Skøjtehaven
Samsøgade 51-87
9000
Aalborg
Danmark
Ungbo Danmark har opført 62 boliger ved Samsøgade i Aalborg.
Byggeriet omfatter fem punkthuse i to plan, der er udformet som familieboliger, samt tre længehuse i tre til fire etager med i alt 57 lejligheder. Den samlede byggesum er 75 mio. kr.
Arkitekterne Bjørk & Maigård udarbejdede det oprindelige skitseprojekt og oplæg til lokalplan, mens Niras Aalborg har stået for bygherrerådgivningen.
Byggearbejdet er udført i totalentreprise af Dansk Boligbyg med en entreprisesum på 55 mio. kr., og rådgivningsydelserne er varetaget af Arkitektfirmaet Kjaer & Richter og Akademiingeniør Svend Poulsen.
Det færdige byggeri fremstår med tegl som det dominerende materiale, og på udvalgte steder skaber reliefmurværk sammen med en bearbejdning af altaner og vinduespartier en variation i facaderne. Alle boliger har enten solorienterede altaner eller direkte udgang til det fri.
Byggeriet er opført på den såkaldte skøjtehalsgrund, der indrammes af Bernstorffsgade, Samsøgade og Østre Alle.
Skøjtehallen, hvor de lokale ishockeyhelte i 40 år tørnede ud på isen og sloges for Aalborgs ære, var en af de bærende kulturinstitutioner i den gamle arbejderby. Men i 2007 blev en ny skøjtehal ved Gigantium i Aalborg Øst taget i brug, og siden da har det store isstadion i Samsøgade ligget ubrugt hen. Forfaldet og trøstesløsheden havde for længst sat ind, så det er godt at se, at den 5.000 kvm store grund nu har fundet ny anvendelse.
Allerede i 2007 solgte Aalborg Kommune grunden med den nedlagte skøjtehal til Ungbo Danmark for 8 mio. kr., men i de følgende år strandede flere forsøg på at udvikle grunden.
– Med den oprindelige lokalplan var det ikke muligt for os at få økonomi i et nyt byggeri. Der var udfordringer både med terrænregulering og nedrivning af ishockeyhallen, siger Ungbo Danmarks administrerende direktør, Morten Myrhøj Kristensen.
Men i 2017 kom der skred i tingene. Aalborg Byråd besluttede at sende et nyt udkast til en lokalplan for skøjtehalsgrunden i høring. Rådmand Hans Henrik Henriksen lagde blandt andet vægt på, at Ungbo Danmarks 4.450 kvm store boligprojekt bevarede udsigtsforholdene for beboerne i Bernstorffsgade.
Forud var gået et par år, hvor bygherren havde været i tæt dialog med kommunen og naboerne.
– Det har betydet, at byggeriet er kommet til at se væsentlig anderledes ud end vores oprindelige oplæg. Men vi er meget tilfredse med resultatet. Det er bedre end det, som vi oprindelig havde tænkt, siger Morten Myrhøj Kristensen.
Det særlige ved grunden er, at den ligger på grænsen mellem to af Aalborgs markante kvarterer, Vejgård og Øgadekvarteret.
Vejgård er et gammelt villakvarter med murermestervillaer fra 1920’erne, mens Øgadekvarteret fortrinsvis består af fire- og femetagers længehuse i røde teglsten, der er opført i 1940’erne og 1950’erne af byens almene boligselskaber. Så det er en af det aalborgensiske bybilledes skarpe grænser, som Ungbo Danmark har bygget på.
Idéen har da også været, at det nye byggeri skulle binde Vejgård og Øgadekvarteret godt sammen, fortæller Morten Myrhøj Kristensen. Det er en udfordring, som det realiserede projekt løser meget fint. De fem funkisinspirerede punkthuse falder godt ind blandt de eksisterende villaer på Bernstorffsgade i Vejgård, hvor de uden at larme bliver det første trin i overgangen til det arkitektonisk ganske anderledes Øgadekvarter.