Sydthy Kurbad

:
marts 2008
Det store, runde bassin under stjernehimlen er hjertet i Sydthy Kurbads velværeafdeling. Fiberlys fra Viborg Lysleder sender det ene stjerneskud efter det andet over himlen – ligesom lyslederne sørger for farveskiftende lys i selve bassinet. Klinker og fliser er hentet hos CC Vejle A/S, mens akustiklofterne er signeret Saint-Gobain Ecophon A/S.
Den nye kurbadafdeling føjer sig naturligt ind i linjerne fra den eksisterende Sydthy Svømmebad – dog med en roligere facade gennemført i røde sten kontra den mere farvespillende ”gamle” facade. Murerarbejdet er udført af Thyholm Murer A/S.
Sydthy Kurbad og Sydthy Svømmebad er bygningsmæssigt fuldt integreret: Publikum kan bevæge sig frit mellem de forskellige tilbud i komplekset – eller begrænse besøget til kun at omfatte en del af tilbuddene.
Det egyptiske bad er blot et af en lang række tilbud om forkælelse hos Sydthy Kurbad. ”Og byggeriet er så fleksibelt, at det vil være enkelt at ændre på opbygningen af de enkelte rum”, siger arkitekt Kenneth Olsen fra D+O Tegnestuen.
previous next

Vestjysk forkælelse under stjernehimlen

Med indvielsen af sit nye eksklusive kurbad har Sydthy Svømmebad fuldt ud taget skridtet ind i de moderne wellness-tider

Byggefakta

Sydthy Kurbad
Idrætsvej 5
7760 Hurup Thy
Danmark

Bygherre:
Sydthy Kommune
Arkitekt:
D+O Tegnestuen
Ingeniør:
Lindgaard A/S
Areal:
2800 kvm.
Byggesum: 
43 mio. kr.

Det store, runde bassin under den blåsorte stjernehimmel i fiberlys er hjertet i det nybyggede Sydthy Kurbad. Bevægelserne i det varme vand leverer en afslappende gang massage, mens lyseffekter i stjernehimlen og i det halvellipseformede rum – gerne suppleret med blafrende stearinlys – sætter turbo på afslapningen.

- Vi har så vidt muligt undgået at gå på kompromis i indretningen af vores nye kurbad, fortæller Ulla Holm, der udgør halvdelen af bestyrerparret i svømmebad og kurbad.
- Vi testede gennem nogle år thyboernes interesse for en eventuel velværeafdeling til svømmebadet, inden vi tog springet og fik sat gang i byggeriet. Og vores tests viste sig at holde stik: Både folk omkring Hurup og turisterne har taget stormende mod det nye tilbud, fortæller Ulla Holm.

Fiberlysteknologi

Stjernehimlen med de tilbagevendende stjerneskud er opbygget i fiberlys. Denne type lys hentes ind på ”himlen” via lysledere fra en lyskilde placeret et helt andet sted i bygningen. Alle tre stjerneskud fodres med lys fra en enkelt pære, hvor effekterne reguleres via en form for ”kagedåse”, der roterer foran lyskilden. Samme teknik sørger for, at en del af stjernerne over bassinet funkler ganske svagt, mens andre står stille.

Stjernehimlen er leveret af virksomheden Viborg Lysleder, der også står for de stærkere spots rundt omkring stjernehimlen og det runde bassin samt det farveskiftende lys i selve bassinet. Fordelen ved at anvende fiberlysteknologien er blandt andet de mange effekter, teknologien stiller til rådighed – sammen med lyssætningens immunitet over for bl.a. vand og fugt. Stjernehimlen i Hurup er monteret af Vestervig El.

Gennemgående ellipser

Kurbadet er netop indviet som en udbygning af det eksisterende, cirka ti år gamle svømmebad. Arkitekt Kenneth Olsen fra D+O Tegnestuen har stået bag begge byggerier, hvilket har været med til at sikre en kontinuitet og sammenhæng i linjer og materialer.

- Det ”gamle” byggeri præsenterer sig med facader i et mønster af gule og røde mursten. Vi har fastholdt murstensfacaderne, ligesom linjerne i kurbadet føjer sig præcist ind i det eksisterende. Dog er den nye afdeling bygget alene med røde sten. Dels for trods alt at markere overgangen mellem de to afdelinger – dels for at opnå det lidt mere enkle og tidssvarende udtryk, siger han.

Blandt andet har Kenneth Olsen videreført de karakteristiske ellipseformer fra svømmehallen i det nye kurbad-byggeri. De to bassinområder blev for ti år siden indrettet i hver deres komplette ellipse – mens det store, runde kurbad-bassin ligeledes ligger omgivet af buede vægge.

- Indtil videre er formen dog kun gennemført som en halv ellipse – med en glasfacade i den lige ”overskårne” side. Men tanken er, at ellipsen også her skal fuldendes, når linjerne føres igennem i et udendørs, japansk inspireret haveanlæg. Indrettet med mindre saunarum og med direkte adgang fra bassinrummet, fortæller arkitekten.

Rådgivende ingeniører på byggeriet er Lindgaard A/S, der har varetaget al ingeniørarbejdet i forbindelse med det nye kurbad.

Skridsikre klinker

Gemt bag buede halvmure og matterede glasdøre er det runde bassin desuden kranset af en lang række forskellige faciliteter, der hver især spiller en vigtig rolle i hele iscenesættelsen af den nye, vestjyske forkælelse: Otte smårum er der blevet plads til – med saunaer, dampbad, koldt vand og forskellige typer massage. Med mulighed for at spille på et omfattende register af temperaturer, lys, vand og dufte.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 1

Domicil

Brightpoint

Skarpe volumener og skiftende facader

Domicil

Deloitte

Rummeligt atriumhus

Kontorhus

Energinet.dk

Svævende domicil til Energinet.dk

Bolig

Firkløverparken

Fleksible kvalitetsboliger i Firkløverparken

Museum

Fuglsang Kunstmuseum

Kunst, kultur og natur i ét

Domicil

Heden & Fjorden

Funktionalitet frem for alt

Offentlige kontorer

Hillerød Rådhus

Den moderne sognegård

Hospital

Højbakkegård

De store dyrs hospital

Domicil

J. Kruuse A/S

Effektivitet møder nordisk elegance

Bolig

Kidholm

Sydhavnens nye facader

Transportcenter

Leman

Transportcenter med hightech

Domicil

Lyreco Danmark

En velsmurt maskine

Butikscenter

Middelfartvej

Stærke kædebutikker og luksuriøs fitness

Domicil

NNIT

Åbent hus

Kulturcenter

Skuespilhuset

Et hjerte af sten

Sport

Sydthy Kurbad

Vestjysk forkælelse under stjernehimlen