Firkløverparken

:
marts 2008
Firkløverparken er opført i sandwichelementer med en udvendig overflade som hvid vandskuret murværk, leveret af EXPAN.
De 250 boliger er fordelt i langstrakte bygningskroppe langs vejen, der afslutter forløbet med en vinklet fløj. Boligernes altaner er orienteret væk fra vejen, mod vest.
Den øverste del af facaden er stålplader, der med sin glans giver en fin kontrast til betonfacaderne.
Køkkenerne er i åben forbindelse med opholdsrummet, her med let adgang til penthouseterrassen. Køkkenerne er fra Svane Køkkenet.
Badeværelserne i boligerne er rummelige med plads til egen vaskemaskine og tørretumbler. Badeværelserne er leveret komplet fra HBS Skandinavien.
Opholdsrummene er store og lyse, og kan indrettes på mange måder - her en hjørnelejlighed.
previous next

Fleksible kvalitetsboliger i Firkløverparken

Langs den befærdede Vallensbæk Torvevej er 225 almennyttige boliger opført med øje for helhed og detalje

Byggefakta

Firkløverparken
Firkløverparken
2625 Vallensbæk
Danmark

Bygherre:
KAB Bygge- og Boligadministration
Bygherrerådgiver:
Dominia A/S Rådgivende ingeniører
Arkitekt:
Juul | Frost Arkitekter
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
MT Højgaard A/S
Areal:
20000 kvm.
Byggesum: 
210 mio. kr.

Der er kommet nogle attraktive, lyse og utraditionelle boliger ud af en opgave med vanskelige vilkår – som placeringen og en stram økonomi – som rammebudget er for almene boliger. I 2003 besluttede Vallensbæk kommune at udvikle et tidligere industrikvarter til en ny bydel med mange typer boliger. Firkløverparken er første etape af denne plan og danner facade udadtil mod Vallensbæk Torvevej med ca. 20.000 kvm lejligheder. Kommunen har ønsket en sammenhængende og attraktiv bydel med blandede boliger. Med en lokalplan og designmanual klar er kommunen godt på vej mod målet. Juul & Frost har udarbejdet denne masterplan for udbygningen af Vallensbæk Nordmark.

Skalaen grundigt bearbejdet

Vallensbæk Torvevej er meget trafikeret og ligger desuden langs COOP’s kølelager. Arkitekterne Juul & Frost har taget disse forudsætninger meget alvorligt og beskæftiget sig med, hvordan lejlighederne og boligmiljøet blev bedst mulige. Samtidig har oplevelsen i bil eller til fods langs vejen været et afgørende element i disponeringen af de mange boliger. Firkløverparken ligger langs Vallensbæk Torvevej, men er brudt op i 3 store bygningskroppe, der fra vejen opleves adskilt. Juul & Frost har trukket bygningskroppene gradvist tilbage fra vejen, hvorved et langstrakt dynamisk rum er opstået mellem vejen og facaderne. Skalaen i dette ankomstrum er der også arbejdet med, så beboerne møder sit hjem i sin egen skala. Boligerne er i 4 etager, hvor der på øverste etage er i alt 11 penthouselejligheder. For at afslutte facaden opadtil og markere de differentierede boliger, er tagetagen beklædt med galvaniserede stålplader. Fra ankomstområdet er der gangstier til det bagvedliggende boligområde, der er med til at skabe liv på fortovsniveau.

Vilje til resultater

KAB Bygge og boligadministration valgte Dominia A/S, Rådgivende ingeniører som bygherrerådgivere. De har stået for afviklingen af konkurrencen, udbudsrunder og vejledning under udførelsesfasen. Kjeld Christiansen fra Dominia taler meget begejstret om projektet og er glad for den vilje, der har været til at løse tingene undervejs, hvilket ikke kan ske uden den slags frugtbart samarbejde, der har kendetegnet processen. Fra MT Højgaard melder man om tilsvarende gode oplevelser med samarbejdet.

Projektet har i øvrigt også omfattet en lang støjvold mod kølelageret, der særligt i morgentimerne støjer generende. Derfor er boligerne også orienteret, så de har indgang fra vejsiden med vinduer, der reducerer støjen markant. Til gengæld åbner lejlighederne sig op mod bagsiden, vest, med store vinduespartier og altaner. Til Firkløverparken hører i øvrigt et fælleshus og fællesvaskeri.

Rationelt byggeri giver kvalitet i overskud

Tinglev Elementfabrik har leveret i alt 14.500 kvm huldæk (etageadskillelse) til de i alt 225 boliger. Nærmere fortalt drejer det sig om 220 mm huldæk med en bredde på 2,4 m. Denne ekstra bredde har betydet halvt så mange kranløft og sammenstøbninger af elementer og dermed en målbar besparelse. Expan A/S har også leveret store mængder beton og letbeton, ca. 20.000 kvm elementer til indvendige skillevægge, lejlighedsskel og sandwichelementer til ydervægge. Ydervæggene fremstår med en udvendig overflade som hvid vandskuret murværk.Den stoflige og detaljerede overflade imødekommer den menneskelige skala og kontrasteres i øvrigt fint af penthouse-etagens ”urolige” blanke stålplader.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 1

Domicil

Brightpoint

Skarpe volumener og skiftende facader

Domicil

Deloitte

Rummeligt atriumhus

Kontorhus

Energinet.dk

Svævende domicil til Energinet.dk

Bolig

Firkløverparken

Fleksible kvalitetsboliger i Firkløverparken

Museum

Fuglsang Kunstmuseum

Kunst, kultur og natur i ét

Domicil

Heden & Fjorden

Funktionalitet frem for alt

Offentlige kontorer

Hillerød Rådhus

Den moderne sognegård

Hospital

Højbakkegård

De store dyrs hospital

Domicil

J. Kruuse A/S

Effektivitet møder nordisk elegance

Bolig

Kidholm

Sydhavnens nye facader

Transportcenter

Leman

Transportcenter med hightech

Domicil

Lyreco Danmark

En velsmurt maskine

Butikscenter

Middelfartvej

Stærke kædebutikker og luksuriøs fitness

Domicil

NNIT

Åbent hus

Kulturcenter

Skuespilhuset

Et hjerte af sten

Sport

Sydthy Kurbad

Vestjysk forkælelse under stjernehimlen