Kronen Vanløse

:
december 2017
Kronen Vanløse - facade

Gamechangeren blev de 118 boliger i ”Tagkronen”, der er placeret på toppen af den murede base med de 60 butikker. Boligprojektet er udarbejdet af Sandberg Architects ApS med lejeboliger i størrelser fra 45 til 156 kvm.

Kronen Vanløse - forretniger

Det nye Vanløse-center udmærker sig især ved brede, nemt overskuelige centergader med både side- og ovenlys. Materialerne er hentet fra naturen, og shoppegæster tilbydes fine faciliteter med bl.a. rummelige lounge-afsnit.

previous next

Kronen på værket

Efter langstrakte fødselsveer er Hovedstadens nyeste butikscenter, Kronen i Vanløse, omsider kommet til verden sammen med 118 boliger i et selvstændigt projekt

Byggefakta

Kronen Vanløse
Vanløse Allé 89
2720 Vanløse
Danmark

Bygherre:
Apollovej ApS, Solstra Capital Partners A/S, Tristan Capital
Totalrådgiver:
H+Arkitekter
Arkitekt:
Sangberg Architects ApS, H+Arkitekter, Leonard Design Architects
Ingeniør:
Ingholt Consult A/S
Areal:
40000 kvm.
P-anlæg:
19000
Byggesum: 
850 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2015 - december 2017

I et par år hed projektet ”Galleria”: Et butikscenter på Vanløse Torv på hjørnet af Apollovej/Vanløse Allé og Jernbane Allé. Men den oprindelige projektudvikler, Holberg Fenger Invest kunne ikke finde investorer til at færdiggøre projektet. Først da Solstra Capital trådte ind og genoptog centerbygeriet med tilføjelse af 15.000 kvm ejer- og lejeboliger på taget, kom der skred i tingene.

Under et nyt navn, ”Kronen”, åbnede Københavns nyeste butikscenter så endelig i midten af oktober.

Det skabte betydelig glæde i Vanløse og omegn. Den nye Kronen befinder sig i cykelafstand af både Frederiksberg Centret og Rødovre Centrum. Men er der så marked og kunder til endnu et af slagsen?

Ja, lyder svaret, for de tre centerudbyderes samlede opland er på knap 180.000 købestærke borgere – and counting, som man siger ifølge samtidens business-jargon. Hovedstaden vokser med 10.000 tilflyttere pr. år, så selv om der også er naturlig afgang, så er bundlinjen entydigt positiv.

Det var det tankesæt, der fik Solstra Capital til at overtage sagen, i samklang med den lyse ide, at opføre ikke bare et centerbyggeri til de 60 detailbutikker, men lige i samme vejtrækning – når nu kraner og hænder var på plads alligevel – også at løfte lidt flere betonelementer op på plads med en fin og modernistisk beklædning af alu-kassetter og træ i en skarp dialog med mørkt murværk. Så var der gjort klar til et projekt med 118 boliger på en central adresse og med en formidabel udsigt: Tagkronen.

Det var ret godt set!

Det blev H+ Arkitekter, som løste opgaven, der gik ud på at færdiggøre det kuldsejlede projekt fra 2010, hvorfra p- og teknikkælder samt parterreetagen stod som ufærdige byggetomter. H+ Arkitekter udarbejdede med det afsæt en planløsning, der tillagde centret en ekstra etage og skabte en karakterfuld og attraktiv afslutning ud mod Vanløse Torv og stationsområdets 50.000 daglige passerende. At det er ”kronen på værket”, er der næppe tvivl om.

Berigelse

Det har været en central opgave for arkitekterne at integrere det ganske anselige bygningsvolumen midt i Vanløses vel patinerede bymiljø, der har været arkitektonisk ungdomsoprør foruden indtil bydelen i 2013 fik sin ”Kulturstation”. Den er nu nabo til Kronen. Opgaven var nu at indpasse og tilpasse det nye bycenter, så det snarere end at besætte byens rum ville berige det. At tilføje Vanløse centrum et aktiv, der ville få bydelen til at summe af liv om dagen og lade den lyse op om natten med aktivitet fra over 100 hjem, højt placeret over byens gader – det var visionen.

Løsningen blev at opdele det massive volumen i flere men mindre, og at lade overfladerne veksle i materialerne sort-brunt murværk, lys aluminium og træ. Bygningens aftryk er en geometrisk trapez med den korteste side vendt ud mod torv og stationsplads; bærende betonfacader er beklædt med mørkbrændte mursten og tilsvarende fuger med reference til de mineralske overflader i klipper og bjerge. De murede partier brydes af indskudte ”bokse”, beklædt med aluminium, hvor administrative funktioner til centerdriften kan placeres, men som for hovedpartens vedkommende indeholder boligerne i projekt Tagkronen. Øverst findes penthouse-etagen, beklædt med træ.

Revitalisering

Sammen med Leonard Design Architects med ansvar for de bærende designideer har H+ Arkitekter udlagt de 25.000 kvm centerareal i to etager med det fællestræk, at disponeringen giver generøs plads til brede, lyse centergader og til loungefaciliteter og en pause mellem indkøbene.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 6

Bolig

Arenakvarteret

Kanalboliger med hjemmehygge

Plejecenter og genoptræning

Botilbud Ebberød

Botilbud med kig til naturen

Børneinstitution

Børnehuset Himmel og Hav

Med plads til leg på taget

Bolig

Dortheavej

Newyorker-boliger på Nørrebro

Domicil

EG Domicil

Højt profileret domicil

Bolig

Factory House

Fred ro og frirum

Butikscenter

Kronen Vanløse

Kronen på værket

Forlystelsescenter

Lego House

Lego-legeplads i mega-format

Ungdomsbolig

Nimbusparken kollegium

Studieboliger med teglsten i hovedrolle

Hotel og konference

Nobis Hotel Copenhagen

Kultur + historie = hotel

Bolig

Risskov Brynet

Tilpasset bydel med egen identitet

Uddannelsescenter

UC Syd

By-i-byen-effekt med skarpe tagrygge

Uddannelsescenter

VUC Syd, Aabenraa

Mættet tegltekstur og markante udskæringer

Bolig

Z-Huset

Stærk form til åben struktur