Kompan A/S

:
marts 2012

Midt i huset ligger tunge kerner, hvor de sekundære funktioner er samlet. Mellem disse betonkerner opstår nogle rum med ovenlys, egnet til pauser, små møder eller fordybelse i en tekst.

På værkstedet er medarbejderne meget glade for de store mængder dagslys, som de store vinduer giver.

Arbejdspladserne er en kombination af åbne og lukkede kontorer med skæve gange afbrudt af opholdszoner med ovenlys. Gulvet, der fint understreger husets knæk, er leveret af Woodfloor A/S.

Kantinens store vinduesparti giver mange kvaliteter til rummet og giver adgang til en stor terasse op ad skoven.

Ved foyeren mødes man af den enkle fiberbeton-trappe under ovenlyset, der tilsammen giver en fin stemning til rummet.

I kontorerne fremstår gulvene med en levende og varm overflade, mens møblementet og lofterne er mere nedtonet i grå nuancer.

previous next

Facadefiligran i motorvejsskala

Kompan har opført et nyt hovedkontor, hvor de skæve elementer og funktionaliteten fint balancerer

Byggefakta

Kompan A/S
C.F. Tietgens Boulevard 32 C
5220 Odense SØ
Danmark

Bygherre:
Kompan A/S
Arkitekt:
TNT Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
5E Byg A/S
Ingeniør:
OBH Rådg. Ingeniører A/S
Andre aktører:
Peikko Danmark ApS, Dampa ApS, Deko Loft + Væg P/S, WindowMaster A/S, Woodfloor AS, Audio-Visuelt Centrum A/S, HSHansen A/S
Areal:
3300 kvm.
Byggesum: 
40 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2010 - august 2011

De fleste kan genkende det danske produkt Kompan, når de ser en farverig legeplads, hvad enten man er i Danmark eller i udlandet. De robuste, kulørte legeredskaber er firmaets fine udgangspunkt tilbage i 1970, i dag er der også mange andre typer legeredskaber, og de er ikke blot at finde på Fyn, men i 60 forskellige lande!

Ånden og begejstringen er den samme, og det kan ses på Kompans nye hovedkontor. Fra at have haft produktion og hovedkontor i Ringe, er produktionen nu flyttet til Tjekkiet, og hovedkontoret til motorvejen ved Tietgenbyen uden for Odense SØ. Herfra samles trådene fra de 19 lande, hvor sælgerne arbejder, i et moderne og fremtidsorienteret kontorbyggeri.

Der sidder i dag 80 medarbejdere, men der er plads til i alt 100. Udover kontor- og mødefaciliteter er der indrettet showroom og værksted til udvikling af nye produkter, der afprøves i modeller i skala 1:1.

Et hus med oplevelser

I det nye kontorhus er der på en gang lagt vægt på synlighed fra motorvejen og på et rigtig godt arbejdsmiljø for medarbejderne. Faktisk er det lykkedes at skabe en arkitektonisk helhed med de indre og ydre ambitioner – et hus, der ikke lige ligner motorvejens øvrige domicilbyggerier.

Mest markant er de langstrakte facader mod motorvejen og ankomstsiden, hvor skulpturelle vinduesudskæringer i den hvide toetagers facade giver et meget flot og spændende udtryk. Ved nærmere eftersyn opdager man Kompans logo ‘Homo Ludens’ (latin for ’det legende menneske’), der leger hen af facaden. En meget elegant måde at flette firmaets logo ind i facaden, der tydeligt ses fra motorvejen.

Men inden døre nyder medarbejderne de store, irregulære vindues­partier, der giver masser af dagslys og udsyn til det grønne. Ikke bare vinduespartierne varierer, men også rumligt byder huset på oplevelser med skæve vinkler, ovenlys og transparens. Legen indgår ikke bare i de utraditionelle arkitektoniske løsninger, men også meget tilgængeligt med Kompans produkter installeret på begge sider af huset med faldunderlag i flotte farver og mønstre.

Gennemtænkt disponering

Bygningen, der er meget præcist placeret på grunden, er ganske langstrakt. Det betyder, at der flere steder kommer lys ind i kontorerne fra både nord og syd, og derved opstår der en intimitet i rummene. Men den langstrakte bygning giver også flere meter blikfang fra motorvejen, endda med et knæk udad, der giver indtryk af mere bygningsvolumen. Omvendt betyder knækket midt på bygningen, at ‘bagsiden’, som er indgangssiden, virker imødekommende og venlig.

I bygningens østlige del ligger lager, værksted og materialegård, placeret efter de optimale tilkørsels­forhold. Lige så optimalt ligger kantinen og mødelokaler (på 1. sal) i den vestlige ende i en lidt mere selvstændig bygningsdel, der igen skyder sig lidt frem. Kantinen med plads til 100 mennesker er indrettet i et dobbelthøjt rum med et stort vinduesparti ud mod vest, hvor en fredskov grænser tæt op på den tilhørende terrasse. Udsigten til skoven er en meget fin kvalitet, der er gennemført udnyttet på begge etager. Det københavnske arkitektfirma Tnt Arkitekter a/s har tegnet byggeriet og været i en tæt dialog med bygherren om, hvad bygningen skulle udtrykke, og hvordan indretningen blev velfungerende.

Arkitekt Nan Bröchner fra Tnt Arkitekter a/s siger:

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 5

Domicil

3F Aalborg

3F med tre facader

Hospital

Akutcenter Svendborg Sygehus

Flot indflettet akutcenter

Butik

Bilka Herning

Hug en hæl – og flyt en å

Produktionsanlæg

Fynbo Foods A/S

En hal til marmelade

Kontorhus

Hørbygaard Gods

Historiens vingesus på Hørbygaard

Domicil

Jorgensen Engineering

Fra skrot til slot

Domicil

Kompan A/S

Facadefiligran i motorvejsskala

Hotel og konference

Scandic Sydhavnen

Tvilling med karnapper

Skole

Tingagerskolen

Sigende facader

Skole

Tofthøjskolen

Skolens unge ansigt

Domicil

Vestas Wind Systems

Hovedkvarter med skiferkerne