Terrassehaven

:
december 2017
Terrassehaven - facade

Terrassehavens ejerboliger stod færdige som det første afsnit i ”Irmabyen”. Gröning Arkitekter ApS har både formgivet huset og udført den masterplan, der leverer retningslinjerne for områdets bebyggelse.

Terrassehaven - altaner

Terrassehaven er efter koncept og projektering af Gröning Arkitekter blevet til 138 moderne ejerboliger med det fællestræk, at de vil styrke det grønne udeliv. Alle boliger har op til flere altaner og terrasser.

Terrassehaven - murværk

Jørgen Friis Poulsen A/S har som styringsentreprenør løftet den totale opgave og med sikker hånd iværksat, overvåget og kontrolleret processerne, der også omfattede sedum-beklædte tage og murværk med struktur.

Terrassehaven - anodisering

Terrassehavens fremmeste dyd er de vekslende facadeudtryk og den dristighed at kombinere det gamle og kendte murværk med en højteknologisk altanbeklædning, der involverer anodisering i ”guldfarve”. Ny dansk tradition?

Terrassehaven - altaner

Især de gyldne altaner sætter deres aftryk på dette boligbyggeri i Irmabyen. Til Terrassehaven er det CSK Stålindustri A/S, som har forestået fremstilling, levering og montage af altanerne med ”guld”-anodiserede brystninger og værn.

Terrassehaven - køkken

Indeklimaet er lyst og transparent i de gennemlyste boliger med HTH-køkkener og et lækkert designudstyr fra Hans Grohe A/S. Rummenes skillevægge er udført i letbeton fra H+H Danmark A/S, som nu er en hyppig gæst på danske byggepladser.

Terrassehaven - badeværelse

Bademiljøerne er – som tilfældet er i de fleste moderne boligbyggerier – etableret som præfabrikerede badekabiner, produceret af Badelement ApS: Stormatfliser indrammer inventar og Grohe-armaturer.

previous next

Irmas by

Hvor den blåklædte Irma engang knejsede over 135.000 kvm til kaffe og kolonial, rejser sig nu en helt ny bydel med plads til 1000 boliger – og et kaffetårn!

Byggefakta

Terrassehaven
Kaffevej 31-55
2610 Rødovre
Danmark

Bygherre:
Elf Developement
Arkitekt:
Gröning Arkitekter
Totalentreprenør:
Jørgen Friis Poulsen A/S
Ingeniør:
Midtconsult A/S
Areal:
12600 kvm.
Byggesum: 
180 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2016 - september 2017

Vi en by os bygge vil.

Det er fristende at omskrive Margrethe Marstrands børnesang til brug for den danske hovedstad i disse årtier. Den vokser ikke alene med boliger og virksomheder ad libitum, men tilføjer helt nye vækstafsnit og bykvarterer til sine lokalplaner.

Et berømt eksempel er Tuborg-grunden i Hellerup sammen med rømmede industrigrunde som Carlsbergs og F.L. Smidths; i 2016 kom turen så til Irma, hvis koncernadresse i Rødovre blev delvis overflødig allerede efter 1982-fusionen med det daværende FDB (nu Coop).

Det kan godt lyde lidt som en julekalender i DR, men det ikoniske kaffetårn på grunden af arkitektmakkerne Thorkel Klerk og Bent Mackeprang (1968) er nu et vartegn i den nye ”kaffe-tårnby”, bedre kendt som Irmabyen. Tårnet indgår som en central del i den masterplan, der nu er ved at blive til virkelighed på den 135.000 kvm store industrigrund på bare et kvarters afstand fra Rådhuspladsen i København.

Bag planen står arkitektvirksomheden Gröning Arkitekter ApS, ledet af arkitekt MAA Claus Gröning, som også har været den ledende pennefører på ideerne til den nye bydel. Med kaffetårnet som omdrejningspunkt og et indhold af fællesfaciliteter og kulturtilbud er den kommende bydel varieret med en vifte af arkitektoniske typologier – rækkehuse, punkthuse, boligkarréen og sågar typehuse. I denne sammenhæng hører de til i gruppen for undtagelser, fordi den klassiske villa kan være en pladsforslugen løsning på grunde, der er taget fra de øverste prislag.

I Irmabyen er der lagt vægt på det varierede udeliv, hvilket har givet sig udslag i arkitekturen i form af store – og mange – altaner og til flere boliger på den øverste etage, også taghaver og – terrasser. Irmabyen er omkranset af grønne arealer, hvor bl.a. parkområdet Espelunden spreder sig frodigt rundt om bydelen. Vest for Irmabyen ligger Boldklubben Avartas baner – på den anden side af trafikåren, der er Korsdalsvej.

Den nye bydel flankeres også af Vestvolden, som er hovedstadsområdets største samlede skovmiljø. Det grønne område inspirerer både til den afslappende gåtur eller til løbet med sweatsuit og pulsen i det røde felt. Området fortsætter forbi Brøndbyskoven og til strandkanten i Hvidovre. Inden for det areal byder Hovedstaden på et større net af cykelruter, løbestier og gangarealer, der er afstemt efter vekslende behov for motion.

Rødovre kommune er så i øvrigt også kendt for sin forkærlighed for idrætslivet. Til gavn for Irmabyens nye beboere ligger Rødovrehallen, Rødovre Skøjtearena og kommunens tennisbaner alle inden for en radius af 900 meter fra det nye beboelseskvarter.

Terrasserne

Vellykkede varianter over etageboligens bygningsramme er der efterhånden langt imellem. Men her i Irmabyen er der faktisk anslag til et par stykker.

En af dem er de 139 boliger i projektet, Terrassehaven, der – ligesom masterplanen – også er projekteret af Gröning Arkitekter. Terrassehaven var det først påbegyndte byggeri og derfor omgærdet med stor forventning.

Placeringen betyder, at beboelsen har den åbne park til den ene side, og til den anden en lav villabebyggelse. Det betyder, at intet spærrer for udsigten. Gröning Arkitekters projekt udnytter, at den grønne og åbne beliggenhed giver en følelse af store vidder og en frihed, man normalt ikke oplever i etagebyggeri.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 6

Bolig

Arenakvarteret

Kanalboliger med hjemmehygge

Plejecenter og genoptræning

Botilbud Ebberød

Botilbud med kig til naturen

Børneinstitution

Børnehuset Himmel og Hav

Med plads til leg på taget

Bolig

Dortheavej

Newyorker-boliger på Nørrebro

Domicil

EG Domicil

Højt profileret domicil

Bolig

Factory House

Fred ro og frirum

Butikscenter

Kronen Vanløse

Kronen på værket

Forlystelsescenter

Lego House

Lego-legeplads i mega-format

Ungdomsbolig

Nimbusparken kollegium

Studieboliger med teglsten i hovedrolle

Hotel og konference

Nobis Hotel Copenhagen

Kultur + historie = hotel

Bolig

Risskov Brynet

Tilpasset bydel med egen identitet

Uddannelsescenter

UC Syd

By-i-byen-effekt med skarpe tagrygge

Uddannelsescenter

VUC Syd, Aabenraa

Mættet tegltekstur og markante udskæringer

Bolig

Z-Huset

Stærk form til åben struktur