Kidholm

:
marts 2008
Karreens indre med gårdmiljø og store Pro Tec Vinduer.
HBS-badekabinerne har glasskærmvægge og valgmuligheder i design.
Farver, former og højder varierer på Kidholms facader.
previous next

Sydhavnens nye facader

Københavns nye kanalby hylder mangfoldigheden i karreer omgivet af gård- og vandmiljøer. En af dem er Kidholm

Byggefakta

Kidholm
Kenny Drews Vej
2450 København
Danmark

Bygherre:
Sjælsø Gruppen A/S
Arkitekt:
Juul | Frost Arkitekter, Soeter Van Eldonk Ponec, Holland, Kim Utzon Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Myhlenberg Søren Vangsted Øst A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Andre aktører:
Arkitema Architects K/S
Areal:
9400 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst

Hvorfor skal det være så ens? griber man sig af og til i at spørge, når nye, store boligprojekter bliver lanceret. De bymiljøer, vi holder mest af at kigge på, er jo kludetæpper sat sammen af vidt forskellige huse, som alligevel formår at anslå en fælles tone.

Den tanke har man taget konsekvensen af i Københavns kommende kanalby i Sydhavnen. Endnu løber der ikke vand i kanaler mellem de otte karreer langs Sluseholmen ud mod Teglværksløbet. Men det kommer der til fra slutningen af i år, hvor dette hidtil lidt hengemte industri- og havneområde vil være totalt forvandlet til et unikt miks af amsterdamsk kanalromantik, christianshavnsk gademiljø og lyse, moderne boliger.

Påvirket af hollændere

Hollændere har sat en kraftig finger på tilblivelsen. Historien går tilbage til slutningen af 1990’erne, hvor grundejere og Københavns Kommune drøftede fremtidsmuligheder for området, hvilket endte med en lokalplan for Teglværksområdet. Det hollandske arkitektfirma Soeters Van Eldonk Ponec havde tidligere skabt opsigtsvækkende nye boligmiljøer på et par øer i Amsterdams havn. Nu udarbejdede tegnestuen med Sjoerd Soeters i spidsen skitser til en helhedsplan for området fra Fisketorvet til Sjællandsbroen. Sydhavnen var sideløbende blevet udnævnt til fokusområde for boligbyggeri tæt på vandet.

Dogmebyggeri

Et konsortium blev dannet med kommunen og tre interesserede bygherrer. Arkitema med hovedsæde i Århus udarbejdede for konsortiet og i samarbejde med kommune, havn og hollændere en masterplan for Sluseholmens udbygning med en blanding af bolig- og servicebyggeri. 30 forskellige tegnestuer blev inviteret til at bidrage til formgivningen af de otte karreer. På Lars von Triersk vis blev der opstillet dogmer for de arkitektoniske spilleregler:

- Der skulle være variation i bygningernes højde og etageantal. Husenes facader skulle være individuelle ansigter mod det offentlige rum. I stedet for en ensartet karré med flere hundrede boliger kommer man til at bo i overskuelige sociale enheder med 6-12 familier i hvert hus og med mulighed for overskuelige fællesskaber i gårdmiljøer, fortæller arkitekt og partner Jørgen Bach, som har været Arkitemas projektleder.

Her fokuserer vi på Kidholm, som bliver den sydligst beliggende og arealmæssigt mindste ø-karré, opført med Sjælsø som bygherre og det nordjysk baserede Myhlenberg v/Søren Vangsted som totalentreprenør. På trods af det vigende ejendomsmarked er samtlige 69 boliger solgt, og de fleste taget i brug, her hvor Skanska er gået i gang med grave ud til de maritime adgangsforbindelser, som kombineres med køreveje og broer hen til parkeringskældrene.

Pres på mandskab og materialer

- Vi startede i sommeren 2006, og i november gik vi tillige i gang med karreen Hjortholm. Det har været en presset opgave mandskabs- og materialemæssigt. Samtidig en stor udfordring logistikmæssigt at få implementeret de mange forskellige materialer. Indvendigt er boligerne rimeligt ens, men ingen af dem er parallelle, da karreerne danner skæve firkanter med stumpe og spidse hjørner, og desuden er orienteret langs krumme gadeforløb. Det har ikke været helt enkelt!, konstaterer projektleder Dan Holm, Myhlenberg.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 1

Domicil

Brightpoint

Skarpe volumener og skiftende facader

Domicil

Deloitte

Rummeligt atriumhus

Kontorhus

Energinet.dk

Svævende domicil til Energinet.dk

Bolig

Firkløverparken

Fleksible kvalitetsboliger i Firkløverparken

Museum

Fuglsang Kunstmuseum

Kunst, kultur og natur i ét

Domicil

Heden & Fjorden

Funktionalitet frem for alt

Offentlige kontorer

Hillerød Rådhus

Den moderne sognegård

Hospital

Højbakkegård

De store dyrs hospital

Domicil

J. Kruuse A/S

Effektivitet møder nordisk elegance

Bolig

Kidholm

Sydhavnens nye facader

Transportcenter

Leman

Transportcenter med hightech

Domicil

Lyreco Danmark

En velsmurt maskine

Butikscenter

Middelfartvej

Stærke kædebutikker og luksuriøs fitness

Domicil

NNIT

Åbent hus

Kulturcenter

Skuespilhuset

Et hjerte af sten

Sport

Sydthy Kurbad

Vestjysk forkælelse under stjernehimlen