Søstrehuset

:
marts 2015

Søstrehuset består af hovedbygning, to sidefløje samt bagbygninger. Opført i gule tegl og som her, hvor to længer møder hinanden, beklædt med træ. I alt 4.000 kvm renoveret med arkitekt Jørgen Toft Jessen som rådgiver.

I Søstrehuset har man også bevaret en række af de oprindelige kakkelovne som er i en imponerende fin stand – og fortsat kan bruges. Genopsat af ovnsætterforretningen Hans D. Schmidt i Christiansfeld.

I baggården har der tidligere været anlagt en brønd, som fremstår som oprindeligt, men dog er inaktiv.

Autentiske plankegulve

Der er lagt vægt på at bevare udtryk og stemning fra de oprindelige gamle fyrretræsgulve og det gælder også den omfattende gulvrenovering, der omfatter hele 2.200 kvm. Her er der anvendt en usædvanlig stor planke i Douglas natur, hele 35 x 250 cm i op til 6 meters længde, der er lagt i alle sale og korridorer samt i en del af rummene og kontorerne. Gulvene fremstår lyse og er slebet og ludbehandlede. Leverandøren af gulvløsningen er Torp Gulve i Haderslev, der er på markedet med egenproduktion af plankegulve og leverancen til Søstrehuset er en af de største til dato, oplyser Jacob Paulsen fra Torp Gulve.

Den oprindelige klokke, hvormed der blev kaldt til samling i korsalen hænger her også endnu og bringer besøgende tæt på historien. Også de oprindelige døre og beslag er anvendt.

Komplekset omfatter også små baghuse (røde mursten), der blev brugt som værksteder såsom systuer, væverier osv.

previous next

Kulturen samlet i historisk kvindehus

Et historisk samlingssted for byens ugifte kvinder er efter omfattende renovering med respekt for det oprindelige blevet til et samlende kulturhus i Christiansfeld

Byggefakta

Søstrehuset
Nørregade 14
6070 Christiansfeld
Danmark

Bygherre:
Kolding Kommune
Totalrådgiver:
Jørgen Toft Jessen
Ingeniør:
c.g.teknik 90 ApS, Bossen & Hansen A/S
Areal:
4000 kvm.
Byggesum: 
50 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2013 - januar 2015

Søstrehuset var i sin tid hjemsted for byens ugifte kvinder som led i den indretning af byen som den reformatoriske Brødremenighed foretog i 1770’erne. Det skete efter en særlig kongelig forordning underskrevet af Christian d. 7. og Johann F. Struense, hvorefter Christiansfeld blev anlagt med en snorlige og symmetrisk bygeografi.

De efterfølgende år knopskød Søstrehuset til en trefløjet bygning og fremstår i dag med sine 4.000 kvm som et af byens største bygningsanlæg. Indtil for få år siden var bygningen udlejet til Missionsselskabet, der imidlertid rykkede til Aarhus, hvorefter den store bygning blev ledig. Det gav startskuddet til en omfattende renovering af huset og en ny organisering, så det i dag er omdannet til ‘Kulturarvens, Kunstens og Videnskabens Hus’ med følgende beboere: turist-og kulturforeningen Christiansfeld Centret, Brødremenighedens Museum og Arkiv, Christiansfeld Lokalhistoriske Arkiv og Kolding Musikskoles afdeling i Christiansfeld.

‘Rør ikke sommerfuglestøvet’

Fra den ene etage til den anden vandrer man gennem stilhistorien, når udtryk fra rokoko og empire møder klassicisme og barok. På trappegelændernes balustre, døre og interiør dominerer tidens foretrukne stiltræk bestemt af, hvornår den pågældende del af huset er bygget. Der er passet på historien.

- Gør det brugbart, uden at det går ud over sommerfuglestøvet. Sådan lød forhåbningen fra Mærsk-Fonden, der har doneret en stor del af den samlede byggesum for renoveringen. Og at bevare det oprindelige synes jeg, vi er kommet ganske godt fra med et princip om, at huset skulle fremstå ligeså autentisk som inden renoveringen, siger arkitekt Jørgen Toft Jessen M.A.A., der har været rådgiver på projektet.

- Renoveringen har omfattet alle vinduer og døre, men kun ganske få af vinduerne er blevet udskiftet, fordi de var i for dårlig stand. Alle andre af bygningens over 200 vinduer er blevet udtaget sammen med rammer og renoveret. Det gælder også dørene, hvor næsten alle hver især er blevet sat tilbage samme sted efter endt renovering. Der er naturligvis indlagt moderne installation, men kun få steder er der ændret afgærende ved konstruktionerne – det gælder f.eks. lyddæmpning af et rum, der skulle bruges til musikaktivitet, eller står alt som det oprindelige, siger Jørgen Toft Jessen.

Historisk vingesus

I sin storhedstid i midten af 1800-tallet, var der en livlig aktivitet på alle etager. Her boede omkring 150 kvinder, hvis sociale og åndelige fællesskab var knyttet sammen af forskellige gøremål som madlavning, håndværk og ikke mindst af dagens mange andagter med sang og bøn, som foregik i den store korsal på anden etage i vestfløjen. Man kan i dag fornemme det historiske vingesus – korsalen virker uberørt af de mellemliggende århundreder, især på grund af sit originale møblement og interiør – rækker af hvide bænke, det smukke orgel for enden af rummet samt lysekroner i lange snoretræk fra loftet.

Lyset strømmer ind fra store gavlvinduer og videre ned gennem de lange gangarealer, hvor man undervejs støder på de karakteristiske fællesskabe til opbevaring af tøj og linned. En etage op gentager indretningen sig kun afbrudt af korsalen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 1

Bolig

Autismecenter Havkærparken

Rum i rum boligbebyggelse

Kontorhus

Gladsaxe Company House

Nye tider på Tobakken

Hotel og konference

Hotel WakeUp

Indfødt på stenbroen

Sport

Iscenter Nord

Moderne istid for hvide høge

Bolig

Istårn - etape 2

Den mellemste søster

Bolig

Ladegårdsparken

Markant opstrammer til boligområde med blakket ry

Bolig

Lilleskov

Genbrug ved nybyggeri

Sport

Marienlystcentret

Flotte rammer om Centre Court

Bolig

Melfarparken

Gamle boliger med nyt udtryk

Bolig

Radiorækkerne

Moderne townhouses i Ørestad

Hospital

Sygehus Sønderjylland

Nyt sygehus beredt på fremtidens krav og forventninger

Kulturcenter

Søstrehuset

Kulturen samlet i historisk kvindehus

Ungdomsbolig

Tingbjerg Kollegiet

Nænsom kollegierenovering

Bolig

Uglevænget

Lavenergiboliger af bedste kvalitet