Jyske Bank-kontorhus

:
juni 2016
Jyske Bank-kontorhus - Bygningen

Den nye 7.000 kvm store kontorbygning til Jyske Bank er kubisk, fleksibel og funktionel med et rustikt, legende udtryk, halvt svævende på søjler.

Jyske Bank-kontorhus - Kontorområderne

Bygningen er disponeret, så kontorområderne kan variere i størrelse – gulvbelægningen er Contra Stripe Ecotrust fra Ege – i alt er der udlagt 4.200 kvm.

Jyske Bank-kontorhus - Grønne elementer

Jydsk Planteservice A/S har haft opgaven med at skabe et grønt, indre miljø med flere elementer – her græsser placeret i buttede, matsorte krukker.

previous next

Kubisk, fleksibel kontorbygning

Jyske Banks nye kontorbygning i Silkeborg er indrettet med ambitionen om høj energieffektivitet og har et indre grønt look i nordisk tone

Byggefakta

Jyske Bank-kontorhus
Stagehøjvej
8600 Silkeborg
Danmark

Bygherre:
Jyske Bank A/S
Arkitekt:
Effekt Arkitekter ApS, Årstiderne Arkitekter A/S
Ingeniør:
Normann Rådgivende Ingeniørfirma ApS
Areal:
7000 kvm.
Byggesum: 
100 mio. kr.
Byggeperiode:
december 2014 - april 2016

Jyske Banks nye kontorhus er opført på en grund med en helt særlig historie. Grunden er nemlig en del af Neckelmann-grunden, der tidligere rummede Silkeborgs største arbejdsplads, der beskæftigede sig med at farve tekstiler. Virksomheden flyttede produktionen til udlandet, mens arealerne blev opkøbt af Nordicom, der havde store planer for området. De blev dog lagt i mølposen grundet finanskrise og lokalmodstand.

Forrige år købte Jyske Bank 72.000 kvm af disse arealer, og det er en del af disse, der nu anvendes til det nye kontorhus, der således har mulighed for kommende udvidelser, hvis det skulle komme dertil. Bygningen huser hovedsagelig omkring 300 it-folk fra den fælles datacentral Bankdata, og samtidig er der flyttet nogle supportfunktioner over i det nye byggeri, grundet vokseværk i hovedsædet.

Der er ikke tale om et domicil, men snarere et company house, hvor andre af Jyske Banks afdelinger og datterselskaber lejer sig ind.

Bygningen fremstår nøgtern og rustik i et kubisk udtryk, men halvt svævende, da en del af bygning­en hviler på søjler og fremskudte glasfacader, og selv indgangspartiet er monumentalt imposant, indrammet med en udkragning i metal fra bund og næsten til top på bygningen, der rummer store glaspartier, kombineret med rustfarvede stålplader i et kunstnerisk, ornamenteret udtryk. Samme udtryk i mindre skala går igen ved bygningens vinduesbånd, hvor det symmetriske udtryk brydes af stålindrammede vinduer i andet format.

Byggeriet er opført som et elementbyggeri i beton. Med huldæk, der spænder 15,5 m fra facade til facade, er der sikret et fleksibelt byggeri, både i forhold til de nuværende indretningsmuligheder, men også i forhold til en evt. fremtidig ombygning – overalt i bygningen er der en frihøjde på min. 2,70 m. Alt i vægge, huldæk, bjælker og søjler er leveret af Contiga Tinglev A/S.

Funktionel kvalitet

I midten af kontorlængerne er der etableret servicekerner med skakte og fællesfaciliteter som toiletter, garderobe og møderum, og bygningen er overordnet disponeret således, at der er mulighed for varierende størrelse på kontorområder. Med et centralt placeret fordelingsrum fungerer afsnittene optimalt uafhængigt af hinanden. Indretningen er disponeret med både celle- og storrumskontorer, men her er der ligeledes mulighed for omdisponering.

Alle arbejdspladser er placeret langs velbelyste facadeareal­er, og facaden udføres med stor åbningsgrad i form af høje vinduer, der sidder i en jævn rytme, således at der skabes gode dagslysforhold for alle arbejdspladser.

De store vinduespartier i forbindelse med hovedtrappen gør, at der bliver trukket dagslys ned igennem bygningen og dermed skaber nogle lyse, attraktive opholdszoner i forbindelse med foyer og ankomst.

Den grønne funktion udfoldes tillige inde i huset, takket være planteløsninger fra Jydsk Planteservice A/S. Der er således anvendt plantekummer i samspil med vinduesrammerne i cortenstål, ligesom der er anvendt buttede krukker i matsort inden døre. Desuden er bygningen blevet forsynet med planter og mindre træer fra receptionsområdet til og med bygningens atriumgård. Ifølge Mette Offersen fra Jydsk Planteservice A/S er der bevidst valgt en grøn linje, der udtrykker et nordisk look.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 3

Hospital

Det Nye Universitetshospital (DNU), S2

Markant og central bygning i Det Nye Universitetshospital

Hotel og konference

Glostrup Park Hotel

Hotel med ekspressivt kobbertag

Bolig

Havhuset, Strandlodden 3

Havhus med skyline

Kontorhus

Jyske Bank-kontorhus

Kubisk, fleksibel kontorbygning

Ungdomsbolig

Kousgaards Plads Ungdomsboliger

Svævende ungdomsboliger med fem facader

Bolig

Krøyers Plads, etape 2

Om at bo midt i historien

Plejecenter og genoptræning

Lions Park Birkerød

Lions brøler højt i Birkerød

Produktionsanlæg

Løgumkloster Fjernvarme

Varmeværk med dynamisk facade

Bolig og kontor

Plaza

Nyt tårn på Aalborgs skyline

Hospital

Regionshospitalet Randers

Sammenbygning med røde tegl

Bolig

Robinielunden

Modulære lavenergiboliger

Produktionsanlæg

Scanflavour

Dynamisk fabriksbyggeri i stor skala

Bolig

Skibbroen

En plads ved kajen

Offentlige kontorer

Syd- og Sønderjyllands Politi

Ordensmagten har fået ordnede forhold

Bolig

Teglværksbyen, etape 1

Teglværksbyen – en selvstændig kanalby på Teglholmen

Kontorhus

Turbinehuset

Storbyens kontorkollektiv