Sydfyns Elforsyning

:
december 2012

Domicilet ydermure er beklædt med zinkplader i henholdsvis en lys og en meget mørkgrå farve. Det giver et fornemt spil, når solens stråler rammer.

Indenfor venter den store forhal, der rækker op gennem alle domicilets tre etager, som et stort åbent rum.

Man kan meget let glemme, hvad man egentlig kom til ‘Vores Lys’ for, når man bevæger sig op af trapperne i indgangshallen. Der er mange detaljer at studere, og det står indlysende klart, at arkitekternes ideer og solidt håndværk her går op i en højere enhed.

Sydfyns Elforsynings nye domicil, ‘Vores Lys’, nærmest vokser ud af skråningen i det stærkt kuperede terræn, hvor motorvejen nærmer sig Svendborg. De to fløje forenes elegant af den store glasfacade i indgangshallen, der i øvrigt er beklædt med solceller.

previous next

Energiforsyning i tråd med naturen

‘Vores Lys’ er navnet på det nye domicil for Sydfyns Elforsyning, der netop er blevet taget i brug. Et domicil, der i alle henseender må siges at være i pagt med naturen

Byggefakta

Sydfyns Elforsyning
Faaborgvej 44
5700 Svendborg
Danmark

Bygherre:
Sydfyns Elforsyning
Totalrådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
C & W Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
MT Højgaard A/S
Andre aktører:
Woodfloor AS
Areal:
5500 kvm.
Byggesum: 
75 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2011 - oktober 2012

Sydfyns Elforsyning har leveret strøm til Svendborg og nærmeste opland siden 1906.

Siden 2007 har Sydfyns Elforsyning tumlet med planer for opførelse af et nyt domicil. For halvandet år siden blev overvejelserne omsat til byggeri, da første spadestik blev foretaget. Og i oktober 2012 kunne de 100 medarbejdere rykke indenfor i de nye rammer.

Domicilet er placeret tæt ved den sydfynske motorvej og er således den første bygning, som bilister på vej mod Svendborg stifter bekendtskab med.

Domicilet ligger i et stærkt kuperet terræn mellem motorvej og jernbane. Det har givet både nogle udfordringer og ikke mindst nogle spændende muligheder.

Grønt byggeri

Domicilet er anlagt, så det virker, som om det vokser ud fra skråningen. En effekt arkitekten har været meget bevidst om.

Bygningen har græstag, forsynet med solcelle jordvarme. Miljø og bæredygtighed er tænkt ind i projektet, samtidig med, at der har været en økonomi at tage hensyn til.

- Da vi satte projektet i gang udfærdigede vi en ønskeseddel, hvor vi formulerede vores ønsker til det nye domicil, fortæller Jesper Hedemark Hansen, Sydfyns Elforsyning.

- Derefter lagde vi et budget for byggeriet og sendte det i en såkaldt ‘omvendt licitation’. Hvad kan vi få for 75 millioner kroner?

Et stort V

Det blev MT Højgaard A/S, der fik opgaven i hovedentreprise og med Rambøll Danmark A/S som totalrådgiver. I et tæt samarbejde med bygherren, Sydfyns Elforsyning, var det herefter opgaven at styre byggeriet og samarbejde med de mange forskellige underentreprenører.

Domicilet er tegnet af C & W Arkitekter A/S fra Svendborg, og set fra oven ligner det et stort ‘V’, der fra nord vokser frem af skråningen mod syd i to fløje, der forenes af den store forhal, der på imponerende vis forener domicilet som en helhed.

Besøgende bliver mødt af en stor, indbydende glasfacade, forsynet med solceller. Indenfor venter den store forhal, der rækker op gennem alle domicilets tre etager, som et stort åbent rum, der forekommer at give frit udsyn til alle dele af bygningen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 6

Bolig og kontor

Danner

Botox til Grevinden

Domicil

DISA A/S

En sværvægter i Tåstrup

Shoppingcenter

Emporia

Kulørfyldt shoppecenter i Malmø

Lufthavn

Finger C

Logistisk puslespil i CPH

Domicil

FN-Byen

Hovedstadens Manhattan

Plejecenter og genoptræning

Fælledgården

Plejebyggeri med omtanke

Bolig

Golf Residence

Kasernens kejser

Kontorhus

Grøndalsvej

Grøn, grønnere, Grøndalsvej

Domicil

Handicaporganisationernes Hus

Det ligeværdige hus

Bolig

Karré 2

116 attraktive boliger på sikker grund

Plejecenter og genoptræning

Louiselund

En vifte af plejemuligheder

Bolig

Munkehatten

Boliger med sjæl

Sundhedscenter

Rønnebærhus

Fleksibelt legehus til ældre

Butikscenter

Salling Stormagasin

Ballade i butikken

Bolig

Slotsvænget

Beboere får egen indgang

Skole

Specialcenter Vonsild

Skulpturel specialskole

Domicil

Sydfyns Elforsyning

Energiforsyning i tråd med naturen

Domicil

Udbetaling Danmark

Den grønne trekant

Bolig

Østergårdsparken

Fremtiden integreret på taget