Botilbud Ebberød

:
december 2017
Botilbud Ebberød - facade

46 nye boliger er klar i første etape af det samlede Botilbud Ebberød.

Botilbud Ebberød - stue

De hvide boliger har fået tilføjet varme toner fra egetræ samt følgeskab af sort, antracitgrå og grågrønne toner.

Botilbud Ebberød - indgange

Den grågrønne nuance fra boligerne markerer også indgange til boligerne. Derudover har flere flader fået farven.

previous next

Botilbud med kig til naturen

Første etape af de nye boliger til borgere med særlige behov og multiple handicap i Ebberød er klar til indvielse

Byggefakta

Botilbud Ebberød
Sophie Magdelenes Vej 6-12
3460 Birkerød
Danmark

Bygherre:
Rudersdal Kommune
Totalrådgiver:
JJW Arkitekter A/S
Arkitekt:
Force 4, JJW Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
HHM A/S
Ingeniør:
Balslev A/S
Areal:
3570 kvm.
Byggesum: 
70 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2016 - december 2017

Man falder automatisk ned i tempo grundet naturen i det smukke Ebberød tæt på Birkerød. Her opfører Rudersdal Kommune nye bygninger til Botilbuddet Bøgelunden og Daghjemmet Bøgen.

Sygeplejefunktionen er i tre etaper. En del af den eksisterende boligbebyggelse Bøgelunden og Daghjemmet Bøgen er blevet revet ned for at give plads til de nye boliger, så 46 nuværende beboere kan flytte ind i moderne og tidssvarende boliger under navnet Botilbud Ebberød. De 46 boliger er etape et, og med de følgende etaper når botilbuddet op på sammenlagt 100 boliger til borgere med fysiske og psykiske handicap.

– Som i de fleste fodboldkampe og efterhånden fleste byggerier, har der været forlænget spilletid – altså en længere byggeperiode end først beregnet. Bl.a. har man ændret den oprindelig plan med et linjefundament til et pælefundament grundet bløde jordområder, oplyser Kenneth Krabbe Andersen fra HHM A/S, der har været hovedentreprenør på første etape.

Formet som hestesko

Boligerne er disponeret i to separate toetagers bygninger, der er udformet som to hestesko, der ligger over for hinanden en smule forskudt. De vender, så midten tilsammen danner et stort gårdmiljø. Alle boliger er placeret, så de har vinduer og altaner, der vender mod skoven og landskabet omkring bebyggelsen. Fællesrum og kontorer vender ind mod gårdmiljøet.

De nye bygninger falder blødt og harmonisk ind i den øvrige blandede bygningsmasse fra forskellige tidsperioder. Som to brikker til det samlede puslespil. Facadernes rødbrune teglstensbeklædning og brug af lærketræ læner sig både op ad de naturskønne omgivelser og de omkringliggende bygninger.

Dobbeltfacade

Bygningernes udtryk er til gengæld meget forskellige, alt efter om det er facaden rundt om hesteskoen – eller inde i hesteskoen. Rundt om hesteskoen er der skåret huller ind i bygningen til altannicher, der samtidig rækker et stykke ud af facaden. Det giver en altan, der både er overdækket, og som har et stykke altan, der ikke er overdækket. Og det giver samtidig en bevægelse i facaden. Her er værn af galvaniseret stål, og så er der indbygget en siddeniche beklædt med lærketræ på altanen. På den måde trækkes naturen med helt ind i boligen. Lidt større siddenicher går igen inden for på gangene – også beklædt med lærketræ.

Inde i gårdmiljøet er der brugt lærketræ på facadedelene, og her er store gulv-til-loft vinduespartier på begge etager. Begge dele er med til at give et lyst og luftigt facadeudtryk. På hver bygning er der tre selvstændige taghuse til de tekniske installationer. Her er flade tage beklædt med tagpap og skrå tage med røde Neoplate-tegl.

Væk med industrilook

Der er adgang til boligerne fra gårdmiljøet. Ved handicapboliger skal der være niveaufri adgang, og for at undgå fugt til soklen har man valgt en løsning med et bånd med sokkelrender, der tillader ventilation og inspektion af soklen. Samtidig leder sokkelrenderne vandet til afløb.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 6

Bolig

Arenakvarteret

Kanalboliger med hjemmehygge

Plejecenter og genoptræning

Botilbud Ebberød

Botilbud med kig til naturen

Børneinstitution

Børnehuset Himmel og Hav

Med plads til leg på taget

Bolig

Dortheavej

Newyorker-boliger på Nørrebro

Domicil

EG Domicil

Højt profileret domicil

Bolig

Factory House

Fred ro og frirum

Butikscenter

Kronen Vanløse

Kronen på værket

Forlystelsescenter

Lego House

Lego-legeplads i mega-format

Ungdomsbolig

Nimbusparken kollegium

Studieboliger med teglsten i hovedrolle

Hotel og konference

Nobis Hotel Copenhagen

Kultur + historie = hotel

Bolig

Risskov Brynet

Tilpasset bydel med egen identitet

Uddannelsescenter

UC Syd

By-i-byen-effekt med skarpe tagrygge

Uddannelsescenter

VUC Syd, Aabenraa

Mættet tegltekstur og markante udskæringer

Bolig

Z-Huset

Stærk form til åben struktur