DISA A/S

:
januar 2013

DISA A/S i Tåstrup viser en forbilledlig arkitektonisk dialog mellem produktion og administration. Totalentreprise: Myhlenberg Søren Vangsted Vest A/S.

Set fra luften fylder DISAs nye domicil godt i landskabet. Foto: Dragør Luftfoto ApS.

Administrationen er et dynamisk miljø med en kombination af beton (Ambercon), glas og akustiske gipsoverflader, udført i apteringsentreprisen fra Deko Loft + Væg p/s.

Det nye DISA A/S er en værdig ramme om en historisk dansk virksomhed, der har formået at udvikle sig igennem mere end et århundrede. Arkitektur: Mangor & Nagel A/S.

Produktionshallens solide fundamenter til maskiner og traverskran gav interessante udfordringer til ingeniørerne hos Midtconsult A/S.

previous next

En sværvægter i Tåstrup

DISA er en ikonisk dansk industrivirksomhed med mangeårig adresse i Herlev. Det er slut nu, hvor hjemkommunen fremover hedder Tåstrup

Byggefakta

DISA A/S
Bredebjergstien, Sydvej
2630 Tåstrup
Danmark

Bygherre:
OPG Development Aps
Arkitekt:
Mangor & Nagel A/S
Hovedentreprenør:
Myhlenberg Søren Vangsted A/S
Ingeniør:
Midtconsult A/S
Andre aktører:
Deko Loft + Væg P/S, Ambercon A/S
Areal:
3250 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
august 2011 - november 2012

Sort er en værdig farve. Og er der lidt struktur i samlingerne af de sorte, indfarvede betonelementer bliver overfladen cirka nålestribet. På den måde leveres et indtryk af seriøs substans, faglig kompetence og en solid historisk forankring i det nye domicil til industrikoncernen DISA i Tåstrup.

Et opslag i annalerne fortæller, at det da også er en virksomhed med en over hundredårig og ikke så sjældent dramatisk historie, der nu har fundet ny hjemadresse i Tåstrup. Fra en fjern fortid i våbenindustrien har DISA (Dansk Industri Syndikat A/S) i vor tid udviklet sig til en globalt førende leverandør af støberiudstyr og systemer til overfladebehandling af metal, nu som en del af den globale Norican Group. DISA er repræsenteret med fabrikker verden over, salgs- og servicekontorer på tre kontinenter og et udbredt netværk af agenter. I de seneste årtier har virksomheden haft hovedsæde i Herlev, men et udtalt behov for mere plads til såvel administration som produktion gjorde ekspansion nødvendig.

Netop en voksende produktion af tungt maskineri af ikke sjældent udfordrende dimensioner har været krumtappen i beslutningen om opførelsen af den funktionelle industrihal på den nye domiciladresse i Høje Tåstrup.

Hallen alene er på knap 10.000 kvm, men de ellers tårnende dimensioner med en facadehøjde på 11 meter er ganske fint i dialog med den tilstødende administration. Resultatet er, at de samlede rammer om meget forskellige aktiviteter opfattes som en harmonisk helhed. Den udtrykkes grafisk af bygningskroppenes sorte beton-elementer fra Ambercon, der er ret enerådende i deres ordførerskab; men i stedet for at virke dominerende – hvad man kunne frygte – synes de i stedet at fremstå værdige, lidt retrospektive i en arkitektonisk optik, men solide og autentiske med et udtryk af, hvad-du-ser-er-hvad-du-får. Uden tvivl i fin overensstemmelse med DISAs ærkedanske og gedigne brand.

Sort sandwich

Ambercon leverede alle betonelementer til både produktion og administration i sandwichversioner til facaderne og fulgte op med dækelementer, søjler og tagplader til hele projektet. Facadeelementerne til produktionsbygningen er leveret i dimensioner på 10 m højde og 3,6 m bredde – en på hver bil! Det blev også en specialopgave for den nørrejyske betonproducent at levere søjler og konsoller som bærende konstruktion til hallens traverskraner.

Ambercon har på få år udviklet sig til at være en af landets førende producenter af betonelementer og facadeelementer.

- I en temmelig traditionsbundet branche forsøger vi at skille os ud ved at fokusere på værditilførsel frem for en simpel levering af produkter.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 6

Bolig og kontor

Danner

Botox til Grevinden

Domicil

DISA A/S

En sværvægter i Tåstrup

Shoppingcenter

Emporia

Kulørfyldt shoppecenter i Malmø

Lufthavn

Finger C

Logistisk puslespil i CPH

Domicil

FN-Byen

Hovedstadens Manhattan

Plejecenter og genoptræning

Fælledgården

Plejebyggeri med omtanke

Bolig

Golf Residence

Kasernens kejser

Kontorhus

Grøndalsvej

Grøn, grønnere, Grøndalsvej

Domicil

Handicaporganisationernes Hus

Det ligeværdige hus

Bolig

Karré 2

116 attraktive boliger på sikker grund

Plejecenter og genoptræning

Louiselund

En vifte af plejemuligheder

Bolig

Munkehatten

Boliger med sjæl

Sundhedscenter

Rønnebærhus

Fleksibelt legehus til ældre

Butikscenter

Salling Stormagasin

Ballade i butikken

Bolig

Slotsvænget

Beboere får egen indgang

Skole

Specialcenter Vonsild

Skulpturel specialskole

Domicil

Sydfyns Elforsyning

Energiforsyning i tråd med naturen

Domicil

Udbetaling Danmark

Den grønne trekant

Bolig

Østergårdsparken

Fremtiden integreret på taget