Struer Museum

:
juli 2007

Pyramidens indre rum med centralt placeret trappe omgivet af glas/alu-facader med Schüco profiler og sollameller.

Tømrernes Byggeselskab har lagt plankegulve, der i museets reception er suppleret med Pilkington gåglas med kig ned til de oplevelser, der venter publikum.

Pyramiden og den nye træbygning binder Struer Museum sammen med to ældre bygninger.

previous next

B&O under pyramiden

Det nye Struer Museum: Underjordisk museumsbyggeri med historisk mission

Byggefakta

Struer Museum
Søndergade 23
7600 Struer
Danmark

Bygherre:
Struer Museum
Bygherrerådgiver:
fn-tegnestuen A/S, Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
fn-tegnestuen A/S
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Areal:
2000 kvm.
Byggesum: 
39 mio. kr.

Limfjordsbyen Struer har haft en omskiftelig historie. Fra fattig udkant til eksport- og importhavn efter Vesterhavets gennembrud af Agger Tange i midten af 1800-årene. Senere endestation for jernbaner og fra 1925 hjemsted for Bang & Olufsens radio- og siden tv- og hifi-eventyr.

Det vil alt sammen blive dokumenteret og eksponeret i to nye tilbygninger til Struer Museum. Den ene af form som en pyramide med grundplan plus to etager under jorden. Den anden en vinklet træbygning med sadeltag, indeholdende museets nye hovedindgang, reception, café, butik, mødelokale og udstilling i dobbelthøje rum.

Historiske rødder

Plads er der ikke for meget af på den kuperede grund på Søndergade midt i byen. Men det har været magtpåliggende for den selvejende institution og dens leder Torben Holm, at museet fik lov at udvide på og omkring sin oprindelige grund frem for en flytning til et nyt glashus på havnen, som ønsket af mange i byen.

- Museets administration er placeret i byens ældste hus med rødder tilbage til 1600-tallet. Ved siden af ligger den villa, som forfatteren Johannes Buchholz tegnede og byggede i 1911, og som er bevaret som kunstnerhjem. Buchholz grundlagde Struer Museum på dette sted i 1929, og her hører vi hjemme, fastslår direktør Torben Holm.

Lyset skal beherskes

Han henvendte sig til det lokale arkitektfirma, fn-tegnestuen a/s, og bad om en kreativ løsning på museets pladsproblem med inspiration fra Louvres berømte glaspyramide. Indehaver Freddy Nielsen arbejdede videre med ideen.

- Med to etager under jorden er det vigtigt at kunne trække dagslys ned, men ikke for meget, for ved museumsudstillinger skal man kunne kontrollere og regulere lyset. Det har vi løst ved at opdele pyramiden i fire sektioner, der får lys ned langs ydervæggene. Sektionerne bæres af fire centralt placerede søjler, der omgiver en hovedtrappe med skjulte føringsveje til installationer, fortæller Freddy Nielsen.

Projektet tog form, efter at Kirsten & Peter Bangs Fond skænkede 20 mio. kr. til en særskilt udstilling om B&O’s historie, produkter og betydning for by og egn. Lokale- og Anlægsfonden gav også tilsagn om støtte, da ideen om et arbejdende værksted for tidligere B&O-medarbejdere blev udmøntet i form af særskilte lokaler bag en glasskydevæg i træbygningens underetage. Også Struer Kommune og det daværende Ringkøbing Amt har ydet deres del af de samlede udgifter på næsten 90 mio. kr. En beboelsesejendom blev opkøbt og nedrevet sammen med en fløj af det gamle museum, før MT Højgaard kunne lade gravemaskinerne tage fat.

Plankegulve og gåglas

B&O-delen bliver placeret i pyramiden, mens de byhistoriske udstillinger primært vil kunne ses i træbygningen. Blandt leverandørerne har Spæncom A/S bidraget med huldæk, bjælker og TTS-elementer. Tømrernes Byggeselskab i Skive har haft en omfattende tømrer-/snedkerentreprise med Sekel fyrretræsplankegulve fra Jels Savværk, gåglas bestående af tre lag glas, lamineret sammen af PVB-folie fra Pilkington Danmark A/S i receptionsdelen, Rockfon lofter, Danogips skillevægge og akustikpaneler, Swedoor-Jutlandia døre og VELFAC vinduer.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 2

Butik

Bauhaus

Byggemarked bygger selv

Kontorhus

Bælthuset

Videnhus med omtanke

Domicil

Capinordic og Horwath

Vagtskifte i væksthuset

Sport

Gigantium Isarena

Skøjtehal med metallook

Domicil

Grontmij

Teknikernes lyse hus

Bolig

Horisonten

Horisontalt særpræg

Produktionsanlæg

IBF betonvarefabrik

Stramt og enkelt med et moderne udtryk

Ungdomsbolig

Kamtjatka

Around the block

Domicil

Kristelig Fagbevægelse

Fleksibel åbenhed til krop og sjæl

Kulturcenter

Kulturcenter Limfjord

Kultur får tyngde i Skive

Bilhus

Porsche Danmark Center Sjælland

Tidløst design gennem 60 år

Offentlige kontorer

Regionsrådssalen

Politikere i rundkreds

Butikscenter

Rosengårdcentret

Rosengårdcentret med ny "rød gade"

Museum

Struer Museum

B&O under pyramiden

Sport

Vestbadet

Fra svømmehal til velværecenter

Parkeringshus

Zeta Park

Tretårnet nytænkning

Domicil

Østjydsk Caravan

Camping ved motorvejen