Østergårdsparken

:
januar 2013

Rækkehusene ligger på rækker og fanger solen og lyset, mens brud i rækkerne giver en nærhed og mere menneskelig skala. Dansk Boligbyg A/S har været totalentreprenører på byggeriet.

Østergårdsparken ligger i udkanten af Tranbjerg ved Aarhus, hvor særligt sol prismet giver byggeriet identitet og understreger de individuelle boliger.

previous next

Fremtiden integreret på taget

Østergårdsparken er et boligforeningsbyggeri, hvor der har været vilje til at gøre en dyd ud af energibesparelserne

Byggefakta

Østergårdsparken
Ingerslevvej 1
8310 Tranbjerg
Danmark

Bygherre:
Brabrand Boligforening
Bygherrerådgiver:
Luplau & Poulsen Arkitekter ApS
Arkitekt:
Luplau & Poulsen Arkitekter ApS
Totalentreprenør:
Ingeniør:
Tri-Consult A/S
Areal:
6248 kvm.
Byggesum: 
65 mio. kr.
Byggeperiode:
juli 2011 - Februar 2013

På en grøn eng syd for Aarhus opfører Brabrand Boligforening i øjeblikket anden etape af Østergårdsparken. I omtrent parallelle rækker ligger rækkehusene fint tilpasset terrænet og helheden. Husene er kubiske og hvide og er i fint slægtskab med mange af tidens boliger. Alle huse har lidt for- og baghave og et cykelskur, der er med til at definere boligernes indgang. Rækkehuse er i sagens natur sammenbygget med repeterende elementer, og her er tilføjet en boks i zink på alle hustage. Denne figur rummer både ovenlys og de komponenter, der gør boligerne til Lavenergiklasse 2025 byggeri.

- Det er vores oplevelse, at bygherrens krav har givet et værdiskabende samarbejde mellem rådgivere, entreprenør og producent. Erfaringerne fra dette projekt giver derfor gode forudsætninger for i fremtidige opgaver at udvikle visionære og realiserbare løsninger med fokus på arkitekturen. Det glæder os, at vi med dette projekt har kombineret god arkitektur, rumlige oplevelser, flot lysindfald og udnyttelse af solen som energikilde i et individuelt kraftværk, siger arkitekt Lene Bommer fra Luplau & Poulsen Arkitekter ApS.

Godt og billigt

Udgangspunktet for Boligforeningen tilbage i 2010 var at bygge energineutrale boliger og samtidig løse problemet med at finde plads til varmepumpe, solcelle etc. på en arkitektonisk måde. Målet har altså ikke blot været at spare energi, men samtidigt at opnå nogle gode og smukke boliger.

De første 28 boliger blev færdige til indflytning 1. november, mens anden etape står klar 1. februar 2013. Boligerne er i varierende størrelse fra 80 til 114,5 kvm – alle i to plan. Fra ovenlyset i prismet strømmer dagslys og frisk luft ned midt i boligen og tilføjer derved en ekstra kvalitet til alle boligerne. Hos boligforeningen er huslejen også et afgørende emne, og ved at nedbringe udgifterne til energi er byggeriet yderligere attraktivt.

Prismet som signatur

Luplau & Poulsen Arkitekter ApS blev indbudt til et forslag for Østergårdsparken og har desuden været bygherrerådgivere under processen. Et godt samarbejde udviklede sig til et fælles projekt i Solar Prism, som den præfabrikerede trekant på taget er kaldt. Solar Prism er udviklet i et samarbejde mellem Velux A/S, Danfoss A/S, Dansk Boligbyg A/S, Brabrand Boligforening og Luplau & Poulsen Arkitekter A/S med udgangspunkt i en mock-up fremstillet til klimatopmødet i 2009 af Velux A/S og Danfoss A/S. Prismet er en alt i én boks, samlet i en hal og monteret efterfølgende.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 6

Bolig og kontor

Danner

Botox til Grevinden

Domicil

DISA A/S

En sværvægter i Tåstrup

Shoppingcenter

Emporia

Kulørfyldt shoppecenter i Malmø

Lufthavn

Finger C

Logistisk puslespil i CPH

Domicil

FN-Byen

Hovedstadens Manhattan

Plejecenter og genoptræning

Fælledgården

Plejebyggeri med omtanke

Bolig

Golf Residence

Kasernens kejser

Kontorhus

Grøndalsvej

Grøn, grønnere, Grøndalsvej

Domicil

Handicaporganisationernes Hus

Det ligeværdige hus

Bolig

Karré 2

116 attraktive boliger på sikker grund

Plejecenter og genoptræning

Louiselund

En vifte af plejemuligheder

Bolig

Munkehatten

Boliger med sjæl

Sundhedscenter

Rønnebærhus

Fleksibelt legehus til ældre

Butikscenter

Salling Stormagasin

Ballade i butikken

Bolig

Slotsvænget

Beboere får egen indgang

Skole

Specialcenter Vonsild

Skulpturel specialskole

Domicil

Sydfyns Elforsyning

Energiforsyning i tråd med naturen

Domicil

Udbetaling Danmark

Den grønne trekant

Bolig

Østergårdsparken

Fremtiden integreret på taget