Robinielunden

:
juni 2016
Robinielunden - Modulerne

Husene i boligforeningen Robinielunden er opbygget i præfabrikerede moduler på 4,4 x 12 m, der kan sættes sammen og stables på kryds og tværs, når bygningerne skal opbygges.

Robinielunden - Teglspån

Bygningerne er beklædt med 14 mm tykke Teglspån, der er udviklet af Komproment ApS i samarbejde med arkitekterne og entreprenøren og fremstilles i Tyskland.

Robinielunden - Gårdrum

De otte huse i Robinielunden ligger rundt om to grønne gårdrum. Alle beboere har adgang til enten privat tagterrasse eller små private uderum på begge sider af boligen.

Robinielunden - Indvendigt

Modulboksene ankommer 80 pct. færdige fra fabrikken med det meste af den indvendige aptering og færdiggørelse på plads.

previous next

Modulære lavenergiboliger

Robinielunden – tæt-lavt boligbyggeri i præfabrikerede boksmoduler og i en opdateret version under AlmenBolig+-konceptet

Byggefakta

Robinielunden
Robinievej 202
2620 Albertslund
Danmark

Bygherre:
Vridsløselille Andelsboligforening V./BO-Vest
Bygherrerådgiver:
Dominia A/S Rådgivende ingeniører
Totalrådgiver:
ONV Arkitekter
Arkitekt:
ONV Arkitekter, JaJa Architects ApS
Totalentreprenør:
Scandi Byg a/s
Ingeniør:
Bascon A/S
Areal:
4800 kvm.
Byggesum: 
58 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2015 - maj 2016

Da den såkaldte Fingerplan fra 1947 fastlagde, at Københavns vækst mod vest skulle ske langs fem fingre med en S-banelinje i hver og grønne områder imellem, valgte nogle kommuner at satse på højhuse til de mange nye beboere. Albertslund gik i en anden retning og satsede på det, der senere er blevet kendt som tæt-lavt byggeri – rækkehuse, gårdhavehuse og små etagebyggerier, opført som industrialiseret elementbyggeri og med tilhørende uderum som en vigtig del af miljøet.

I den seneste aftapning, Robinielunden, som består af 48 familieboliger opført af Vridsløselille Andelsboligforening, har man dybest set holdt fast i grundidéen med tæt-lav, men her i en opdateret og moderne version under AlmenBolig+-konceptet, der tilstræber almene boliger, der er både større og billigere end traditionelle almene boliger.

Robinielunden er tegnet af ONV Arkitekter i samarbejde med JaJa Architects og har Scandi Byg A/S som totalentreprenør. Bebyggelsen består af otte mindre toetagersbygninger, der ligger placeret rundt om to intime, grønne gårdrum og med grønne arealer omkring.

Boligerne er fra 89 til 115 kvm store, i en eller to etager og meget varierede i planløsningen. Boligerne har adgang til enten altan, tagterrasse eller til en lille privat have.

Præfabrikerede elementer

– Det er jo et meget enkelt byggeri med de fire længer rundt om hver gård. Det handler om skalering og om at bryde sådan en bebyggelse ned i en letfattelig størrelse, der giver beboerne en rar oplevelse. Men vi er faktisk også meget stolte af den kvalitet, vi kan bygge i til en lav pris, siger Søren Rasmussen, der ejer ONV Arkitekter.

– Grundlæggende er kvadratmeterprisen omkring 8.400 kr., men her er den en anelse højere på grund af tilvalg af bl.a. teglfacader og tagterrasser. Vi bruger præfabrikerede boksmoduler, hvor konstruktionen er opbygget i træ, hvilket er både er billigt og bæredygtigt. 80 pct. af arbejdet foregår på Scandi Bygs danske fabrik, resten på byggepladsen, hvor det ellers plejer at være omvendt. De rumstore elementer er 4,4 × 12 m, og de kan stables og sættes sammen på kryds og tværs i op til fire etager med udkragninger på op til 1,5 m, men de kan også trækkes tilbage for at give plads til en tagterrasse, forklarer Søren Rasmussen.

– Som arkitekt laver man jo normalt unika, men vi gør faktisk det modsatte. Det her byggesystem har vi udviklet på gennem omkring ti år sammen med Scandi Byg. U­dbudsreglerne for boligforening­er og offentligt byggeri gør det svært at opbygge den slags langvarige samarbejder, men det er altså lykkedes her, og vi har efterhånden bygget over 1.000 boliger sammen efter AlmenBolig+-konceptet. Facaderne er beklædt med en Teglspån, der er sat op på klink, som vi selv har været med til at udvikle. En mursten er 11 cm tyk, mens de her kun er 14 mm tykke. Det giver en meget tynd facadebeklædning med teglstenens gode egenskaber i form af holdbarhed og smuk patinering over tid, og så er de nemme at montere og udskifte, siger Søren Rasmussen.

Energiklasse 2020

– Når vi afleverer husene, er de helt indflytningsklare med færdige installationer, ventilation og varme, badeværelser og køkkener, dog uden hårde hvidevarer, dem skal beboerne selv stå for. Denne gang er det dog lidt anderledes, fordi der er tale om et genhusningsprojekt for andelsboligforeningen, så der er opsat enkelte lette skillevægge, fortæller projektchef Michael Hansen fra totalentreprenøren Scandi Byg A/S.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 3

Hospital

Det Nye Universitetshospital (DNU), S2

Markant og central bygning i Det Nye Universitetshospital

Hotel og konference

Glostrup Park Hotel

Hotel med ekspressivt kobbertag

Bolig

Havhuset, Strandlodden 3

Havhus med skyline

Kontorhus

Jyske Bank-kontorhus

Kubisk, fleksibel kontorbygning

Ungdomsbolig

Kousgaards Plads Ungdomsboliger

Svævende ungdomsboliger med fem facader

Bolig

Krøyers Plads, etape 2

Om at bo midt i historien

Plejecenter og genoptræning

Lions Park Birkerød

Lions brøler højt i Birkerød

Produktionsanlæg

Løgumkloster Fjernvarme

Varmeværk med dynamisk facade

Bolig og kontor

Plaza

Nyt tårn på Aalborgs skyline

Hospital

Regionshospitalet Randers

Sammenbygning med røde tegl

Bolig

Robinielunden

Modulære lavenergiboliger

Produktionsanlæg

Scanflavour

Dynamisk fabriksbyggeri i stor skala

Bolig

Skibbroen

En plads ved kajen

Offentlige kontorer

Syd- og Sønderjyllands Politi

Ordensmagten har fået ordnede forhold

Bolig

Teglværksbyen, etape 1

Teglværksbyen – en selvstændig kanalby på Teglholmen

Kontorhus

Turbinehuset

Storbyens kontorkollektiv