Børnehuset Himmel og Hav
Lundebjerggårdsvej 5
2740
Skovlunde
Danmark
De fleste kan nok huske tilbage på en af barndommens helt store hit, når det handler om at lege. At bygge huler. Her kan man forsvinde, gemme sig for andre, fortælle røverhistorier, have hemmeligheder som de voksne ikke er en del af og måske falde i søvn. Et sandt paradis. Og et sandt paradis må det være for de 200 børn, hvor den integrerede daginstitution Himmel og Hav i Skovlunde skal danne ramme om en hverdag, mens mor og far er på arbejde. For institutionen er nærmest en stor hule fyldt med forskellige bevægelseslandskaber, hvor selv taget er inddraget og byder op til leg. Det er et børneunivers, hvor leg er i fokus.
Det er Rubow Arkitekter A/S, der har varetaget total- og arkitektrådgivningen i samarbejde med SlothMøller A/S og specialist i børnepsykologi, Grethe Kragh-Müller (og medforfatter til bogen Kids – kvalitetsudvikling i daginstitutioner.) Byggeriet hedder i folkemunde ”Den røde by”. Det skyldes, at byggeriets facader er beklædt med rød teglspån, der læner sig op af den naboliggende kirke og skole, der begge er klædt i røde teglsten.
Og by kan man også godt kalde den, for daginstitutionen er disponeret som en række mindre bygningskroppe, der samles omkring bygningens centrale ankomstrum: ”Det Røde Torv”. Det giver et kuperet udtryk udefra, der skaber nysgerrighed og wauw-effekt – og ikke mindst masser af muligheder for børnene til at få dækket deres hulementalitet. Hele huset giver nærmest en fornemmelse af, at det er bygget af ”klodser”. Hver ”klods” har sin primære funktion. Der er madhus, personalehus, aktivitetshus, sovehus og børnehus. Børnehusene har kik i alle retninger, toiletter med dagslys, garderober der er store nok til at lege i og grupperum, der kan indrettes fra et til fire rum. Den primære konstruktion er enkel og rationel. Den består af to betonskiver udført med gennemgående betondæk og afstivende toiletkerner. Det enkelte grundhus er kompakt med optimale spænd. Da grundhusene er ens, er der opnået en høj gentagelsesfrekvens i elementproduktionen og i forbindelse med opførelsen.
Den samlede bygningsmasse er samtidig integreret i et lege-landskab, hvor fantasien, fordybelse og opdagelser i naturen, gemmeleg og motoriske udfordringer til høj puls på cykel- og multibane er en del af hele pakken.
Bevægelseslandskaberne er organiseret så de mange aktiviteter kan foregå sideløbende og oppe og nede. Ud over kørebaner er der sandkasser, små legehuse og frugttræer, hvor børnene kan boltre sig. Selv på taget er der indrettet en legeplads. Daginstitutionens navn Himmel og Hav har sin berettigelse, og sammenfletningen af ude og inde har været prioriteret højt.
– Det er et byggeri, hvor vi har haft mange bolde i luften, og meget er målt op og samlet på stedet. Huset har mange vinkler, og der er højt til loftet, og da det er et 2020 byggeri har der også været meget store krav til tæthedsforhold og lydforhold. Det kræver meget præcision. Samtidig har der været en stor farvesammensætning indenfor, så der har været mange udfordringer på mange planer. Det har også været en spændende opgave, og en af dem, man bagefter er stolt af, lyder det fra Poul B. Jørgensen, projektchef hos Elindco Byggefirma A/S, der har været hovedentreprenør på byggeriet.