Brohuset
C.F. Møllers Allé 44
2300
København S
Danmark
Brohuset er formet som tre s’er, der ligger oven på hinanden. Et s i stueetagen vender den ene vej, mens de næste 6 etager vender den anden vej og øverst oppe er s’et tilbage i udgangspunktet. Denne formgivning giver huset nogle helt særlige uderum, forklarer arkitekt Jeannette Hansen fra 3XN:
- S-formen giver 2 adskilte gårdrum, hvor der er plads til at have legepladser. Da s’et vendes allerede efter stueetagen, bliver der også skabt to tagterrasser på førstesal. Her kan forældrene sidde og holde øje med børnene nede i gården. Øverst oppe, når s’et vendes igen, kommer yderligere to udendørs terrasser, hvor der er udsigt ud over parken eller til byen. Man taler altid om, hvor forblæst Ørestad er, men her på de øverste terrasser er der faktisk altid læ – enten på den ene eller den anden.
I forbindelse med tagterrasserne er der indendørs fællesrum. Der er også et festrum på 2. sal, som kan benyttes af beboerne. Festrummet er lydisoleret, så man kan feste igennem, selvom der bor folk nedenunder og ovenover.
S-formen har ikke kun skabt gode uderum for beboerne. Den har også skabt en helt særlig arkitektur. To broer med lejligheder hænger frit spændt ud mellem to lejlighedskroppe. Broen er 24 m lang og bygget som en stålkonstruktion med lette konstruktioner i facader og dæk:
- Hovedkonstruktionerne i de to boligbroer består af etagehøje vierendeldragere placeret skjult i facaderne. Udformningen af dragerne, der ser ud som en stige lagt ned på højkant, blev valgt for at undgå kryds i facaden af hensyn til vinduer og altaner. Broerne hviler i begge ender på stållejer på den øvrige bygnings 8 etagers betonkonstruktioner, de er samlet på terræn og derefter hejst op på plads af 2 store mobilkraner. De lette facader og øvrig aptering blev udført efter montagen, fortæller afdelingsleder Iver Pedersen fra ingeniørfirmaet Wissenberg A/S, der har stået for ingeniørrådgivningen til Brohuset.
Resten af huset er opført af betonelementer fra Spæncom A/S, som har leveret dæk- og vægelementer samt søjler og bjælker til byggeriet. For at give bygningen et let udtryk er der sat tykke glasplader på facaden, som giver et let grønligt skær. Vinduerne er placeret forskudt og har vinduesrammer i et let grønligt skær, som resten af facaden, der er udviklet i samarbejde med EK Viktoria.
Broerne og facaden giver bygningen et futuristisk præg, som understreges af en orange sti, der bugter sig gennem gårdrummene. Den orange farve går igen på gelænderne inde i opgangene, som er holdt i en rå stil med beton på gulvet.
Inde i lejlighederne er et stort lyst opholdsrum med fritstående køkken og plads til både spisebord og sofagruppe. Fra opholdsrummet er der adgang til lejlighedens øvrige rum. Lejlighederne har parketgulv i lys ask og varierer i størrelse. De mindste 2-værelseslejligheder er 80,2 kvm, mens den største 4-værelseslejlighed har 108,5 kvm at gøre godt med. Hver lejlighed har egen altan.
- I Brohuset har vi fokuseret på at skabe et identitetsskabende bygningsværk. For at kunne holde rammebeløbet har vi derfor måttet prioritere på flere områder og fx valgt et billigere køkken. Det er dog stadig inden for de kvalitetsrammer, bygherren har ønsket, siger Jeanette Hansen.