AB Smedegården

:
september 2007

Facaden ud mod Borgergade fremstår roligt og stilrent. Søjlerne til arkaden er fra Spæncom. Henning Mortensen A/S.

Årstiderne Arkitekter har samlet og fremhævet altanerne i en indramning af eternit og beton.

Gårdmiljø skabt af vedligeholdelsesfri materialer. Kingo Karlsen A/S.

De lyse lejligheder har døre fra Swedoor-Jutlandia.

previous next

Bynære boliger over butiksarkade

VVS-firma Henning Mortensen bygger selv på firmaets gamle grund i Silkeborg

Byggefakta

AB Smedegården
Borgergade
8600 Silkeborg
Danmark

Bygherre:
Henning Mortensen Holding A/S
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Ingeniør:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Areal:
5400 kvm.
Byggesum: 
67 mio. kr.

To lægeklinikker, tre detailforretninger og 34 husstande er der blevet plads til i et nyt kombineret erhvervs- og boligprojekt tæt på bymidten i Silkeborg. Andelsboligforeningen Smedegården har hovedfacade ud mod Borgergade, som er færdselsåre gennem bydelen Alderslyst. Navnet Smedegården skyldes bygherren, det veletablerede vvs-firma Henning Mortensen A/S, der selv havde domicil og værksted på matriklen, inden firmaet flyttede ud til byens industrikvarter.

Omfattende pilotering

- Vi har en gang tidligere optrådt som bygherre. Denne gang var det oplagt at tænke i et samlet projekt, idet vi havde opkøbt seks naboejendomme, der ikke var egnet til renovering. Det største problem var den helt umulige undergrund. Der har ligget en mølledam på stedet, og vi måtte pilotere parkeringskælderen med 400 pæle, fortæller direktør Hans Mortensen, søn af firmaets grundlægger.

Først måtte de gamle bygninger fjernes, og ingen er mere oplagt til den slags opgaver end det lokalt baserede Kingo Karlsen A/S, der for nyligt er blevet et landsdækkende nedrivnings-, genbrugs- og byggemarkedsfirma med tilføjelsen af en afdeling i Gadstrup på Sjælland. Resterne af en tankstation samt en række erhvervs- og beboelsesejdomme blev forvandlet til vejbygningsmaterialer m.m. af Kingo Karlsens maskiner.

Miljø med lille torv

Sideløbende havde Årstiderne Arkitekter A/S og Søren Jensen A/S skitseret og konstrueret en randbyggelse i tre etager ud mod Borgergade og to sidegader. De to samarbejdende Silkeborg-firmaer har delt byggeledelsen, således at ingeniøren tog sig af processen under jorden og arkitekten af det, der lå over terræn.

- Bygherren ønskede at skabe liv og miljø ud til den ret trafikerede hovedgade. Det har vi løst ved at lave et knæk i bebyggelsen, som giver plads til et lille torv med bænke og udsmykning på et hjørne, som er hævet over gadeplan. Selve bebyggelsen har en overdækket søjlearkade ud mod Borgergade, og lejlighederne på de to øverste etager har altaner, som er samlet i fremskudte rammer, som er med til at give et roligt facadeudtryk, siger skitserende arkitekt Flemming Østergaard, Årstiderne Arkitekter.

Sidstnævnte effekt forstærkes af det ensidige indadhældende tag, der set fra gaden fremstår med en bred sternkant med zinkbeklædning nedenunder. De fremskudte altaner giver beboerne udkig til flere sider – i sær i de lidt større hjørnelejligheder – og mere plads indvendigt i boligerne.

De lyse andelsboliger er forsynet med trægulve, hvide Alno Køkkener, Swedoor-Jutlandia døre, Rio radiatorer fra Ribe Jernindustri og badeværelser, som bygherren selv har apteret som led i fagentreprisen på vvs.

Tagterrasse og svalegange

På gårdsiden er der også tænkt på miljø til beboerne. Ud over den fælles p-kælder på 1.900 kvm er der oven på stuetagens butikslejemål blevet plads til en stor fælles tagterrasse, og adgangen til boligerne sker via brede svalegange, der også kan benyttes til ophold. A/S Midtjysk Betonvare og Elementfabrik har leveret delene til altaner, hvorimod dæk og søjler kommer fra Spæncom A/S.

AB Smedegården er blevet opført over en periode på knap to år. Lejlighederne blev solgt og taget i brug, efterhånden som de blev færdige, og der har allerede været gensalg af flere af dem. Interessen for at bo midt i Silkeborg, hvor man aldrig er langt fra en sø eller en skov, fejler ikke noget.

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 3

Bolig og butik

AB Smedegården

Bynære boliger over butiksarkade

Bolig

Admiralens Gård

Fra Tøjhus til byrum

Bolig

Bryggens Have II

Lyst livsrum på Bryggen

Sport

Brøndby Stadion & Gymnasium

Stjernegymnasium i fremtidslook

Butikscenter

Butikscenter

Port til Den Hvide By

Bolig

Copenhagen Golf Park

Ved hul nr. 18

Bolig

Essex Park Vallensbæk Strand

Vallensbæks nye skyline

Bolig

Falkonér Plads

Moderne byggeri til blandet brug

Feriebolig

Gråsten Havnefront

Maritimt udtryk på unik beliggenhed

Produktionsanlæg

Hjem A/S

Hjemme hos Hjem

Hospital

Holbæk Sygehus

Sygehus opgraderet

Domicil

Kia & Jaguar Bilhus

Maskulint bilhus med rå linjer

Domicil

NRGi

Energisk facade

Domicil

SMC-Biler

Strunkt bilpalads

Bolig

Søborg Have

Fra klondike til boligenklave

Hotel og konference

Zleep Hotel

Nøgternt lufthavnshotel

Skole

Ørestad Gymnasium

Indblik og udsyn