Lions Park Birkerød
Bregnerødvej 87
3460
Birkerød
Danmark
Løvernes konge bor i Birkerød på Bregnerødvej. Man kan egentlig ikke høre det – eller for den sags skyld se det – når man ankommer til Lions Park i Birkerød. Her er 3. etape ved at være færdig af plejecentret, som består af tre nyopførte identiske toetagersfløje med plejeboliger samt et nyt aktivitetscenter. Brølet er indenfor.
Her er der skabt 66 tidssvarende plejeboliger. Hver bolig er på 85 kvm inkl. fællesarealer. Boligernes rummelighed falder en i øjnene, når man træder ind ad døren til selve boligen. Der er et større tekøkken med flytbare skuffemoduler, integrerede skabe samt skabe på hjul, der kan benyttes som rumdelere, og naturligvis et badeværelse, der håndhæver diverse regler inden for plejesektoren. Her er ganske enkelt plads til en lille dagligstue samt et mindre soveværelse. Her er vinduespartier fra gulv og næsten til loft og udgang til terrasse i stueetagen eller altan på 1. sal.
Det er Den Selvejende Institution Lions Park Birkerød, der står bag moderniseringen. Det oprindelige byggeri blev opført i 1970. Med de nye fløje udvider Lions Park fra 63 til 81 plejeboliger.
De nye fløje og det nye aktivitetsområde er tegnet af Sahl Arkitekter. Hver fløj er opbygget omkring en fælles spisestue og et opholdsrum, der begge er umiddelbart forbundet med overdækkede terrasser, der inviterer til udeophold. De i alt 8.800 kvm nybyggeri fordeler sig bl.a. på 5.100 kvm plejeboliger, 400 kvm aktivitetscenter og 650 kvm forbindelsesgang.
Det nye byggeri tager udgangspunkt i den eksisterende helhedsplan og giver tillige en arkitektur, der tager hånd om alle byggeriets skalatrin og tilføjer en gennemgående rumlig artikulering.
Ud over de tre fløje er her også demensafsnit og seniorboliger. Disse står, som de hele tiden har gjort. Det er de tre plejehjemsfløje, der er blevet revet ned og genopbygget, en ad gangen, i tre etaper, så genhusningen har været muligt i de nyopførte fløje.
Første fløj, G, stod færdig i august 2013, og den sidste blok, I, står klar til indflytning til september. Et år forsinket. Netop Fløj I viste sig at gemme på en hemmelighed. I det oprindelige projektmateriale var anført en kælder.
– Vi vidste dog godt, at der ikke var nogen. I stedet stod huset på pæle, og det kom bag på os. Vi skulle lave en ny kælder, og jordbundsforholdene var meget bløde. Så det tog os lige et par måneder ekstra i forhold til den oprindelige tidsplan at få anlagt et ordentligt fundament, fortæller projektleder Christian Skov fra Dansk Boligbyg A/S, der er totalentreprenør på byggeriet.
En anden grund til forsinkelsen var desuden, at der i løbet af hele byggeperioden kom skrappere krav fra Miljøstyrelsen vedrørende afskaffelse af PCB i forbindelse ned nedrivning og renoveringer. Krav, der ikke var under etape 1, men som skulle opfyldes i både etape 2 og 3.
– Men bygherre har hele tiden været ved godt mod, trods udfordringerne, lyder det fra Christian Skov.
De tre nye fløje er holdt i et look, der passer til de eksisterende bygninger. Det er et elementbyggeri iklædt en facadeisolering, der efterfølgende er pudset op i hvidt. Altangangen på 1. sal er med et galvaniseret stålværn. Stålet går igen som afslutningen på byggeriet med en afsluttende kant foroven.