Kong Frederiks d. IX's Plejehjem

:
marts 2012

De eksisterende lejligheder er lagt sammen to og to, og dermed har beboerne fået mere plads. Lejlighederne indeholder tekøkken, stort badeværelse, stue og soveværelse.

I de store fællesrum er tapeterne den bærende udsmykning. Samtidig har store vinduespartier åbnet for lysindfaldet.

previous next

På retræte i vante omgivelser

Her er institutionsmiljø dømt ude. Kong Frederik d. lX’s plejehjem i Haderslev har gjort en dyd ud af skabe et hjemligt, intimt og kulørt miljø for beboerne

Byggefakta

Kong Frederiks d. IX's Plejehjem
Ribe Landevej 128
6100 Haderslev
Danmark

Bygherre:
Haderslev Kommune
Bygherrerådgiver:
Kuben Management A/S
Arkitekt:
Arkitektfirma A/S Hune & Elkjær
Ingeniør:
Moe & Brødsgaard A/S
Andre aktører:
Jeld-Wen
Areal:
3278 kvm.
Byggesum: 
111 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2009 - august 2011

Kong Frederik d. lX’ s plejehjem ligger dejlig centralt i Haderslev, kun et stenkast fra sygehuset. Det har eksisteret siden 1983, hvor det blev bygget som plejehjem og dagcenter. I 2009 iværksatte Haderslev Kommune med Kuben Management som bygherrerådgiver en omfattende tilbygning og renovering for at få flere kvadratmeter samt en bedre udnyttelse af de eksisterende. En helt ny fløj med 46 nye lejligheder er det blevet til, og 34 renoverede. En del af de renoverede lejligheder er sammenlægninger af to tidligere, og dermed har alle beboere fået mere plads.

Bedre udsigt

Hele plejehjemmet ligger på en skråning, og det giver god udsigt fra mange af rummene til et engareal. Hvor det tidligere var beboerlejlighederne, der havde glæde af lysindfaldet og den gode udsigt, har man nu slået flere rum sammen og skabt store lyse fælleslokaler, som primært bruges til madlavning, TV-stuer og spisearealer. Her opholder flere mennesker sig ad gangen, og det gav fornuft at placere de største vinduespartier her.

På den side af bygningerne, der vender bort fra udsigten, er der bygget udendørs atriummer, hvor store flisebelagte arealer gør det ud for haver. Senere bliver små levende skillerum anlagt med buske og planter, og hvorved der skabes sanserum i udendørsarealet. Den nye bygning, som ligger bag det oprindelige plejehjem, er bygget op i to etager, og her er der etableret store altaner i forbindelse med fællesrummene, så udsigten er gjort tilgængelig for beboere, der kan sidde sammen.

Udendørs farver

Udendørs er farverne det gennemgående tema. Hver lejlighed har intense varme farvebelægninger, hvilket giver hele området et gyldent skær, når man bevæger sig rundt i det. Farverne er grupperet, så hver lejlighed, som har en terrasse i stueplan, er omkranset af enten helt gule eller lysgrønne flader. Det giver en god opdeling af hver lejlighed, og man er ikke i tvivl om, hvor en lejlighed stopper og en ny begynder.

Uffe Riis Sørensen fra Arkitektfirma A/S Hune & Elkjær, som var med i udviklingen af farverne, fortæller:

- Vi ville sikre os, at farverne gav en stemning til hele byggeriet, som ville udsprede varme, glæde og lys. Præcis ligesom markiser gjorde det i gamle dage. Her er det bare integreret i bygningen.

Syv miljøer

I alt er der syv miljøer på plejehjemmet. Hvert miljø er en selvstændig enhed med et stort køkken som hjertet i enheden. Rundt omkring det finder man det store fællesrum, rengøringsrum, teknik­rum, grupperum til personalet og en række lejligheder. Fællesrummet skal fungere effektivt i dagligdagen omkring alle de almindelige gøremål som findes i beboerens liv, samtidig med at det skal være opholdsrum og samlingssted. Derfor er miljøernes køkken bygget op omkring en køkkenø, så alle kan følge med, når der laves mad.

På denne måde er beboerne med i det daglige virke og kan både dufte og se når det er spisetid.

Som et gennemgående tema er der lagt meget fokus på tapeterne i fællesrummene. Og netop tapeterne har været genstand for en del debat, både iblandt beboere og personale. Tapeterne fylder meget, og inden de endelige beslutninger blev taget, var de igennem nogle fokusgrupper, hvor arkitekten kom med et oplæg, der gav grobund for en del gode diskussioner, hvorefter de ansatte og brugere af huset, godt hjulpet af oplægget, kom med den endelige løsning.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 5

Domicil

3F Aalborg

3F med tre facader

Hospital

Akutcenter Svendborg Sygehus

Flot indflettet akutcenter

Butik

Bilka Herning

Hug en hæl – og flyt en å

Produktionsanlæg

Fynbo Foods A/S

En hal til marmelade

Kontorhus

Hørbygaard Gods

Historiens vingesus på Hørbygaard

Domicil

Jorgensen Engineering

Fra skrot til slot

Domicil

Kompan A/S

Facadefiligran i motorvejsskala

Hotel og konference

Scandic Sydhavnen

Tvilling med karnapper

Skole

Tingagerskolen

Sigende facader

Skole

Tofthøjskolen

Skolens unge ansigt

Domicil

Vestas Wind Systems

Hovedkvarter med skiferkerne