Scandic Sydhavnen

:
marts 2012

Konferencerummenes ‘break-out’ – et fælles opholdsrum til kaffepauser – er møbleret af Punktum A/S, der også har leveret konferenceborde og -stole samt møbler og inventar til foyeren, restauranten, atriumgården og til værelsefløjen.

previous next

Tvilling med karnapper

Scandic Hotel i Sydhavnen i København er blevet større. Hotellet har udvidet med både værelser og konferencefaciliteter

Byggefakta

Scandic Sydhavnen
Sydhavns Plads 15
2450 København SV
Danmark

Bygherre:
I/S Lorenzen Ejendomme
Bygherrerådgiver:
Fastighetspartner AB
Arkitekt:
AK83 Arkitektkontoret A/S
Totalentreprenør:
KPC København A/S
Ingeniør:
Midtconsult A/S
Andre aktører:
Bad Element ApS, Egetæpper A/S, Saint-Gobain Ecophon A/S, Artemide Scandinavia A/S
Areal:
6379 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
august 2009 - september 2011

Stort set alle kender til den lille øvelse med at finde fem fejl i den ene tegning af to næsten identiske tegninger. Man kan godt sidde og lede lidt, alt efter sværhedsgraden. Står man uden for hotellet Scandic Sydhavnen og kigger på bygningen, vil man nu også kunne se forskelle, der ikke tidligere var der. Hotellet er blevet større, men ved første øjekast vil beskueren måske ikke få øje på det. For den nye tilbygning er blevet en sammensmeltning af det eksisterende hotel med næsten identisk udseende – og ikke som så mange andre byggerier, hvor der bliver sat en ære i at tydeliggøre forskellen mellem nyt og gammelt, når der udvides med en tilbygning. Men der er dog også forskelle både i facadelooket og indvendig.

Det oprindelige konferencehotel fra 2002 er tegnet af AK83 Arkitektkontoret, som også har tegnet den nye tilbygning.

- Det oprindelig hotel er jo i forvejen ikke så gammelt, så derfor har vi taget udgangspunkt i det udtryk og været tro mod de samme materialer. Men vi har alligevel tilføjet nogle nye elementer, fortæller arkitekt og partner hos AK38 Arkitektkontoret A/S Jan Amby.

Facadefinesser

Den nye tilbygning består egentlig af tre bygninger. En tilbygning med konferencesale og tilhørende faciliteter, som smelter sammen med det eksisterende hotel på dets bagside. Dernæst et ‘glashængsel’, der som et spindelvæv hæfter sig mellem den gamle værelsesfløj og den nye værelsesfløj. Glashængslet har en arkitektonisk tråd og et sammenspil til hotellets eksisterende hovedindgang – det samme gælder en ny vareelevator i den modsatte ende, som er blevet tilføjet den gamle bygning. Man kunne kalde dem for hotellets tre ‘glastårne’, der giver liv til det ellers lidt bombastiske byggeri.

Den nye værelsesfløj er holdt i samme stil med de samme røde teglsten og med samme tyngde som det ‘gamle’ hotel. Dog er der tilføjet et par facadefinesser som et par enkelte karnapper, hjørnevinduer, og der er kommet et udkragende penthousetag. Derudover er fløjens endevæg en skrå gavl i glas med udsigt og ansigt mod København.

- Det giver lidt nyt i facaden. Samtidig er bygningen hævet 1,5 meter, så der også opstår en kælderfunktion med plads til teknikrum og personalefunktioner som omklædning og mødelokale. Det gør samtidig, at værelserne, der ligger i stueplan er hævet – og altså også vinduerne, så der ikke lige er direkte kig ind til gæsterne, siger Jan Amby

Rykket en 1,5 meter

Inden byggeriet gik i gang, var der lige et par af de lidt større forhindringer, der skulle løses. Det var et vanskeligt terræn at arbejde med, for der lå bunker af ledninger med vand- og strømforsyning til store dele af København, husker Jan Amby.

Endelig lokalisering af disse forsyningslinjer gjorde det nødvendigt at rykke den nye værelsesfløj 1,5 meter mod nord, lige inden pæleramningen skulle starte. Men udfordringerne stoppede ikke her. Mens byggetilladelse lå til behandling, kom der pludselig en melding om et totalt stop for byggeriet.

- Det var et stop, der kom højt oppe fra og som forsinkede processen. Men området var blevet udlagt som muligt område for Metro cityringen – dog uden at man vidste noget om det hos Scandic. Men det gik i sig selv, og vi fik byggetilladelsen, fortæller Jan Amby.

Bagside som atriumgård

Det nye byggeri indeholder i alt 105 nye værelser, plus indretning af tre nye værelser i den eksisterende fitnessafdeling, så hotellet nu rummer 391 værelser, tre store konferencerum, der kan sammenlægges, og ni mindre konferencelokaler i varierende størrelse.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 5

Domicil

3F Aalborg

3F med tre facader

Hospital

Akutcenter Svendborg Sygehus

Flot indflettet akutcenter

Butik

Bilka Herning

Hug en hæl – og flyt en å

Produktionsanlæg

Fynbo Foods A/S

En hal til marmelade

Kontorhus

Hørbygaard Gods

Historiens vingesus på Hørbygaard

Domicil

Jorgensen Engineering

Fra skrot til slot

Domicil

Kompan A/S

Facadefiligran i motorvejsskala

Hotel og konference

Scandic Sydhavnen

Tvilling med karnapper

Skole

Tingagerskolen

Sigende facader

Skole

Tofthøjskolen

Skolens unge ansigt

Domicil

Vestas Wind Systems

Hovedkvarter med skiferkerne