Udbetaling Danmark

:
december 2012

Hovedtrappen er et væsentligt element i husets arkitektur og skaber bevægelse i atriet og sammenhæng mellem de grønne balkonforkanter.

Søjlevasken Il Bagno Alessi fra Laufen.

previous next

Den grønne trekant

Onkel Joakims kube af en pengetank skifter form til åbent glashus med lyddæmpede transaktioner

Byggefakta

Den grønne trekant
Hostrupsvej 8
7500 Holstebro
Danmark

Bygherre:
ATP Ejendomme A/S
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S, Gottlieb Paludan Arkitekter A/S
Arkitekt:
Cebra a/s
Totalentreprenør:
Sjælsø Gruppen A/S
Areal:
4600 kvm.
Byggesum: 
63 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2011 - oktober 2012

Når en markant bygning kalder sig Udbetaling Danmark, er det oplagt at associere til den stenrige Joakim von And og hans pengetank. Men ingen tager jublende bade i sedler og mønter inde i det åbne atrium på UDK Holstebro. Den grønne dollarfarve er i stedet transformeret over på facademønstre, belægninger og indvendige trappe- og etageværn, bag hvilke der museklikkes med tyste og usynlige elektroniske pengeoverførsler.

Den forrige regering besluttede i 2010 at løfte objektiv sagsbehandling og udbetaling af kommunale ydelser som folkepension, boligstøtte, barselsdagpenge, børnebidrag og førtidspension ud af kommunerne og over i fem regionale centre under ATP’s hat. Holstebro blev udvalgt i Region Midtjylland og får herved tilført op til 278 arbejdspladser og et markant domicil sideløbende med aktuelle statslige byggerier til domstol og politi. Antageligt en kompensation for, at byen ved Storåen tabte kampen om placeringen af det netop igangsatte vestjyske storsygehus til Gødstrup ved Herning.

Opfylder 2015-krav

De fem centre blev udbudt til prækvalificerede teams ud fra varierende krav. Cebra Arkitekters trekantede løsning sejrede i Vestjylland i alliance med Sjælsø Gruppen og hele fem ingeniørfirmaer. At der skulle så mange tekniske kokke til, skyldes ifølge projektleder Poul Siig, Sjælsø Gruppen A/S, bygherrens strenge krav til klima, energiforbrug og akustik.

- Funktionsmæssigt er huset velgennemtænkt. De mange lydabsorbenter på vægge og lofter skaber en afdæmpet akustik, som gør det muligt at arbejde uforstyrret i åbne kontorlandskaber ud mod atriet. Klimamæssigt opfylder huset 2015-kravene, som alene opnås gennem isolering uden alternative energimæssige tilskud, fortæller Poul Siig.

Facademæssigt er huset bygget op af glas, hvor bånd af Krone Vinduer veksler med emalitglas i grønt/hvidt/gråt mønster op gennem fire ensartede etager. Glasset er fæstnet til bagmure og søjler med særligt lange beslag. Betonen er en del af elementleverancen fra Spæncom A/S, der udover det nævnte har leveret og monteret huldæk og bjælker.

Ledemotivet med den ligesidede trekant går igen mange steder i huset, bl.a. i tre kopi- og toiletkerner i nærheden af bygningens tre spidser. De to er i bærende beton, mens den tredje er en let konstruktion, der læner sig op ad en bærende flugtvejstrappe.

Solgardiner i toppen

Hovedtrappen er et væsentligt element i husets arkitektur og skaber bevægelse i atriet og sammenhæng mellem de grønne balkonforkanter. Fra bunden af atriet kigger man op mod et ovenlys, inddelt i trekantede glasfelter omkranset af noget, der ligner nedhængte gardiner.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 6

Bolig og kontor

Danner

Botox til Grevinden

Domicil

DISA A/S

En sværvægter i Tåstrup

Shoppingcenter

Emporia

Kulørfyldt shoppecenter i Malmø

Lufthavn

Finger C

Logistisk puslespil i CPH

Domicil

FN-Byen

Hovedstadens Manhattan

Plejecenter og genoptræning

Fælledgården

Plejebyggeri med omtanke

Bolig

Golf Residence

Kasernens kejser

Kontorhus

Grøndalsvej

Grøn, grønnere, Grøndalsvej

Domicil

Handicaporganisationernes Hus

Det ligeværdige hus

Bolig

Karré 2

116 attraktive boliger på sikker grund

Plejecenter og genoptræning

Louiselund

En vifte af plejemuligheder

Bolig

Munkehatten

Boliger med sjæl

Sundhedscenter

Rønnebærhus

Fleksibelt legehus til ældre

Butikscenter

Salling Stormagasin

Ballade i butikken

Bolig

Slotsvænget

Beboere får egen indgang

Skole

Specialcenter Vonsild

Skulpturel specialskole

Domicil

Sydfyns Elforsyning

Energiforsyning i tråd med naturen

Domicil

Udbetaling Danmark

Den grønne trekant

Bolig

Østergårdsparken

Fremtiden integreret på taget