Spinderiet

:
marts 2008
Spinderiet i Valby er karakteriseret af et afvekslende layout med hyggelige stræder og pladser med udeservering under den beskyttende overdækning af glas. Projekt: AK83 Arkitektkontoret.
Udviklingen af Valbys nye bycentrum har strakt sig over en årrække, men opførelsen indledtes først i 2006 med en totalentreprise fra MT Højgaard. Projektudvikler er TK Development.
Konstruktionsmæssigt er bygningerne udført med bærende facader, søjler og dragere og huldæk, alt leveret af Spæncom A/S.
Projektet indeholder også omkring 100 boliger på tilsammen 12.500 kvm. Vinduer og facadepartier til boliger er leveret af Pro Tec bl.a. i en speciel metallic farve, bestemt af AK83 Arkitektkontoret.
Solar A/S er leverandør af en total belysningsløsning til Spinderiets trapper og opgange, butikslokaler, p-kælder og varegård. Her ses Solar-armaturet Boheme på en af trapperne.
I såvel boliger som i kommercielle områder kan man opleve et bredt dørprogram fra Swedoor-Jutlandia med branddøre, skydedøre og indgangsdøre (kun boliger).
previous next

Valby City

Butikscentre udnævnes ofte til citydræbere. Med Spinderiet i Valby forholder det sig omvendt: Valby har fået et nyt og kommunikerende bycentrum

Byggefakta

Spinderiet
Bomuldsgade 4
2500 Valby
Danmark

Bygherre:
TK Development A/S
Arkitekt:
AK83 Arkitektkontoret A/S, Algren & Bruun ApS
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Midtconsult A/S
Areal:
50000 kvm.
Byggesum: 
445 mio. kr.

Da De Danske Bomuldsspinderiers maskiner i Valby i midten af 1960'erne blev tavse, udkonkurreret af en gryende globalisering, stillede bygninger og den 15.000 kvm store industrigrund et åbent spørgsmål: Hvad nu? Små virksomheder trivedes i en årrække på adressen, men der gik 30 år før den endelige afklaring. Den kom fra Valby lokalråd, TK Development og Københavns kommune: Den gamle spinderigrund kunne blive en ny bydel af Valby og et nyt shoppingstrøg.

Det nye city

Den idé viste sig så levedygtig, at et konkret projekt blev lanceret i 2004 med bl.a. tegnestuen AK83 og Dan Wajnmann som arkitektrådgivere, et klogt valg skulle det vise sig. Resultatet af et helt årtis bestræbelser åbnede i november 2007, klar til sydende julehandel. Med butiksstrøget Spinderiet er det bevist, at en ny koncentration af butikker ikke som en naturregel lægger eksisterende bykerner øde. Det omvendte kan være tilfældet.

At det er gået sådan her, kan Spinderiet indledningsvis takke sin placering for. TK Development og AK83 ramte plet, da man udnævnte spinderigrunden til at være Valbys nye ”city”, for et sådant havde udflytterbyen på kanten af Hovedstaden egentlig aldrig haft. Dernæst ligger der en hovedgevinst i AK83 tegnestuens projekt: 50 butikker, fire cafeer, et fitnesscenter, 4.500 kvm kontorer og omkring 100 ejer- og lejeboliger (i samarbejde med Dan Wajnmann) er opført og for en mindre part indrettet i eksisterende bygninger på en sådan måde, at det end ikke giver mening at tale om et butikscenter. Spinderiet er i stedet blev Valbys nye livsnerve.

Mindre enheder

I alt rummer Spinderiet, der på et tidspunkt også hed ”Valby Torvene”, hele 45.000 kvm. Det ligger på gennemsnittet af danske storcentre. Men til forskel fra de traditionelle centerbygningers ofte massive fysiognomier, er Spinderiet i sin arkitektur udlagt i en række mindre 2-3 etagers enheder, grupperet omkring indkøbsstrøgets torve og pladser. I alt syv solitære bygninger udgør de fysiske rammer. Heraf hidrører to, nemlig den autentiske spinderihal og en kvasi-kvadratisk kube, fra de historiske spinderier. Resten er nyprojekterede og opført efter traditionelle principper med bærende betonelementer – huldæk, søjler og bjælker – fra Spæncom.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 1

Domicil

Brightpoint

Skarpe volumener og skiftende facader

Domicil

Deloitte

Rummeligt atriumhus

Kontorhus

Energinet.dk

Svævende domicil til Energinet.dk

Bolig

Firkløverparken

Fleksible kvalitetsboliger i Firkløverparken

Museum

Fuglsang Kunstmuseum

Kunst, kultur og natur i ét

Domicil

Heden & Fjorden

Funktionalitet frem for alt

Offentlige kontorer

Hillerød Rådhus

Den moderne sognegård

Hospital

Højbakkegård

De store dyrs hospital

Domicil

J. Kruuse A/S

Effektivitet møder nordisk elegance

Bolig

Kidholm

Sydhavnens nye facader

Transportcenter

Leman

Transportcenter med hightech

Domicil

Lyreco Danmark

En velsmurt maskine

Butikscenter

Middelfartvej

Stærke kædebutikker og luksuriøs fitness

Domicil

NNIT

Åbent hus

Kulturcenter

Skuespilhuset

Et hjerte af sten

Sport

Sydthy Kurbad

Vestjysk forkælelse under stjernehimlen