Tofthøjskolen

:
april 2012

Den nye skalmurede klassefløj med torvebygningens høje glasfacade i baggrunden.

I de nye store og lyse klasselokaler er der plads til, at eleverne kan røre sig, og de har desuden mulighed for at sidde på gulv eller stol, ligge på sækkestole eller stå, mens de arbejder.

previous next

Skolens unge ansigt

Tofthøjskolen pynter på sit kludetæppe af bygninger med ny indskoling og samlingsrum i stringent stil

Byggefakta


Tofthøjvej 32
9280 Storvorde
Danmark

Bygherre:
Aalborg Kommune, Skole- og kulturforvaltningen
Totalrådgiver:
Arkitektfirmaet Christensen & Rottbøll A/S
Ingeniør:
Stokvad Rådgivende Ingeniører A/S
Andre aktører:
WindowMaster A/S
Areal:
1526 kvm.
Byggesum: 
23 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2010 - august 2011

Storvorde øst for Ålborg er en populær forstad for børnefamilier. Sådan har det været i årtier, og det kan aflæses på byens folkeskole, Tofthøjskolen, der siden begyndelsen af 1960’erne er blevet udbygget i flere omgange. Og da befolknings- og børnetallet stadig stiger, har der her i 2011 været behov for en ekstra udvidelse, der er blevet taget i brug med det nye skoleår.

Den nye afdeling samler indskolingen med 0.-3. klasse i en separat bygningsmasse med to klassefløje bundet sammen af en dobbelthøj bygning, der udover at tjene som kantine og aktivitetsrum for de små også er tænkt som kulturelt samlingstorv for hele skolen. Den ene af de to nye klassefløje er forbeholdt skolens SFO-afsnit, der i Aalborg Kommune kaldes DUS – Det Udvidede Samarbejde. Torvet er gennem en glaskorridor forbundet med skolens ældre afsnit, hvoraf en klassefløj har gennemgået en indvendig totalrenovering som led i projektet.

Nyt blikfang for skolen

Nybyggeriet er i kraft af sin placering i forreste geled langs med tilkørselsvejen blevet skolens ansigt udadtil. Det var arkitekten helt bevidst om, da det senere vinderforslag i kommunens udbudte konkurrence om projektet blev afleveret i 2009. Arkitektfirmaet Christensen & Rottbøll A/S i Ålborg har været totalrådgiver.

- Vi skulle forholde os til bl.a. en bygning fra 1964, opført i betonelementer og eternittagplader af det gamle Ålborgfirma Bach & Egmose. Vi valgte at sige, at det nye er en bygning for sig, og den skal have et moderne, stringent look, som udadtil signalerer dynamik og åbenhed. Samtidig valgte vi at skalmure med en sten fra Petersen Tegl, som med sit afdæmpede farvespil i grå nuancer spiller fint sammen med den ældre del af skolen, fortæller arkitekt MAA Kim Jensen, medindehaver af Christensen & Rottbøll A/S og ansvarlig for projektet.

Åbenheden skabes af glasdøre og store kvadratiske vinduer, der med underkanter lige over gulvniveau skaber tæt kontakt mellem inde- og udemiljø. Torvebygningen har dobbelthøje glasfacader med profiler, der ligesom vinduesrammer, sternkanter og nedløbsrør har fået en mat, grå overfladelakering, som visuelt også er med til at skabe sammenhæng med de oprindelige fløje, hvor nogle af vinduerne er blevet skiftet ud.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 5

Domicil

3F Aalborg

3F med tre facader

Hospital

Akutcenter Svendborg Sygehus

Flot indflettet akutcenter

Butik

Bilka Herning

Hug en hæl – og flyt en å

Produktionsanlæg

Fynbo Foods A/S

En hal til marmelade

Kontorhus

Hørbygaard Gods

Historiens vingesus på Hørbygaard

Domicil

Jorgensen Engineering

Fra skrot til slot

Domicil

Kompan A/S

Facadefiligran i motorvejsskala

Hotel og konference

Scandic Sydhavnen

Tvilling med karnapper

Skole

Tingagerskolen

Sigende facader

Skole

Tofthøjskolen

Skolens unge ansigt

Domicil

Vestas Wind Systems

Hovedkvarter med skiferkerne