Lyreco Danmark

:
marts 2008
En klassisk afsyret gråsort betonfacade fra Dalton Betonelementer markerer administrationsbygningen.
Højlageret har facader i Paroc silvermetallic monteret af Pro Montage ApS.
Fra pluklageret kan man laste direkte på lastbilerne.
Fra kommandobroen kan man se ned på hjertet i Lyreco – lageret.
Receptionen forbinder de enkelte afdelinger i administrationen.
DEKO har leveret systemvægge med glaspartier og indbyggede persienner til enkeltkontorer og møderum.
previous next

En velsmurt maskine

Lyrecos nye domicil i Roskilde er optimeret industriarkitektur

Byggefakta

Lyreco Danmark
Lykkegårdsvej 10
4000 Roskilde
Danmark

Bygherre:
Lyreco Danmark A/S
Bygherrerådgiver:
TNT Arkitekter A/S
Arkitekt:
TNT Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
KPC Byg A/S
Ingeniør:
Midtconsult A/S
Areal:
19000 kvm.
Byggesum: 
150 mio. kr.

På Lykkegårdsvej i Roskilde ligger Lyrecos nye skandinaviske hovedkvarter, der rummer både skandinavisk administration og det danske lager. Lyreco er en af verdens førende leverandører af kontorartikler, og en stor del af firmaets succes ligger i målsætningen om at kunne levere varer fra dag til dag. For Lyreco var det derfor vigtigt at få en bygning, der støttede op om deres logistiksystem og forretningskoncept. Det var derfor en ret bunden opgave tnt arkitekter stod overfor, da de sammen med to andre tegnestuer blev bedt om at komme med et forslag til det nye hovedkvarter:

- Jeg tror, vi vandt, fordi vi tog Lyrecos koncept seriøst. Vi har projekteret en del erhvervsbyggerier og ved, hvor vigtigt det er, at bygningen opfylder bygherrens krav ned til mindste detalje. Det er ikke noget, man skal pille ved, siger Henning Kobbernagel, partner i tnt arkitekter.

Spændende sag

tnt arkitekter og ingeniørfirmaet midtconsult har været med fra start til slut. Først som bygherrerådgiver, hvor de definerede bygherrens byggeønsker, udbød opgaven og afholdt licitation i totalentreprise. Dernæst bad Lyreco rådgiverne om at udføre projektering af byggeriet for totalentreprenøren. En beslutning, der betød, at tnt arkitekter og midtconsult kunne starte projekteringen næsten inden blækket var tørt på kontrakten med totalentreprenøren.

- Det har været en spændende sag at være med på. Både fordi vi har samarbejdet en del sammen med Lyrecos franske hovedsæde, og fordi der er tale om et byggeri i så stor en skala. Når man går rundt derude, kan man fornemme, at der er en vis storhed over projektet, siger Carsten Rodal fra midtconsult.

Et fantastisk system

Lyrecos hjerte er lageret. Fungerer det ikke, mister virksomheden kunder. Lageret er delt op i to sektioner – pluklageret og højlageret. I pluklageret går et conveyorbælte gennem hele rummet. Langs bæltet står ansatte, læser bestillingerne og lægger varer i kasserne. Undervejs bliver indholdet tjekket af to andre medarbejdere, før det ryger videre til en maskine, der aflæser, hvor meget kassen er fyldt op, skærer det overflødige pap af og lukker kassen. Herefter kører kassen videre oppe i 4 meters højde til distributionsområdet. På hver enkelt kasse er en stregkode med oplysninger om, hvor kassen skal hen. Stregkoden læses af en maskine, der sorterer kasserne efter destination, så de ender på den rigtige palle. Hver palle pakkes, så pakkerne ligger i kørerækkefølge, når chaufføren skal ud og aflevere varerne til kunderne. Udenfor er lageret hævet så meget, at lasten kan køres direkte ind i lastbilen, der holder ved en af de 13 rulleporte.
- Det er et fantastisk system. Det er virkelig sjovt, man bliver som et lille barn igen, når man ser, hvordan det fungerer. Der er tænkt på det hele, siger Henning Kobbernagel begejstret.

Tagkonstruktion med store spænd

Alle bærende elementer i lagerbygningerne er udført i beton leveret af Spæncom A/S, som har været underleverandør til Dalton Betonelementer A/S på sagen. Med to lagerbygninger på henholdsvis 11.000 kvm og 5.000 kvm har der været tale om ret stor leverance – tagdækkene alene fylder 9.000 kvm. Tagdækkene spænder op til 35 meter og har et fald fra midten. Mellem tagdækkene er sat stålplader.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 1

Domicil

Brightpoint

Skarpe volumener og skiftende facader

Domicil

Deloitte

Rummeligt atriumhus

Kontorhus

Energinet.dk

Svævende domicil til Energinet.dk

Bolig

Firkløverparken

Fleksible kvalitetsboliger i Firkløverparken

Museum

Fuglsang Kunstmuseum

Kunst, kultur og natur i ét

Domicil

Heden & Fjorden

Funktionalitet frem for alt

Offentlige kontorer

Hillerød Rådhus

Den moderne sognegård

Hospital

Højbakkegård

De store dyrs hospital

Domicil

J. Kruuse A/S

Effektivitet møder nordisk elegance

Bolig

Kidholm

Sydhavnens nye facader

Transportcenter

Leman

Transportcenter med hightech

Domicil

Lyreco Danmark

En velsmurt maskine

Butikscenter

Middelfartvej

Stærke kædebutikker og luksuriøs fitness

Domicil

NNIT

Åbent hus

Kulturcenter

Skuespilhuset

Et hjerte af sten

Sport

Sydthy Kurbad

Vestjysk forkælelse under stjernehimlen