Slotsvænget

:
januar 2013

Slotsvænget i Lyngby har fået 12 nye boliger i to etager. Øverst med en gangbro, der sikrer egen indgang til alle boliger på øverste etage – ligesom der er egen indgang til alle boliger i stuen.

De 12 lejligheder består af tre sammensatte blokke og er første del i forvandlingen af Slotsvænget, der er en institution til voksne med sindslidelser.

Der er lagt bambusgulve i boligerne, leveret af Holse & Wibro

previous next

Beboere får egen indgang

Institutionen Slotsvænget i Lyngby er midt i en ny tid. Det betyder blandt andet 12 nye selvstændige almene boliger til voksne med sindslidelser

Byggefakta

Slotsvænget
Slotsvænget 23A
2800 Kgs Lyngby
Danmark

Bygherre:
Lyngby-Taarbæk Kommune
Arkitekt:
Lyngby-Taarbæk Kommune
Hovedentreprenør:
Anker Hansen & Co. a/s
Ingeniør:
ISC Rådgivende Ingeniører A/S
Andre aktører:
Anker Hansen & Co. a/s
Areal:
540 kvm.
Byggesum: 
60 mio. kr.

Der var engang, fristes man til at sige, når øjet og snakken falder på Slotsvænget i Kongens Lyngby. Slotsvænget er en institution for voksne med psykiske lidelser – men også et tidligere plejehjem med små utidssvarende boliger på 12 kvm og med fælles badeværelser med kar, brus og toilet, som i lang tid har fungeret som boliger for sindslidende.

Disse boliger er ved at blive forvandlet fra 40 små værelser til 20 boliger med eget køkken, bad og toilet. Beboerne er i øjeblikket genhuset, men 10 er flyttet tilbage – dog ikke i den bygning, der er under renovering, men i en nybygning ved siden af, som er første skridt i udviklingen af Slotsvænget. Her har kommunen valgt at opføre 12 helt nye almene boliger til målgruppen, så stedet i alt rummer 32 boliger.

Broer skal smeltes sammen

Den nye bygning består af tre sammensatte blokke, der ligger forskudt og i to etager. Her er brugt røde teglsten, så byggeriet matcher den eksisterende bygning, som renoveres. Taget hælder en smule og er med solceller samt beplantning. Her er zinktagrender og hvide vindues- og dørpartier.

Et stabilt, kompakt byggeri med en spinkel ståltrappe og stålgangbro, der strækker sig langs første etage forbi et udvendigt elevatortårn. Gangbroen skal have forbindelse til en lignende bro øverst på den eksisterende bygning, så den gamle og den nye del kommer til at smelte sammen.

Egen indgang

Det mest bemærkelsesværdige i det nye byggeri – og som kommer til at gå igen i den renoverede del – er, at alle boliger har separat indgang udefra som i normale boliger.

- I den gamle bygning gik man jo ind af en indgang og ned af lange institutionslignende gange, hvorfra der var adgang ind til de forskellige beboeres værelser. Nu er der sat fokus på at kunne være privat, så beboerne selv opsøger fællesskabet, hvis de ønsker det. På den måde er byggeriets form med til at understøtte en normal adfærd, selv om vi har med mennesker at gøre, der har en sindslidelse. Det fjerner det institutionelle præg. Her er man herre i eget hus, forklarer Jørn Eriksen, der er forstander på Slotsvænget.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 6

Bolig og kontor

Danner

Botox til Grevinden

Domicil

DISA A/S

En sværvægter i Tåstrup

Shoppingcenter

Emporia

Kulørfyldt shoppecenter i Malmø

Lufthavn

Finger C

Logistisk puslespil i CPH

Domicil

FN-Byen

Hovedstadens Manhattan

Plejecenter og genoptræning

Fælledgården

Plejebyggeri med omtanke

Bolig

Golf Residence

Kasernens kejser

Kontorhus

Grøndalsvej

Grøn, grønnere, Grøndalsvej

Domicil

Handicaporganisationernes Hus

Det ligeværdige hus

Bolig

Karré 2

116 attraktive boliger på sikker grund

Plejecenter og genoptræning

Louiselund

En vifte af plejemuligheder

Bolig

Munkehatten

Boliger med sjæl

Sundhedscenter

Rønnebærhus

Fleksibelt legehus til ældre

Butikscenter

Salling Stormagasin

Ballade i butikken

Bolig

Slotsvænget

Beboere får egen indgang

Skole

Specialcenter Vonsild

Skulpturel specialskole

Domicil

Sydfyns Elforsyning

Energiforsyning i tråd med naturen

Domicil

Udbetaling Danmark

Den grønne trekant

Bolig

Østergårdsparken

Fremtiden integreret på taget