Tingagerskolen

:
marts 2012

På det nye fællesareal ‘Torvet’ kan eleverne læse i grupper eller have socialt samvær. Møblerne er Gliss barstole og Astor borde fra EFG – begge i counterhøjde. (Foto: Asbjørn Haslov).

Til klasselokalerne er der som borde anvendt Avec borde fra EFG, Four Cast Wheel er stole fra Four Design samt kateder fra EFG/Veyhl. (Foto: Asbjørn Haslov).

Tilbygningen er lagt tæt op til halvtaget, hvor integrationen er foretaget med et rytterlys, der går ned langs tilbygningen og binder de to konstruktioner sammen.

previous next

Sigende facader

Skolegårdens halvtag blev en del af konstruktion og arkitektur i den nye tilbygning for fire 10. klasser på Tingagerskolen i Ringe

Byggefakta

Tingagerskolen
Østre Ringvej 2
5750 Ringe
Danmark

Bygherre:
Fåborg-Midtfyn Kommune
Arkitekt:
Jesper Thyge Brøgger Arkitektur & Design ApS
Totalentreprenør:
Fagentreprise
Ingeniør:
OBH Rådg. Ingeniører A/S
Areal:
975 kvm.
Byggesum: 
7 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2011 - juli 2011

Ja, ord betyder noget. Så meget, at der blev gjort ekstra meget ud af dem på Tingagerskolen i Ringe, da der skulle laves en ny tilbygning. Ordene er godt nok ikke ristet i runesten, men noget, der kommer tæt på, nemlig i beton. Freunde. Fællesskab. Forandringsparathed.

- Man kan jo sige, at overfladen på facaden er blevet kultiveret og dermed har fået sit eget karakterfulde udtryk, der samtidig udtrykker noget om skolen, idet det er en del af skolens værdigrundlag, der er blevet nedfældet i betonfacaden. Desuden er der anvendt ord, der siger noget om fagene og årstal, der har en særlig betydning for enten dansk historie eller for skolen selv, fortæller arkitekt Jesper Thyge Brøgger, der har tegnet den nye tilbygning med udgangspunkt fra sin egen tegnestue i Odense.

Særlig betonteknik

De helt særlige facader er udført i grafisk beton, der er baseret på en finsk patenteret teknologi, hvor præfabrikerede beton­elementer kan udføres med millimeterpræcise grafiske effekter indlejret i betonelementers overflade.

- Vi har med introduktionen af grafisk beton ønsket at hæve overliggeren for kvaliteten af beton­elementbyggeri, ved at give kreative arkitekter og bygherrer helt nye muligheder for at skaber bygninger og facader med spektakulære udtryk og individuel identitet, fortæller Erling Holm, direktør i betonvirksomheden Confac A/S i Randers.

- Det er således muligt at designe facadeudtryk, så facaden ikke bare er en funktionel klimaskærm, men også kan være en dekorativ, overrumplende, humoristisk eller funky øjenåbner for beskueren. Bygningen går fra at være en identitetsløs ramme om virksomheden, til at være en integreret del af virksomhedens identitet, frem­hæver Erling Holm.

Integreret med halvtage

I stedet for knopskydning på eksisterende fløje på skolen valgte man en løsning med én samlet tilbygning, der skulle rumme hele kommunens 10. klasser – fire i alt. Det hele er sket ude i skolegården. Her er den nye 575 kvm store tilbygning, indeholdende fire nye klasseværelser, blevet opført med sin rektangulære fløj placeret i det ene hjørne af skolegården – integreret med skolegårdens halvtage.

- Vi valgte at udnytte halvtaget i skolegården som en del af konstruktionen. Derfor er tilbygningen lagt tæt op til halvtaget, hvor integrationen er foretaget med et rytterlys, der går ned langs tilbygningen og binder de to konstruktioner sammen. Det har givet mulighed for at skabe et nyt rum under halvtagene, samtidig med at rytter­lyset givet meget stort lysindfald, fortæller arkitekt Jesper Thyge Brøgger.

Det er ikke første gang, at der laves en tilbygning på skolen, der oprindeligt blev bygget i 1967, altså en skole med 44 år på bagen. En tilbygning omkring centralrummet blev taget i brug i 1978, tegnet af arkitekterne Niels Albretsen og ingeniør Ove Brandt Hansen fra Ringe, der også havde været med til at opføre de oprindelige bygninger. I 1994 fik skolen ny tagkonstruktion og i 1997 fik SFO’en selvstændige lokaler med en ny tilbygning. Endelig blev skolens bibliotek i 2009 ombygget til et nyt læringscenter.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 5

Domicil

3F Aalborg

3F med tre facader

Hospital

Akutcenter Svendborg Sygehus

Flot indflettet akutcenter

Butik

Bilka Herning

Hug en hæl – og flyt en å

Produktionsanlæg

Fynbo Foods A/S

En hal til marmelade

Kontorhus

Hørbygaard Gods

Historiens vingesus på Hørbygaard

Domicil

Jorgensen Engineering

Fra skrot til slot

Domicil

Kompan A/S

Facadefiligran i motorvejsskala

Hotel og konference

Scandic Sydhavnen

Tvilling med karnapper

Skole

Tingagerskolen

Sigende facader

Skole

Tofthøjskolen

Skolens unge ansigt

Domicil

Vestas Wind Systems

Hovedkvarter med skiferkerne