Grontmij

:
juli 2007

Det rustikke metalklædte hus set fra sydøst med den søjlebårne hovedindgang til højre og kantinen til venstre.

Munkholm El har som led i en omfattende elentreprise monteret Glamox-belysning overalt i huset.

Jyllands Markisefabrik har leveret solafskærmning og mørklægning til hele huset. Her i kantinen, der er forsynet med konferencefaciliteter og møbler fra EFG Partner.

DEKO loft+væg har monteret indvendige glasvægge ind mod cellekontorer. De er brandsikret med sprinkling, en nyudviklet, godkendt metode fra DEKO og Grontmij | Carl Bro

DEKO loft+væg har monteret indvendige glasvægge ind mod cellekontorer. De er brandsikret med sprinkling, en nyudviklet, godkendt metode fra DEKO og Grontmij | Carl Bro

Atriet afgrænses af rustik metal på forkanter og trappe.

previous next

Teknikernes lyse hus

Åbne kontormiljøer omkring et void præger Grontmij | Carl Bros nye Århus-domicil

Byggefakta

Grontmij
Dusager 12
8200 Aarhus N
Danmark

Bygherre:
ATP Ejendomme A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
KPC Byg A/S
Ingeniør:
Grontmij A/S
Areal:
2605 kvm.
Byggesum: 
35 mio. kr.

Efter salget sidste sommer til hollandske Grontmij er Grontmij | Carl Bro rykket op blandt Europas fem største rådgivende ingeniørfirmaer. Uafhængigt af denne fusion blev der arbejdet på at skaffe virksomhedens Århus-afdeling et præsentabelt domicil til afløsning for de mere beskedent udseende og beliggende bygninger på Nordlandsvej.

Det blev taget i brug efter nytår på adressen Dusager i Århus N, hvor adskillige andre it- og videntunge virksomheder har domicil. Her ligger også Århus-afdelingen af KPC-BYG, som har haft totalentreprisen med Arkitema og Grontmij | Carl Bro selv som rådgivere.

Avanceret teknologi

Det er et højteknologisk hus. Man kan næsten fornemme de enorme datamængder, der suser rundt i fibrene på det 1 gigabit-net, som er lagt ind i kontorer og møderum på de tre etager. Men også selve huset og dets komfortydelser reguleres af en teknologi så avanceret, at KPC’s styrmand priser sig lykkelig over at have haft kompetente underentreprenører.

- Vi har haft et virkeligt dygtigt el-team med Munkholm og Dominus. Dem har jeg trygt kunnet overlade teknikken, som har været den absolut mest krævende post ved dette byggeri. Det tekniske afspejler sig i husets æstetik, hvor jeg vil fremhæve facadebeklædningen med alu-plader. For at opnå arkitektens tilsigtede rustikke præg, måtte vi importere en tysk plade, som så vidt vides ikke har været anvendt i Danmark tidligere, siger projektleder Kristian Svendsen, KPC-BYG A/S. Til betonkonstruktionen har Spæncom A/S bidraget med bjælker og huldæk.

Glasvægge med sprinkling

Indvendigt har Arkitema tydeligvis ladet sig inspirere af sit eget domicil i Frederiksgade i Århus. Et stort void skærer sig gennem bygningen med åbninger ind til de øvre etagers storrumskontorer. Glas afskærmer fordybelses- og møderum. Disse vægge med naturaloxerede alu-profiler er monteret af DEKO loft + væg og er brandsikret ved sprinkling. En netop godkendt løsning, som ingeniør Helle Bugge, Grontmij | Carl Bro, har forsket i. Finn Jahn, DEKO loft + væg har udviklet en retningsbestemt sprinklerdyse, som er anbragt i loftet foran glasvæggen. Når bygningen som her i øvrigt er et sprinklet hus, er sprinklede glasvægge en billigere løsning end brandglasvægge.

En mere traditionel, men ikke mindre effektiv brandsikring, er udvalgte døre fra Swedoor-Jutlandia med BD30 og BD60 hæmning, i nogle tilfælde kombineret med lyddæmpning. Alle med færdigmalede dørplader og karme.

Fleksibel styring

El-teknikken er som nævnt udført af Munkholm El A/S i Hjortshøj, der over en periode på et halvt år havde i gennemsnit seks mand på opgaven. Der er opsat Glamox belysning i hele huset. Der er installeret Siemens tyverialarm og ABA, IBI lysstyring, IP telefoni, Siedle porttelefoner samt styring af solgardiner og mørklægning.

Sidstnævnte er leveret af Jyllands Markisefabrik A/S i Lystrup. Der er monteret udvendig solafskærmning af typen JM-F85 screen, indvendig mørklægning af typen JM-1260 samt indvendig ovenlysafskærmning System JM-2000. På øst, syd og vestfacaderne er alle vinduer monteret med screens udført i rå aluminium.

Ved kantinen er screens bygget ind, så de skjules i udhænget. Mørklægning i mødelokaler og kantine er monteret med frithængende mørklægningsgardiner – i kantinen med natur-anodiserede kassetter og i mødelokalerne indbygget over lofter. For de tre kipovenlys over voidet er der monteret solafskærmning styret med bændel og modtræksmotorer.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 2

Butik

Bauhaus

Byggemarked bygger selv

Kontorhus

Bælthuset

Videnhus med omtanke

Domicil

Capinordic og Horwath

Vagtskifte i væksthuset

Sport

Gigantium Isarena

Skøjtehal med metallook

Domicil

Grontmij

Teknikernes lyse hus

Bolig

Horisonten

Horisontalt særpræg

Produktionsanlæg

IBF betonvarefabrik

Stramt og enkelt med et moderne udtryk

Ungdomsbolig

Kamtjatka

Around the block

Domicil

Kristelig Fagbevægelse

Fleksibel åbenhed til krop og sjæl

Kulturcenter

Kulturcenter Limfjord

Kultur får tyngde i Skive

Bilhus

Porsche Danmark Center Sjælland

Tidløst design gennem 60 år

Offentlige kontorer

Regionsrådssalen

Politikere i rundkreds

Butikscenter

Rosengårdcentret

Rosengårdcentret med ny "rød gade"

Museum

Struer Museum

B&O under pyramiden

Sport

Vestbadet

Fra svømmehal til velværecenter

Parkeringshus

Zeta Park

Tretårnet nytænkning

Domicil

Østjydsk Caravan

Camping ved motorvejen