Tingbjerg Kollegiet

:
marts 2015

For at imødekomme moderne krav til ventilationsanlæg med varmegenvinding, har tappetårnene fået påbygget en ekstra tekniketage. Foto: Jan Pasternak.

Gangarealerne har blandt andet fået nye linoleumsgulve i signaturfarver, ny belysning og store synlige numre på værelsesdørene. Foto: Torben Åndahl.

De totalrenoverede enkeltværelser har fået installeret et lille køkken. Den store skydedør kan både bruges til at afskærme køkkenet og til at skærme af for støj fra gangen. Foto:Torben Åndahl.

Fælleskøkkenerne er ombygget med store køkkenøer, belysning integreret i loftet og plads til både ophold og spisning. Foto: Torben Åndahl.

previous next

Nænsom kollegierenovering

Tingbjerg Kollegiet, som er tegnet af Steen Eiler Rasmussen, er blevet opdateret i en ombygning, der især koncentrerer sig om at forbedre funktionaliteten af de indvendige rum

Byggefakta

Terrasserne 6-18

2700 Brønshøj
Danmark

Bygherre:
Tingbjerg Kollegiet v. fsb
Bygherrerådgiver:
AI a/s
Arkitekt:
AI a/s
Hovedentreprenør:
Enemærke & Petersen A/S
Ingeniør:
AI a/s
Andre aktører:
Exhausto
Areal:
10400 kvm.
Byggesum: 
134 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2013 - december 2014

Tingbjerg Kollegiet er opført i perioden 1970-72, og er en af de sidste dele af Tingbjerg, der blev realiseret. Kollegiet er, ligesom resten af området, tegnet af arkitekten og byplanlæggeren Steen Eiler Rasmussen. Tingbjerg ligger i den nordvestlige udkant af København og var fra starten tænkt som en selvstændig byenhed med blandt andet boliger, egen kirke, skole, butiksstrøg og forskellige institutioner.

Efter omkring 40 års brug har det været meget nødvendigt at renovere kollegiet, så det lever op til moderne standarder, ikke mindst energimæssigt. Efter renoveringen har kollegiet 270 værelser, hvoraf de 18 nu er dobbeltværelser, som er tiltænkt par eller enlige med børn. I projektet, der har haft AI a/s som arkitekt og totalrådgiver, mens Enemærke & Petersen A/S har bygget, har man især koncentreret sig om det indvendige og installationsdelen, mens der udvendigt kun er foretaget det mest nødvendige.

Da kollegiet har skullet fungere normalt i hele byggeperioden, har det været en vigtig forudsætning, at beboerne kunne genhuses internt igennem processen. For at det kunne gennemføres, har man arbejdet med en klart afgrænset byggeplads, hvor man har renoveret 48 værelser fordelt på tre etager ad gangen.

Totalrenoverede værelser

Da skillevæggene mellem de enkelte værelser er udført i beton ligesom resten af byggeriets konstruktioner, kunne det ikke komme på tale at pille ved den grundlæggende ruminddeling forklarer Bente Clemmensen der har været sagsarkitekt på byggeriet.

- Med det begrænsede areal, der var til rådighed, har vi lagt vægt på at udnytte pladsen optimalt – på den måde har opgaven nærmest mindet om at indrette et skib. Der er etableret et nyt minikøkken med hylder og vask og plads til, at beboeren selv kan opsætte køleskab, mikroovn eller løse kogeplader. Døren ind til værelset har vi erstattet med en skydedør, der kan lukke køkkenet af og skærme for opvasken, hvis mormor kommer på besøg, men den kan også lukke af ud mod gangen, hvis der kommer støj derfra, siger Bente Clemmensen.

For at få plads til minikøkkenet, er der inddraget lidt af badeværelset, som er totalrenoveret med blandt andet nyt toilet med skjult cisterne, opbevaringsplads, ny belysning og mekanisk ventilation.

De nye installationer til ventilation har gjort det nødvendigt med en lodret installationskanal i entreen, som er blevet forsynet med nye skræddersyede hylder og skabe, der ligesom skydedøren er udført i lakeret birkekrydsfinér. Vægge og lofter er blevet repareret, og den eksisterende nålefilt på gulvet er blevet erstattet med linoleum, ligesom dørene ud til gangen og ind til badeværelset er blevet udskiftet.

I de sammenlagte torums boliger er der etableret et nyt dørhul i skillevæggen, mens den ene indgangsdør er blevet muret til. Det ene af de tidligere enkeltværelser er blevet forsynet med et egentligt køkken langs endevæggen, mens resten af rummet giver plads til ophold og spiseplads. Den anden del rummer forstue med skabe, badeværelse og soveværelse.

Fælleskøkkener

Fælleskøkkenerne, der hver deles af 15 beboere, er også blevet totalt ombyggede og forbedret med blandt andet nye hvidevarer, en stor køkkenø, der giver masser af arbejdsplads og opbevaringsskabe til hver enkelt beboer. Køkkenet giver også plads til et stort spisebord og en loungeafdeling. Der er direkte adgang til en ny, stor altan på bagfacaden på alle etager og nye, udvendige trapper giver adgang til haven fra køkkenerne i stueetagen.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 1

Bolig

Autismecenter Havkærparken

Rum i rum boligbebyggelse

Kontorhus

Gladsaxe Company House

Nye tider på Tobakken

Hotel og konference

Hotel WakeUp

Indfødt på stenbroen

Sport

Iscenter Nord

Moderne istid for hvide høge

Bolig

Istårn - etape 2

Den mellemste søster

Bolig

Ladegårdsparken

Markant opstrammer til boligområde med blakket ry

Bolig

Lilleskov

Genbrug ved nybyggeri

Sport

Marienlystcentret

Flotte rammer om Centre Court

Bolig

Melfarparken

Gamle boliger med nyt udtryk

Bolig

Radiorækkerne

Moderne townhouses i Ørestad

Hospital

Sygehus Sønderjylland

Nyt sygehus beredt på fremtidens krav og forventninger

Kulturcenter

Søstrehuset

Kulturen samlet i historisk kvindehus

Ungdomsbolig

Tingbjerg Kollegiet

Nænsom kollegierenovering

Bolig

Uglevænget

Lavenergiboliger af bedste kvalitet