Finger C

:
december 2012

Forbindelsesrøret er færdiggjort i moduler på op til 39 meters længde i en anden del af lufthavnen, og derefter hejst på plads om natten af to af Danmarks største mobilkraner. Foto: Allan Henriksen, Norisol A/S.

Bygningen med det krumme vinduesparti, der kobler sig på roden af Finger C, er ny og indeholder bl.a. nye pas- og securityområder. Fra bygningen løber et nyt forbindelsesrør hele vejen ud til enden af Finger C.

Trappehusene, der forbinder etagerne med standpladserne er forsynet med både trapper, elevatorer og rulletrapper, og er dimensioneret til store strømme af mennesker.

Den nye bygning huser i to etager paskontrol og security på hver ca. 1.000 kvm. Selve faciliteterne må ikke fotograferes.

previous next

Logistisk puslespil i CPH

Anden etape i et kompliceret byggeprojekt i Finger C i Københavns Lufthavn giver bedre forhold og mere plads til de internationale passagerer, ikke mindst i forbindelse med sikkerheds- og paskontrol

Byggefakta

Finger C
Kastrup Lufthavn
Kastrup
Danmark

Bygherre:
Københavns Lufthavne A/S
Arkitekt:
TNT Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Norisol A/S
Ingeniør:
Bascon A/S, ISC Rådgivende Ingeniører A/S
Andre aktører:
Woodfloor AS
Areal:
4500 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
december 2011 - oktober 2012

Med et rekordhøjt antal passagerer på 22,7 mio. i 2011 er Københavns Lufthavn fortsat den største i Skandinavien og nummer 14 i Europa. 20 mio. af passagererne fløj på udenrigsruterne, enten de direkte eller med København som transitlufthavn.

For at holde trit med udviklingen foregår der næsten konstant udvidelser og ombygninger af det store kompleks af bygninger. Blandt de seneste er en ombygning og udvidelse i to etaper af Finger C, der fra Terminal 3 fører afrejsende og ankommende passagerer ud til et større antal standpladser for flyene på de internationale ruter. TNT Arkitekter A/S har været arkitekt på begge etaper, i den seneste som underrådgiver for entreprenøren Norisol A/S.

1. etape

Projektet, der blev afsluttet i november 2008, var nødvendigt på grund af nye krav fra EU kommissionen, der gik ud på, at passagerer fra lande uden for Schengen-samarbejdet, der ankommer til EU skal sikkerhedsundersøges umiddelbart efter ankomsten. Samtidig må disse passagerer ikke kunne komme i kontakt med passagerer, der ikke er screenet efter reglerne.

For at imødekomme dette krav blev der bygget en ny ankomstetage over den eksisterende Finger C. Etagen forbinder ved hjælp af trappehuse, flybroer og lounger på første sal med et centralt beliggende sikkerhedsundersøgelse på anden sal i roden af finger C.

Den nye ankomstetage i form at et rør på anden sal på 130 m blev forbundet til første etage med trapper, rulletrapper og elevatorer. Som et led i projektet blev loungerne på første sal udvidet og renoveret.

2. etape 2012

- Opgaven blev udbudt på baggrund af et projektforslag fra Lufthavnen, og vores opgave var at lave forprojekt og hovedprojekt til projektet, fortæller Henning Kobbernagel, der er partner i TNT Arkitekter.

- Ligesom i første etape går øvelsen ud på at separere ikke-Schengen og ikke-EU passagerer fra Schengen- og EU-passagerer, såfremt de skal videre med fly. Hvis de skal ind i Danmark, bliver de ledt ud af en anden udgang. I den første etape lavede vi altså et rør fra fingerroden, oven på den eksisterende stueetage og første sal samt nogle trappehuse, lounger og andre småting.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 6

Bolig og kontor

Danner

Botox til Grevinden

Domicil

DISA A/S

En sværvægter i Tåstrup

Shoppingcenter

Emporia

Kulørfyldt shoppecenter i Malmø

Lufthavn

Finger C

Logistisk puslespil i CPH

Domicil

FN-Byen

Hovedstadens Manhattan

Plejecenter og genoptræning

Fælledgården

Plejebyggeri med omtanke

Bolig

Golf Residence

Kasernens kejser

Kontorhus

Grøndalsvej

Grøn, grønnere, Grøndalsvej

Domicil

Handicaporganisationernes Hus

Det ligeværdige hus

Bolig

Karré 2

116 attraktive boliger på sikker grund

Plejecenter og genoptræning

Louiselund

En vifte af plejemuligheder

Bolig

Munkehatten

Boliger med sjæl

Sundhedscenter

Rønnebærhus

Fleksibelt legehus til ældre

Butikscenter

Salling Stormagasin

Ballade i butikken

Bolig

Slotsvænget

Beboere får egen indgang

Skole

Specialcenter Vonsild

Skulpturel specialskole

Domicil

Sydfyns Elforsyning

Energiforsyning i tråd med naturen

Domicil

Udbetaling Danmark

Den grønne trekant

Bolig

Østergårdsparken

Fremtiden integreret på taget