Regionsrådssalen

:
juli 2007
Regionsrådssalen - facade

Regionsrådssalen på gadehjørnet med det gamle vandtårn som baggrund.

AE Stålmontage står for alu-beklædningen af kanterne, der indrammer den runde sal i vandbassinet.

Jens Bjerre Interior shar fremstillet den kunstnerisk belyste receptionsskranke. Indvendige døre er Swedoor-Jutlandia.

Mødesalen med møbler fra Jens Bjerre Interior og plasmaskærme fra AVC Horsens.

Plissegardiner fra Jyllands Markisefabrik afskærmer de høje smalle vinduer i salen.

A. Engaard har arbejdet med sammenfatningen af bærende og lette materialer. Her ses vandrehallen med glasfacaden.

previous next

Politikere i rundkreds

Cirkelformet science og kunstneriske sejl i Danmarks eneste nybyggede regionsrådssal

Byggefakta

Regionsrådssalen
Skottenborg 26
8800 Viborg
Danmark

Bygherre:
Region Midtjylland
Arkitekt:
Schmidt, Hammer & Lassen A/S
Totalentreprenør:
A. Enggaard A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
2000 kvm.
Byggesum: 
30 mio. kr.

På tingstedet, stænderpladsen eller i landsbyrådet placerede deltagerne sig i rundkreds. Alle var lige, og alle kunne se hinanden. Sådan er det også, når regionsrådet for Region Midtjylland mødes i den nye regionsrådssal i Viborg. Bygningen er rund, bordene former en cirkel, og alle 41 rådsmedlemmer kan holde øjenkontakt, også når seks centralt placerede skærme sænkes ned fra loftet for at vise politikerne et videoindslag.

Region Midtjylland har som det eneste af landets fem nystartede regioner skabt en ny ramme om regionens politiske demokrati. Den tidligere amtsrådssal på gaden Skottenborg i den nordlige del af Viborg var for lille. Samtidig trængte dette 1970’er byggeri til at få tilført et tidssvarende arkitektonisk omdrejningspunkt.

Afrundet gadehjørne

Ideen til projektet tilskrives daværende amtsborgmester og nuværende regionsrådsformand Bent Hansen. Der blev handlet hurtigt, da beslutningen var politisk konfirmeret. Fem danske og et svensk totalentreprenør/arkitekt-konsortier blev i slutningen af 2004 indbudt til at byde på opgaven. Objektivt set var der to mulige placeringer på amtsgårdens grund: Centralt, hvor en manglende treetagers finger på bygningen har efterladt et tomrum, eller helt ude mod gadehjørnet Skottenborg-Tingvej, hvor der lå en nedlagt hangar og et garageanlæg.

Tre af byderne valgte den første og tre den anden mulighed. Loddet faldt på A. Enggaard og schmidt hammer lassen. John Lassen, medindehaver af det århusianske arkitektfirma, var som indfødt viborgenser særligt opsat på at vinde projektkonkurrencen.

- Vi valgte cirkelformen af flere årsager: Den tilføjer byggeriet en markant afslutning, som også står som indgangsportal til den kulturakse, der er opstået langs Tingvej med Tinghallen, Viborg Stadion m.m. Viborg er gammel stænderstad, og på stænderpladserne sad man i ring som udtryk for den mest demokratiske placering, fortæller John Lassen, som har arbejdet på projektet sammen med sagsarkitekt Kirsten Skogstad.

Brunmalet aluminium

Byggeriet på 2.000 kvadratmeter indeholder foruden selve regionsrådssalen en ny hovedindgang samt kontorfaciliteter til regionsformand, næstformænd i regionsrådet og direktion. Hertil kommer kælder med publikumstoiletter m.m. under den del, der kæder salen sammen med det oprindelige byggeri.
Garager og hangar blev fjernet i efteråret 2005, hvorefter maskinerne gik i jorden for at grave ud til bygningens søjlefundament.

- Det var vigtigt at få byggeriet til at spille sammen med Amtsgårdens mokkafarvede mursten. Arkitektens ønske om kobber på facaderne kunne ikke realiseres inden for den økonomiske ramme. Derfor har vi brugt brunmalede aluminiumsplader i kombination med stål og glas. Tagkonstruktionen følger gadeforløbet med en frithængende spids, som holdes på plads af en stor stålkonstruktion, fortæller projektleder Jens Skinnebach, A. Enggaard A/S.

Sternkanterne er udført af AE Stålmontage A/S i Støvring i 2 mm pulverlakeret aluminium, mens facadebeklædningen er en lidt tyndere alu-plade, lakeret i samme bronzekulør. AE Stålmontage har desuden monteret speciallakerede Dampa lofter over det spejlbassin, som den runde sal er placeret i.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 2

Butik

Bauhaus

Byggemarked bygger selv

Kontorhus

Bælthuset

Videnhus med omtanke

Domicil

Capinordic og Horwath

Vagtskifte i væksthuset

Sport

Gigantium Isarena

Skøjtehal med metallook

Domicil

Grontmij

Teknikernes lyse hus

Bolig

Horisonten

Horisontalt særpræg

Produktionsanlæg

IBF betonvarefabrik

Stramt og enkelt med et moderne udtryk

Ungdomsbolig

Kamtjatka

Around the block

Domicil

Kristelig Fagbevægelse

Fleksibel åbenhed til krop og sjæl

Kulturcenter

Kulturcenter Limfjord

Kultur får tyngde i Skive

Bilhus

Porsche Danmark Center Sjælland

Tidløst design gennem 60 år

Offentlige kontorer

Regionsrådssalen

Politikere i rundkreds

Butikscenter

Rosengårdcentret

Rosengårdcentret med ny "rød gade"

Museum

Struer Museum

B&O under pyramiden

Sport

Vestbadet

Fra svømmehal til velværecenter

Parkeringshus

Zeta Park

Tretårnet nytænkning

Domicil

Østjydsk Caravan

Camping ved motorvejen