Heden & Fjorden

:
marts 2008
Facaderytmen brydes af to dobbelthøje fremskudte blokke med hovedindgang/reception og møderum.
MBE A/S har specialfremstillet betonfacaderne med forskudt forbandt i elementerne. P-pladsen med kørefliser og græsarmeringssten fra IBF A/S.
Foyer og reception er et dobbelthøjt rum med gangbroer og glaselevator.
Døre fra Swedoor-Jutlandia har overpartier med malede fyldninger.
Trapperum med højt vinduesparti og Danoline-loft.
Udstyr til badeværelser er fra Cassøe.
previous next

Funktionalitet frem for alt

Landbrugsrådgivning samler sine aktiviteter i Birk Centerpark i et domicil tegnet af en verdenskendt amerikansk arkitekt

Byggefakta

Heden & Fjorden
Birk Centerpark 24
7400 Herning
Danmark

Bygherre:
Landbrugscentret Heden & Fjorden
Arkitekt:
Steven Holl Architects, USA, Kjaer & Richter A/S
Totalentreprenør:
C.C. Contractor A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
6000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst

Det er hvidt derude i Birk Centerpark i Hernings østlige udkant. Kun kunstnere som Carl Henning Pedersen og Ingvar Cronhammar har gennem tiden fået lov at sætte andre kulører på de stringente bygningskroppe i den kombinerede erhvervs-, uddannelses- og kulturpark, der har sit udspring i den runde Angli-fabriksbygning fra 1960’erne.

Lige nu bygges der igen på fuldt tryk i Birk. Et spændende Kunstens Hus er begyndt at afsløre sine bølgede linjer, og lige bag ved er en langstrakt treetagers kontorbygning netop blevet taget i brug af Landbrugscentret Heden & Fjorden.

International konkurrence

Begge projekter har C.C. Contractor A/S, Herning, som totalentreprenør. At de også har samme formgiver i skikkelse af New York-arkitekten Steven Holl ville man ikke umiddelbart gætte på. Bortset fra de obligatoriske hvide betonfacader er der ingen ydre lighedspunkter, og det er just intentionen. Direktør for C.C. Contractor, Laurits Pedersen, forklarer:

- Herning Kommune, Herning Kunstmuseum og vi ejede hver især et stykke jord, som grænsede op til hinanden i Birk Centerpark, hvilket muliggjorde et nyt kunstmuseum, Kunstens Hus. Der blev udskrevet en international arkitektkonkurrence, som Steven Holl Architects vandt, og vi blev udvalgt som totalentreprenør. Samtidig blev der lagt en samlet plan for alle tre jordstykker, der foruden Kunstens Hus skulle indeholde et eller to erhvervsbyggerier, et privathospital og et stort grønt område, der binder det hele sammen. Vi havde mulighed for at benytte den samme arkitekt på erhvervsbyggeriet, og efter lange forhandlinger blev parterne enige om en aftale, siger Laurits Pedersen.

Sådan gik det altså til, at et internationalt anerkendt arkitektfirma, der har tegnet kunstmuseer, bolig- og erhvervsprojekter rundt om i verden og har udarbejdet en masterplan for store dele af Manhattan, hvor tegnestuen selv har til huse, kom til at udforme domicil for en regional dansk landbrugsrådgivningsvirksomhed.

Landmændene ville frem i lyset

Brugeren, der nu har overtaget huset, er en flerstrenget rådgivnings- og kursusvirksomhed, der er flyttet sammen fra 6-7 adresser i det midt- og vestjyske område. Virksomhedens bestyrelse tæller repræsentanter for egnens landboforeninger, og de havde sammen med de menige andelshavere visse forventninger til det nye domicil.

- For det første skulle det ikke ligge gemt væk i tredje række, og når nu man skulle til at bygge nyt, behøvede det ikke at ligne et maskinhus! Vi har fået et præsentabelt byggeri, der ligger godt placeret for motorveje og togforbindelse, og samtidig et hus, der vægter funktionaliteten frem for alt, siger Johannes Elbæk, direktør for Heden & Fjorden.

Disponeringen af huset blev omhyggeligt diskuteret og formuleret i en arbejdsgruppe med Johannes Elbæk og dennes forgænger N.E. Hansen samt Laurits Pedersen og projektleder Lars Jensen, C.C. Contractor. Eksterne eksperter blev efter behov inddraget i gruppearbejdet.

Mønstret facadebeton

Amerikanske arkitekter er ikke vant til, at brugerne på forhånd stiller detaljerede krav til deres projekter. Af hensyn til kommunikationen blev det velrenommerede Kjær & Richter A/S med hovedbase i Århus koblet på som ekstra arkitektrådgiver. Blandt andet gav det anledning til misforståelser, at de amerikanske krav til isolering af bygninger kun er ca. en tiendedel af de danske normer.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 1

Domicil

Brightpoint

Skarpe volumener og skiftende facader

Domicil

Deloitte

Rummeligt atriumhus

Kontorhus

Energinet.dk

Svævende domicil til Energinet.dk

Bolig

Firkløverparken

Fleksible kvalitetsboliger i Firkløverparken

Museum

Fuglsang Kunstmuseum

Kunst, kultur og natur i ét

Domicil

Heden & Fjorden

Funktionalitet frem for alt

Offentlige kontorer

Hillerød Rådhus

Den moderne sognegård

Hospital

Højbakkegård

De store dyrs hospital

Domicil

J. Kruuse A/S

Effektivitet møder nordisk elegance

Bolig

Kidholm

Sydhavnens nye facader

Transportcenter

Leman

Transportcenter med hightech

Domicil

Lyreco Danmark

En velsmurt maskine

Butikscenter

Middelfartvej

Stærke kædebutikker og luksuriøs fitness

Domicil

NNIT

Åbent hus

Kulturcenter

Skuespilhuset

Et hjerte af sten

Sport

Sydthy Kurbad

Vestjysk forkælelse under stjernehimlen