NRGi

:
september 2007

NRGi ligger frit på et stort areal, som muliggør fremtidige udvidelser. Facadeknækket mod sydvest (t.h.) fungerer som solafskærmning. Bascon A/S - LB Consult.

De skrå facader er konstrueret af WICONA moduler fra Hydro Building Systems AB og monteret af Marius Hansen Facader a/s.

Atriet afsluttes øverst af det oppustelige Foiltec ovenlys.

Ud mod atriet har Svend Andresen apteret Dampa lofter med ekstra lyddæmpning.

Driftscentralen ligger synlig i stueplanet. Flakes Lounge stole skaber sammen med de farvede betonkerner en rød kontrast til husets lyse look.

Arkitekterne har skaffet adgang til de ”skæve” hjørnerum gennem trekantede spalteåbninger i de rå betonelementer.

Ramsing + Ramsing har leveret T20 skriveborde fra Labofa Munch, der udmærker sig ved at have det laveste elforbrug i standby-strøm.

previous next

Energisk facade

Æstetik og teknik forenes i elselskabet NRGi’s dristige, men også menneskevenlige domicil

Byggefakta

NRGi
Dusager 22
8200 Aarhus
Danmark

Bygherre:
NRGi A.M.B.A.
Bygherrerådgiver:
Bascon A/S
Arkitekt:
Schmidt, Hammer & Lassen A/S
Totalentreprenør:
Hoffmann A/S
Ingeniør:
LB Consult ApS
Areal:
4500 kvm.
Byggesum: 
56 mio. kr.

Navnet NRGi giver først mening, når det udtales. På samme måde skal det østjyske energiselskabs nye domicil sanses for at blive til et hus, man er helt tryg ved at vove sig ind i.

De skæve facader med flimrende mønster af tre- og firkantede plus- og minusfelter signalerer energi. Et hitech hurlumhejhus med en rødglødende betonkerne som symbolsk ramme om en innovativ organisation, der viser og deler sin viden. Teamet schmidt hammer lassen a/s, LB Consult A/S og Hoffmann A/S valgte at tro på den mest dristige løsning, som blev den, der vandt den prækvalificerede konkurrence i august 2005.

Uhierarkisk ramme

- Vi svarede på det, vi mente at kunne læse mellem linjerne i bygherrens oplæg: NRGi er en virksomhed i udvikling, og den ønskede at samle sin spredte afdelinger i en demokratisk, uhierarkisk og meget åben ramme. Da bygningen samtidig skulle ligge frit på et stort fladt areal, var det oplagt at udforme den som en skulptur med en så stærk symbolværdi, at skiltning næsten er overflødig, siger Mette Dalsgaard Hansen, schmidt, hammer & lassen. Hun har været sagsarkitekt på opgaven, efter at tegnestuens konkurrenceteam med partner Bjarne Hammer i spidsen slap den.

Energioptimalt oplæg

NRGi-huset ligger på Dusager parallelt med Randersvej i det hastigt ekspanderende Århus Nord. Her skiller forsyningsvirksomhedens hus sig som antydet ud fra kvarterets øvrige videntunge domiciler. Kommunen dikterede afstanden til hovedvejen og en maksimal bygningshøjde, der nødvendiggjorde en kombination af naturlig ventilation og mekanisk natkøling. På alle andre områder har arkitekt og ingeniør haft mulighed for at tænke energioptimale løsninger ind i den æstetiske udformning, sådan som der på forhånd var lagt op til i det byggeprogram, som bygherrerådgiveren Bascon A/S formulerede.

- Huset er drejet optimalt i forhold til de herskende vindretninger. Dets grundplan er et kvadrat, der er tiltet mod sydvest. Herved skabes en bevægelse i bygningen, men samtidig leverer den skrå facade en skyggeeffekt, som reducerer behovet for mekanisk køling i sommermånederne. Desuden har vi bevidst placeret de åbne storrumskontorer ud mod solsiden, fordi de bedre akkumulerer overskudsvarmen, siger Mette Dalsgaard Hansen.

Facadens puslespil

Bascon formulerede opgaven i henhold til energisparekravene i det dengang gældende BR 95 med et tillæg til energirammen på minimum 25 pct. LB Consult valgte at projektere energibesparelsen efter det nye bygningsreglement, der trådte i kraft 1. april 2006. Talrige Bsim indeklimasimuleringer måtte gennemføres for at optimere løsningerne. Isoleringskravene er afstemt efter, at der er en omtrent 50/50 fordeling mellem glas og blændfelter i facaden.

- Det arkitektoniske og ingeniørmæssige samspil har resulteret i et fremtidsorienteret og energioptimalt domicil med stor fokus på indeklima, arbejdsmiljø og minimering af energiforbrug, sammenfatter LB Consults projektleder Nicolai Juul.

Det bevidst urolige facadeudtryk er monteret på en række betonpiller, og skygger bedre end en traditionel løsning med vinduesbånd. Puslespillet er udført af Marius Hansen Facader A/S i Hasselager med WICONA profiler og blændfelter fra Hydro Building Systems i Ebeltoft. Montøren tegnede på forhånd konstruktionen i 3D, men hjørneafslutningerne måtte tilpasses med håndskårne profiler for at sikre et ensartet udtryk.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 3

Bolig og butik

AB Smedegården

Bynære boliger over butiksarkade

Bolig

Admiralens Gård

Fra Tøjhus til byrum

Bolig

Bryggens Have II

Lyst livsrum på Bryggen

Sport

Brøndby Stadion & Gymnasium

Stjernegymnasium i fremtidslook

Butikscenter

Butikscenter

Port til Den Hvide By

Bolig

Copenhagen Golf Park

Ved hul nr. 18

Bolig

Essex Park Vallensbæk Strand

Vallensbæks nye skyline

Bolig

Falkonér Plads

Moderne byggeri til blandet brug

Feriebolig

Gråsten Havnefront

Maritimt udtryk på unik beliggenhed

Produktionsanlæg

Hjem A/S

Hjemme hos Hjem

Hospital

Holbæk Sygehus

Sygehus opgraderet

Domicil

Kia & Jaguar Bilhus

Maskulint bilhus med rå linjer

Domicil

NRGi

Energisk facade

Domicil

SMC-Biler

Strunkt bilpalads

Bolig

Søborg Have

Fra klondike til boligenklave

Hotel og konference

Zleep Hotel

Nøgternt lufthavnshotel

Skole

Ørestad Gymnasium

Indblik og udsyn