Fælledgården

:
januar 2013

Fælledgården består efter renoveringen af to fløje forbundet af en mellembygning med et stort haveanlæg imellem. Byggeriet lever op til kravene i energiklasse 2015 og er forsynet med grønne tage.

Der er lagt stor vægt på at alle boligerne har altaner. Glasmellembygningen giver nem adgang mellem de to fløje og vil spare personalet for meget tid og besvær i det daglige.

 

Hovedparten af badeværelserne i boligerne er leveret som færdige badekabiner fra svenske PART Construction AB, og monteret før facaderne blev lukket igen.

 

Facaderne på Fælledgården ud mod de tilstødende gader Drejøgade og Hesseløgade er beklædt med naturskifer. De indvendige facader fremstår i en lys malet og pudset overflade.

Boligerne er på rummelige 66 kvm brutto med god plads til møbler og ophold. Alle boliger har egen altan med udsigt over det fælles haveanlæg eller de tilstødende gader.

previous next

Plejebyggeri med omtanke

Ved en fuldstændig gennemgribende ombygning og total­renovering er plejecentret Fælledgården på Østerbro i København blevet bragt op til nyeste standard på alle områder, ikke mindst bæredygtighed

Byggefakta

Fælledgården
Jagtvej 203
2100 København Ø
Danmark

Bygherre:
Den selvejende organisation Omsorgscentret Fælledgården
Arkitekt:
JJW Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Jönsson a/s
Ingeniør:
Dansk Energi Management & Esbensen, Sloth Møller A/S
Areal:
17701 kvm.
Byggesum: 
182 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2011 - december 2012

Fælledgården er oprindelig bygget i 1970erne, og faciliteter og boliger var nedslidte og utidssvarende efter moderne målestok med små boliger og meget lange gange, der sled unødigt på personalet.

Ved ombygningen er antallet af boliger blevet reduceret med ca. 60 til 193, der til gengæld er væsentlig større og helt tidssvarende. Boligerne er fordelt på fem etager og 15 afdelinger med tilhørende service-, personale-, og fællesarealer.

Bygningens to blokke, der er let vinklet i forhold til hinanden, er blevet forbundet med en mellembygning, der sparer personalet tid i det daglige ved at binde etagerne i de to fløje sammen. Der er også lagt mange kræfter i at etablere et nyt haveanlæg i rummet mellem de tre bygninger. Haven vender ud mod Jagtvej, således at også forbipasserende får glæde af det nye anlæg.

Oprindeligt var der også en bygning mellem de to fløje, men den blev revet ned for at give plads til haven. Til gengæld er der så etableret tagboliger på fløjene for at kompensere for arealtabet.

Holdning til plejeboliger

Projektet tager udgangspunkt i JJW Arkitekters egne tanker omkring boliger til ældre og i Københavns Kommunes 17 principper for trivsel i plejeboliger. Et af disse fikspunkter har været, at Fælledgården skal afspejle, at huset rummer mennesker med vidt forskellig baggrund, etnicitet, kompetencer, religion, livshistorie og interesser.

- Vi søger derfor i vores projekt at lade bygningerne udtrykke den individualitet og fællesskab, som findes i et sundt og omsorgsfuldt samfund. Samtidig har vi skabt et sted, der kan understøtte de behov, der opstår, når man samler mennesker, der kommer fra et liv i egen bolig og er vant til være en del af byens liv. Samtidig har vi analyseret dybere og tænkt nyt når det f.eks. kommer til fysisk indretning, fleksibilitet, arbejdsmiljø og bæredygtighed, fortæller indehaver og arkitekt Ole Hornbek fra JJW Arkitekter.

Private og offentlige zoner

Selvom der er tale om et stort byggeri med mange boliger, er der i projektet lagt meget vægt på at give beboerne mulighed for privatliv, såvel som for at høre til i de mindre lokale enheder med fælles spisestue, opholdsstue og køkken, der opdeler etagerne i fløjene. Fællesrummene har også givet en kærkommen mulighed for at bryde de meget lange gange op i mere overskuelige bidder rent visuelt. Den store fløj i stueetagen huser et stort areal med cafe, spisepladser og ophold, kontorer og personalefaciliteter, multirum og træningsrum, bibliotek, et stort produktionskøkken samt diverse birum.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 6

Bolig og kontor

Danner

Botox til Grevinden

Domicil

DISA A/S

En sværvægter i Tåstrup

Shoppingcenter

Emporia

Kulørfyldt shoppecenter i Malmø

Lufthavn

Finger C

Logistisk puslespil i CPH

Domicil

FN-Byen

Hovedstadens Manhattan

Plejecenter og genoptræning

Fælledgården

Plejebyggeri med omtanke

Bolig

Golf Residence

Kasernens kejser

Kontorhus

Grøndalsvej

Grøn, grønnere, Grøndalsvej

Domicil

Handicaporganisationernes Hus

Det ligeværdige hus

Bolig

Karré 2

116 attraktive boliger på sikker grund

Plejecenter og genoptræning

Louiselund

En vifte af plejemuligheder

Bolig

Munkehatten

Boliger med sjæl

Sundhedscenter

Rønnebærhus

Fleksibelt legehus til ældre

Butikscenter

Salling Stormagasin

Ballade i butikken

Bolig

Slotsvænget

Beboere får egen indgang

Skole

Specialcenter Vonsild

Skulpturel specialskole

Domicil

Sydfyns Elforsyning

Energiforsyning i tråd med naturen

Domicil

Udbetaling Danmark

Den grønne trekant

Bolig

Østergårdsparken

Fremtiden integreret på taget