Kulturcenter Limfjord

:
juli 2007

Portalen foran Kulturcenter Limfjord ligger i forlængelse af de store skærme, der fortæller, hvad biograf og koncertsal har på plakaten. Bygningen til højre, der rummer centrets administration, bryder med sine rødbrune Color Front Opal-plader fra Dansk Eternit A/S det kølige farvespil.

Koncertsalen er helt overvejende byget op med fast monterede stole – af hensyn til såvel akustik som komfort. Scenen breder sig over 20 meter – og er desuden udstyret med et kæmpemæssigt lærred, så salen kan fungere som Danmarks største biograf.

Alle tre biografer i det nye kulturelle centrum overholder de skrappe kvalitetskrav, der ligger i THX-normen. Den største af biograferne har plads til 223 filmelskere og er bl.a. bygget op med særlige pladser til kørestolsbrugere.

Et af de syv DanX-ventilationsaggregater er udstillet som udsmykning midt i foyeren. Bygherren har lagt stor vægt på en effektiv styring af temperatur og indeklima, hvor teknologien er leveret af Dantherm A/S og installeret af Venair A/S.

Et af de syv DanX-ventilationsaggregater er udstillet som udsmykning midt i foyeren. Bygherren har lagt stor vægt på en effektiv styring af temperatur og indeklima, hvor teknologien er leveret af Dantherm A/S og installeret af Venair A/S.

previous next

Kultur får tyngde i Skive

Skive placerer sig centralt på det kulturelle landkort med sit nye kulturcenter Limfjord, der blandt andet kan trække lærredet på plads i ”Danmarks største biograf”

Byggefakta

Kulturcenter Limfjord
Skyttevej 12
7800 Skive
Danmark

Bygherre:
Kulturcenter Limfjorden
Arkitekt:
Arkitekterne Ramvad & Thomsen ApS
Hovedentreprenør:
Kaj Ove Madsen A/S
Areal:
5500 kvm.
Byggesum: 
75 mio. kr.

En imponerende koncertsal, tre velvoksne biografsale med THX-kvalitet på plakaten, en café og en restaurant ligger samlet under samme tag i Skives nybyggede Kulturcenter Limfjord. De nye faciliteter, der bygningsmæssigt står som selvstændige moduler, er samlet omkring en stor foyer – og opført i sammenhæng med det eksisterende kompleks af Skive Hallerne med idrætscenter, vandland, konferencerum mm.

Moderne rammer

- Alt i alt føjer Kulturcenter Limfjord 5.500 kvadratmeter til Skive Hallernes 17.000 kvadratmeter.

- Og næsten vigtigere: Kulturcentret udstyrer byen og regionen med moderne rammer for en anden type kulturelle tilbud end vores traditionelle idrætsliv, siger arkitekt Christian Ramvad fra arkitektfirmaet Ramvad & Thomsen ApS.

Entreprenørfirmaet Kaj Ove Madsen A/S har stået for hovedentreprisen – og har været med til at formulere selve projektet fra et meget tidligt stadium, fortæller Martin Finderup.

- Det har været et spændende projekt at være med i. Dels, selvfølgelig, fordi det nye Kulturcenter er til stor gavn for byen. Dels i kraft af de mange udfordringer, byggeriet har rummet – for eksempel er det ganske usædvanligt at opbygge en koncertsal med dækelementer i beton, siger han.

Alle betonelementerne i byggeriet er leveret af Dan-Element A/S. De høje sandwichelementer i facaden rækker 14 meter i vejret, mens bjælkerne i komplekset er leveret i størrelser på op til 30 ton. Blandt andet er tribunerne i koncertsalen opbygget med huldækelementer.

Selvbevidst byggeri

At Kulturcenter Limfjord netop tilfører byen helt nye kulturelle muligheder står da også at aflæse allerede ved indgangen til centret, der selvbevidst indtager pladsen klos op ad de store Skive Haller:

Biografplakaterne er allerede flyttet ind på de høje skærme, der sammen med en firkantet, skråtstillet stålportal markerer et ”velkommen” til byens nye kulturelle tyngdepunkt. Til højre for hovedindgangen afgrænser administrationsbygningen den transparente facade med et materiale- og farvevalg, som fuldstændig skiller sig ud fra den resterende del af byggeriet med sin facade af rødbrune Color Front Opal-plader fra Dansk Eternit A/S. Dansk Eternit har desuden leveret Eternit PLAN-plader i farven flint til den øverste del af facaden.

Centralt torv

Adgangen til centret sker via karruseldøren i den ellers næsten komplette glasfacade. Og umiddelbart inden for karruseldøren træder gæster i kulturcentret ind på det langstrakte centrale torv, hvorfra der er adgang til alle sale, garderobe samt spise- og drikkesteder – ligesom billetsalget og kiosken ved biograferne er placeret med ansigterne ud i torvegaden. Oplevelsen af plads og rum understreges af det meget høje loft en halv snes meter over det mørke granitgulv – mens en lys trappe midt i foyeren – opbygget af betonelementer fra Dan-Element A/S – giver adgang til en stor repos over café- og restaurant-områderne.

Markant koncertsal

- Mest markant i byggeriet er dog uden tvivl den meget gennemførte koncertsal, siger Christian Ramvad.

Der er adgang til salen både fra foyeren og fra reposen. Salen er bygget op som et klassisk amfiteater, og har plads til 1.250 gæster foran scenen. Opbygningen af salen er dog meget fleksibel, og både rummeligheden og antallet af stole kan ændres efter behov.

- Til en vis grad, i hvert fald. Vi har vægtet kvaliteten i konstruktionen meget højt, og har derfor primært udstyret salen med fastmonterede stole, fortæller arkitekten.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 2

Butik

Bauhaus

Byggemarked bygger selv

Kontorhus

Bælthuset

Videnhus med omtanke

Domicil

Capinordic og Horwath

Vagtskifte i væksthuset

Sport

Gigantium Isarena

Skøjtehal med metallook

Domicil

Grontmij

Teknikernes lyse hus

Bolig

Horisonten

Horisontalt særpræg

Produktionsanlæg

IBF betonvarefabrik

Stramt og enkelt med et moderne udtryk

Ungdomsbolig

Kamtjatka

Around the block

Domicil

Kristelig Fagbevægelse

Fleksibel åbenhed til krop og sjæl

Kulturcenter

Kulturcenter Limfjord

Kultur får tyngde i Skive

Bilhus

Porsche Danmark Center Sjælland

Tidløst design gennem 60 år

Offentlige kontorer

Regionsrådssalen

Politikere i rundkreds

Butikscenter

Rosengårdcentret

Rosengårdcentret med ny "rød gade"

Museum

Struer Museum

B&O under pyramiden

Sport

Vestbadet

Fra svømmehal til velværecenter

Parkeringshus

Zeta Park

Tretårnet nytænkning

Domicil

Østjydsk Caravan

Camping ved motorvejen