Privathospitalet Hamlet

:
marts 2008
Privathospitalet Hamlet: Fænomenalt dagslys i atrium for patienter og pårørende er placeret i tilknytning til velkomst og reception. Projekt: Aarhus Arkitekterne.
TV-Avisen flyttede i begyndelsen af 70'erne ind i de bygninger, der nu huser Privathospitalet Hamlet. Med en let opdatering taler facaderne stadig et moderne sprog.
Dominus Energisystemer står for Hamlets energistyring, der fokuserer på ventilation og varmestyring. I hvert operationsrum kan de aktuelle forhold styres individuelt.
En teknikkorridor langs bygningen er overdækket med en klimasikker membran fra Centrum Entreprise ApS. Membranen afslutter et bærende betondæk.
Danoline-lofter er anvendt overalt, blandt andet i dette korridorforløb med Korridor 300-paneler, præcisionsskåret fra fabrikken. I sengestuer ses Markant 600 og Plaza 600.
Indretningen til Hamlet omfatter 18 moderne sengestuer med eget bad. På gulvene er der DLW linoleum fra Armstrong Danmark, monteret af Tæppeland erhverv.
previous next

Hamlet – næste akt

Privathospitalet breder sig på hele 8.000 kvm i det tidligere DR-hus i Søborg. Udvidelsen er planlagt i to etaper, og den første er taget i brug

Byggefakta

Privathospitalet Hamlet
Gyngemose Parkvej 66
2860 Søborg
Danmark

Bygherre:
Privathospitalet Hamlet
Arkitekt:
Aarhus Arkitekterne A/S
Hovedentreprenør:
Sjælsø Gruppen A/S
Ingeniør:
Grontmij / Carl Bro A/S
Areal:
8000 kvm.
Byggesum: 
80 mio. kr.

Det går godt for den private hospitalssektor. Så godt, at Privathospitalet Hamlet er kommet i voksealderen. Efter femten år på Frederiksberg fik Hamlet i forbindelse med Danmarks Radios udflytning fra TV-Byen i Søborg mulighed for at indrette nye afdelinger i de lokaler, hvor TV-Avisen tidligere blev produceret.

Efter otte måneders ombygning er første etape af det nye hospital klar til at blive taget i brug, cirka 4.500 kvm, der senere i 2008 efterfølges af et tilsvarende areal, alt indrettet i de nyhedsstudier og redaktionslokaler, der indtil 1988 var rammen om Danmarks eneste nyhedskanal på fjernsyn.

Fordel ved teknisk hus

Projektet er blevet til i et samarbejde mellem tegnestuen Aarhus Arkitekterne på den ene side og Sjælsø Gruppen, der koordinerer omkalfatringen af hele Danmarks Radios tidligere domæner til alternative formål fra erhverv over hospital til mange nye boliger, på den anden. Netop TV-Avisens bygninger egnede sig til at virkeliggøre Hamlets udvidelsesplaner, fordi huset konstruktionsmæssigt allerede i 1965 blev tænkt teknisk og funktionelt med plads til store mængder kabler og elektronisk hardware. Det behov har TV-produktion og hospitalsdrift til fælles.

Den tekniske energistyring på en CTS-platform er i den aktuelle udgave lagt i hænderne på Dominus Energisystemer, der har haft fokus på ventilation og varmestyring.

Vægt på styring

- Der stilles specielle krav til et hospital, og de vilkår har dikteret vores løsning med de højeste krav til ventilation på fx operationsstuer og i hele det store sterilområde, kommenterer Dominus Energistyring. I supplement til den automatiske styring er operationsafsnittene udstyret med individuelle operatørpaneler i hvert rum, hvor de aktuelle forhold og data kan aflæses, ligesom temperatur og ventilation kan reguleres.

Dominus Energistyring er specialister i højteknologiske CTS-anlæg med totalløsninger fra projektering til installation over implementering med undervisning til drift og totalservice.

Teknisk udfordring

Teknikken gav også mange arbejdstimer til projektets ingeniørhold, der bl.a. etablerede en ingeniørgang langs bygningens nord-/sydfacade. For at holde det område sikkert og fugtfrit er det afsluttet i terræn med en teknologisk membran fra Centrum Entreprise, et tokomponents kompositprodukt i en tykkelse på bare 4 mm, der forsegler teknikkorridoren. Centrum Entreprise monterede membranen i bygningens fulde dybde og i en bredde på 150 cm. Opgaven er et karakteristisk eksempel på et job for Centrum Entreprise, der er specialist i efter- og overfladebehandling af beton med et stort program af slidstærke og ofte også vandtætte løsninger fra membraner til epoxy.

Varieret overflade

Ejendommens oprindelige facader har her på den anden side af 40 års alderen stadig saft og kraft i sig til mange gode år; især afsnittet, vendt mod ankomstområdet, er langt fra uspændende. Sandwichbetonens elementer er udført med en struktureret og varieret overflade med inspiration fra murværk, så overfladen fremstår med et udtryk som smalle kalksandsten, der skiftevis er fremskudt og tilbagetrukket i et random mønster. Det hele er imidlertid støbt i en enkel, industriel proces. Facaden har været udsat for fire årtiers klimatiske omskifteligheder, men præsenterer sig stadig fint. Det samme gælder andre partier, udført med mokkabrunt murværk, datidens supertunede mode: Labert!

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 1

Domicil

Brightpoint

Skarpe volumener og skiftende facader

Domicil

Deloitte

Rummeligt atriumhus

Kontorhus

Energinet.dk

Svævende domicil til Energinet.dk

Bolig

Firkløverparken

Fleksible kvalitetsboliger i Firkløverparken

Museum

Fuglsang Kunstmuseum

Kunst, kultur og natur i ét

Domicil

Heden & Fjorden

Funktionalitet frem for alt

Offentlige kontorer

Hillerød Rådhus

Den moderne sognegård

Hospital

Højbakkegård

De store dyrs hospital

Domicil

J. Kruuse A/S

Effektivitet møder nordisk elegance

Bolig

Kidholm

Sydhavnens nye facader

Transportcenter

Leman

Transportcenter med hightech

Domicil

Lyreco Danmark

En velsmurt maskine

Butikscenter

Middelfartvej

Stærke kædebutikker og luksuriøs fitness

Domicil

NNIT

Åbent hus

Kulturcenter

Skuespilhuset

Et hjerte af sten

Sport

Sydthy Kurbad

Vestjysk forkælelse under stjernehimlen