Risskov Brynet

:
december 2017
Risskov Brynet - facade

Risskov Brynet har en stor diversitet i det arkitektoniske udtryk, og bygningshøjden er fint tilpasset omgivelserne. Buekonstruktionen er et vidnesbyrd om stedets tidligere funktion som garager for Aarhus Sporveje.

Risskov Brynet - indgangsparti

Facaderne er meget varierede og har mange, små skift, der bryder den langstrakte række af opgange. Indgangspartierne er tydeligt markeret med en baldakin over døren.

Risskov Brynet - låse

Bonne Låse og Sikring ApS har leveret adgangskontrolanlæg til hele Risskov Brynet. Her ses døren til en lejlighed.

Risskov Brynet - gårdrummet

Gårdrummet mellem de to stænger af boliger er fælles ankomstrum for beboerne og derfor et livligt og hjemligt sted.

Risskov Brynet - lejlighed

Lejlighederne (i en supervilla) er meget lyse og med elegante mønsternet ved vinduerne. Granslev Tømrer- og Gulventreprise ApS har lagt de smukke lamelparketgulve i eg.

Risskov Brynet - supervilla

Rækken af supervillaer er kendetegnet ved at være mindre enheder, der er terrasseret og med tagterrasser. Facadernes skiftende materiale giver også indtryk af en behersket skala.

previous next

Tilpasset bydel med egen identitet

De første beboere er flyttet ind i den nye boligbebyggelse, Risskov Brynet, og derved er en stor, ny bydel ved at forvandle sig til levende by

Byggefakta

Risskov Brynet
Vindrosen 2-14
8240 Risskov
Danmark

Bygherre:
AP Pension
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
Kaj Ove Madsen A/S
Ingeniør:
MOE A/S
Areal:
28650 kvm.
P-anlæg:
6000
Byggesum: 
350 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2015 - oktober 2017

Risskov Brynet er endnu et eksempel på, at udvidelsen af byen ikke er en forlængelse af byen mod oplandet – men en fortætning inden for den eksisterende by. Et cirka 70.000 kvm stor, trekantet grund udgør en lokalplan og helhedsplan. Her vil med tiden blive cirka 130.000 kvm boliger. Risskov Brynet ligger på kanten af Aarhus N og derved bynært, men som en del af bydelen Risskov, der er kendetegnet ved at have stranden og Riis Skov som naboer. Fra mange af boligerne vil der være en flot udsigt over skoven og bugten. Den ene side af grundens tre sider ligger langs Ringvejen og lige over for Veri Centeret. Mens grunden tidligere har huset bl.a. Aarhus Sporvejes garagebygninger og andet erhverv, er det boliger, der omkranser bydelen Risskov Brynet.

Stor diversitet

Områdets helhedsplan lægger op til nogle bebyggelser, der supplerer hinanden og til sammen giver en velproportioneret helhedsoplevelse med sin egen identitet. Etageboliger ligger på langs med koterne, men på tværs af den interne vej (Broloftet), hvor der sker en bymæssig fortætning med højere punkthuse. Fra otte etager langs denne gade, falder bygningshøjden til to etager mod et villakvarter, der grænser op til Risskov Brynet. Langs en anden side af grunden er strukturen ændret til syv supervillaer med tolv lejligheder i hver.

I skala og åbenhed danner de en fin overgang til den eksisterende nabobebyggelse. Langs Ringvejen er håndværkerne nu i gang med en langstrakt bygning i op til otte etager. På tegnebordet er også erhvervsbygninger, der giver beboerne mulighed for meget lokale indkøb. De to færdige byggefelter, otte og ti, er lejeboliger, og det vil de fleste boliger være. Men der bliver også ungdomsboliger, almene boliger og formodentlig private boliger. Med en stor diversitet i boligtyper og i det arkitektoniske udtryk sikres et sted med plads til mange typer beboere og dermed en levende og social varieret bebyggelse.

Supervillaer

De to første byggefelter, otte og ti, som stort set alle er udlejet (295 lejligheder), ligger længst fra indkørslen til området, og begge etaper starter en struktur, som vil fortsætte på tværs af den lokale gade, Broloftet. De syv supervillaer ligger nederst på grunden. De kaldes supervillaer, fordi bygningen har et arkitektonisk udtryk som en villa, og skalaen er holdt nede, samtidig med at supervillaen rummer flere lejligheder. Bygningerne udnytter terrænfaldet og er skubbet ind i bakken. Indgangen på terræn er under de nederste lejligheder, og supervillaen er forskudt, så der er to etager samt penthouse øverst. Mellem supervillaerne vokser græs, og man kan se op til den næste bebyggelse. En fin luftighed, hvor bebyggelsen tilnærmer sig den eksisterende bebyggelse med parcelhuse.

Bygningerne er i tegl eller hvid beton, og alle lejligheder har altaner eller terrasser på terræn, og de øverste har tilmed store tagterrasser. Som et gennemgående element i denne række af huse, har altanerne et sideparti ved vinduerne med et stålværn med netmønster, som er designet af arkitekt Vibeke Willems ved Arkitema Architects. Det gentagende element binder fint bygningerne sammen uden at overtage opmærksomheden. Nettet er også anvendt på undersiden af altanerne, således at undersiden ikke opleves som en bagside. Ved vinduerne kan man indefra åbne vinduet og lade frisk luft strømme ind, også selv om man ikke er hjemme.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 6

Bolig

Arenakvarteret

Kanalboliger med hjemmehygge

Plejecenter og genoptræning

Botilbud Ebberød

Botilbud med kig til naturen

Børneinstitution

Børnehuset Himmel og Hav

Med plads til leg på taget

Bolig

Dortheavej

Newyorker-boliger på Nørrebro

Domicil

EG Domicil

Højt profileret domicil

Bolig

Factory House

Fred ro og frirum

Butikscenter

Kronen Vanløse

Kronen på værket

Forlystelsescenter

Lego House

Lego-legeplads i mega-format

Ungdomsbolig

Nimbusparken kollegium

Studieboliger med teglsten i hovedrolle

Hotel og konference

Nobis Hotel Copenhagen

Kultur + historie = hotel

Bolig

Risskov Brynet

Tilpasset bydel med egen identitet

Uddannelsescenter

UC Syd

By-i-byen-effekt med skarpe tagrygge

Uddannelsescenter

VUC Syd, Aabenraa

Mættet tegltekstur og markante udskæringer

Bolig

Z-Huset

Stærk form til åben struktur