Hørbygaard Gods

:

35 tons beton er anvendt for at skabe denne massive forbindelse mellem den gamle hestestalds etager. I samme åndedrag har man skabt en installation, der på sin egen bastante måde er med til at understrege det rustikke præg i huset, det har været et ønske at fastholde.

De gamle båse til hestene står endnu. Den fremtidige bruger af dette usædvanlige og meget smukke rum får, i ordets bogstaveligste forstand mulighed for at sætte sine medarbejdere i bås.

Rummenes rustikke præg er nok fastholdt, men fremstår som moderne arbejdspladser med diskrete ovenlysvinduer, plankegulv af pommeransk fyr leveret af Fagadan Hardwoods A/S, samt andre nutidige i

Hørbygaard Gods. Foto venligst udlånt af Christian Castenskiold.

previous next

Historiens vingesus på Hørbygaard

Med stilsikker hånd er de gamle avlsbygninger på herregården Hørbygaard ved Holbæk blevet forvandlet til moderne og attraktive arbejdspladser

Byggefakta

Hørbygaard Gods
Tuse Næs Vej 7
4300 Holbæk
Danmark

Bygherre:
Christian Castenskiold, Hørbygaard
Arkitekt:
Arkitektfirmaet Merete Lind Mikkelsen ApS
Ingeniør:
Rådgivende Ingeniørfirma Erik Tonsberg ApS
Areal:
817 kvm.
Byggesum: 
10 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2010 - september 2011

For nogle år siden besøgte godsejer Christian Castenskiold en engelsk herregård, hvor ejeren havde ombygget alle de gamle avlsbygninger til moderne lokaler, som var udlejet til virksomheder og liberale erhverv.

Christian Castenskiold har slægtsejendommen Hørbygaard nord for Holbæk. For år tilbage overtog han en naboejendom, og her har han samlet sin landbrugsbedrift. Nu stod han tilbage med de smukke, gamle bygninger på Hørbygaard, som han længe havde overvejet, hvad han skulle stille op med. Løsningen fandt han under sit besøg i England.

- Jeg ville gerne skabe nyt liv på Hørbygaard. Derfor syntes jeg, det var en rigtig god idé at indrette bygningerne til liberale erhverv, fortæller Christian Castenskiold.

God opbakning

I første omgang skulle Christian Castenskiold have rede på, hvordan opgaven overhovedet skulle gribes an. Her fik han ikke mindst opbakning hos Holbæk Kommune, der hurtigt kunne se fordelene ved, at der blev skabt faciliteter for de videnerhverv, der netop i disse tider er så hårdt efterspurgt. Derefter skulle finansiering af projektet på plads, og ikke mindst hvordan det praktisk skulle gribes an.

Han engagerede arkitekt Merete Lind Mikkelsen fra København, og sammen fandt de frem til en løsning, der både ville bevare de gamle bygningers særpræg og samtidig være den optimale ramme om moderne virksomheder. De enkelte opgaver blev givet i fagentreprise ved en indbudt licitation.

Den først bygning blev renoveret i 2007 med et godt resultat. Så i august sidste år kom turen til de to næste bygninger, der i 1855 og 1856 blev opført som stald for herskabets heste og som garage. Begge bygninger er opført med facader opbygget af granitsten. Det bidrager til at give dem et solidt og nærmest urokkeligt præg.

Nye tider, nye krav

Udfordringen lå i indretningen af bygningerne. En medarbejder i en virksomhed i 2011 stiller ganske andre krav end en herskabshest i 1860’erne. Så meget mere imponerende er det at se, i hvor høj grad det er lykkedes at forene fortidens rustikke atmosfære med en moderne arbejdsplads.

Som besøgende taber man mælet, når man træder ind i det første rum i den gamle hestestald, der med 500 kvm fordelt over to etager er den største af de to bygninger.

De gamle båse af træ er bevaret og renoveret ligesom den oprindelige brostensbelægning, men i hver bås er lagt et parketgulv som en terrasse over det gamle gulv. Det er virksomheden Fagadan Hardwoods A/S fra Farum, der har leveret plankegulve til de to renoverede bygninger. Plankegulvene er af pommeransk fyr, en træsort, der var meget udbredt som gulvbelægning på bl.a. herregårde i 1800-tallet.

Det rustikke præg går igen i naborummet, hvor man i fortiden havde hestevogne og lignende køretøjer stående. Nu fremstår det som et stort, lyst og indbydende lokale.

- Vi har bestræbt os på at fastholde husets udtryk og anvende de originale bygningsdele i videst mulige omfang, fortæller Christian Castenskiold og fortsætter:

- For eksempel er alle de originale vinduesrammer i støbejern blevet renset og sandblæst, inden de er blevet forsynet med nye ruder og sat på plads.

Det er enkeltlagsglas, så der er lavet indvendige forsatsruder til vinterbrug

Krav til belysning

På førstesalen har det været nødvendigt med nogle kompromisser for at sikre godt lysindfald, så her er monteret moderne Velux vinduer. Men det er de synlige loftbjælker, der dominerer rummet og skaber den helt specielle atmosfære, hvor nyt og gammelt går op i en højere enhed.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 5

Domicil

3F Aalborg

3F med tre facader

Hospital

Akutcenter Svendborg Sygehus

Flot indflettet akutcenter

Butik

Bilka Herning

Hug en hæl – og flyt en å

Produktionsanlæg

Fynbo Foods A/S

En hal til marmelade

Kontorhus

Hørbygaard Gods

Historiens vingesus på Hørbygaard

Domicil

Jorgensen Engineering

Fra skrot til slot

Domicil

Kompan A/S

Facadefiligran i motorvejsskala

Hotel og konference

Scandic Sydhavnen

Tvilling med karnapper

Skole

Tingagerskolen

Sigende facader

Skole

Tofthøjskolen

Skolens unge ansigt

Domicil

Vestas Wind Systems

Hovedkvarter med skiferkerne