Skademosen

:
marts 2020
Skademosen - CLT-element

Der er benyttet CLT-elementer til Skademosen. Elementerne består af flere lag, der er limet sammen, hvor længderetningerne går på kryds og tværs.

Skademosen - trappe

Hovedparten af boligerne i Skademosen er i to plan med halvsvingstrapper i fyrretræ, leveret og monteret af BV-Trappen A/S.

Skademosen - øverst etage

Øverst fremstår boligerne med et stort rum, der efter eget ønske – og regning – kan deles op i flere rum.

Skademosen - facade

Skademosen i Trekroner er træboliger både ude og inde. Nordic-Byg ApS har haft tømrerentreprisen og bl.a. leveret og monteret facaden i lærketræ.

previous next

Trærester bliver til boliger

Det nye boligområde Skademosen ved Trekroner er bygget op af CLT træ-elementer. Et byggesystem, der tager et skridt mod et mere klimavenligt byggeri, er billigt og let at opføre

Byggefakta

Skademosen
Skademosen
4000 Roskilde
Danmark

Bygherre:
Boligselskabet Sjælland
Arkitekt:
Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Adserballe & Knudsen
Ingeniør:
Holmsgaard A/S
Andre aktører:
Thing & Brandt Landskab ApS, Bad Element ApS
Areal:
4100 kvm.
Byggesum: 
99 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2018 - december 2019

Trekroner fortsætter med at vokse som bydel i den østlige udkant af Roskilde. Senest er 44 almene træboliger tilføjet til bydelen. Boliger, der ligger som sin egen lille bygd, og som afskiller sig markant fra områdets andre boliger.

Det er Adserballe & Knudsen, der har stået for totalentreprisen og opført de 44 almene træboliger for Boligselskabet Sjælland. Vilhelm Lauritzen A/S har været arkitekt, Thing Brandt Landskab ApS landskabsarkitekt og Holmsgaard A/S ingeniør.

Skademosen er opbygget som selvstændige længehuse i to etager. Facaderne er beklædt med ubehandlet lærketræ, som med tiden patinerer til en sølvgrå fremtoning. Det er en klassisk 1 på 2 beklædning – altså to lag brædder med mellemrum og så et lag mere ovenpå, som dækker mellemrummene. Det er Nordic-Byg ApS, der har leveret og monteret facaden samt vinduer og har stået for al indvendig aptering.

Husene er udlagt i to hesteskoformede haverum med henholdsvis seks og syv enkeltstående bygninger i hver. Boligerne er opført som tæt/lavt byggeri med seks små boliger og 38 boliger i to plan op til 115 kvm. Boligerne er såkaldte storrumsboliger, så beboerne for egen regning selv kan bestemme, om de vil have skillevægge – og på den måde opnå flere rum. Alle boliger har udgang til en flisebelagt terrasse.

Rammeaftale med CLT-elementer

Boligselskabet Sjælland har indgået en rammeaftale om at bygge mindst 300 bæredygtige, fleksible og almene boliger i CLT-elementer (cross laminated timber), og de første 44 boliger er altså klar – en slags pionerboliger.

– Vi er stadig i gang med at udvikle, og vi bliver hele tiden klogere – også efter dette byggeri. F.eks. vil vi nok benytte en anden træsort til facadebeklædningen end lærketræ, da det måske ikke er det mest klimavenlige. Men med CLT er vi et skridt i den rigtige retning, forklarer boligselskabets pressekonsulent Jonas B. Whitehorn.

CLT-elementer giver et fordelagtigt C02-regnskab i forhold til beton og stål. Samtidig bliver afgasning fra beton erstattet med en behagelig duft af træ og et rart indeklima. Elementerne er desuden fremstillet i FSC-mærket træ.

Limet sammen

CLT-elementerne er produceret på en fabrik i Letland. Elementerne består af flere lag træ – i dette tilfælde fyrretræ, der er limet sammen, hvor længderetningerne går på kryds og tværs. Til Skademosen er der brugt CLT-elementer med fem lag træ.

Elementerne er lavet af resttræ. Det vil sige de træstykker, der bliver tilovers ved øvrige trækonstruktioner. På den måde bruges alt træ, i stedet for at resttræet bliver brændt eller lavet til træpiller.

Elementerne er også anvendt som underlag for tagkonstruktionen, der er beklædt med tagpap og solceller.

Robotter på arbejde

Til byggeriet Skademosen er der brugt CLT-elementer i op til 12 meter. 3D-tegninger af alle bygningsmodeller er sendt til fabrikken i Letland, hvor man her via et computerstyret robotprogram har samlet elementerne og dernæst fræset huller til døre, vinduer, samlinger og taghældninger. De færdige CLT-boligelementer er transporteret med lastbiler, og så er der bygget direkte fra lastbilerne. Det tager få dage at rejse et hus.

Nemt at arbejde med

Nordic-Byg ApS, som har haft tømmerentreprisen har med dette byggeri tilegnet sig masser af erfaring med at montere på CLT-elementer.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 1

Hospital

Akutsygehus Fase 2, Sygehus Sønderjylland

Fjerde gang er harmoniens gang for akutsygehus

Kontorhus

Boxit

Signaturbyggeri med et twist

Kontorhus

Cowi, Nobelparken

Cowi kontorkompleks afslutter Nobelparken

Bolig

Holbæk Fjordtårn

Mellem hav og by

Bolig

Karolinehaven

Det rolige element

Hospital

Kvinde-Barn Hus, Regionshospital Nordjylland

Timet og tilrettelagt sygehusbyggeri

Bolig

Magnolieholm

Holmgang

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Solhøj

Nybygget plejecenter skal give ældre et værdigt liv

Forlystelsescenter

Racehall CPH

Søjlefri gokartbane med Ferrari-rød indgang

Sport

Royal Stage

Fleksibel multihal med sovepladser på toppen

Bolig

Skademosen

Trærester bliver til boliger

Skole

Skolen i Bymidten

1800-tallet møder nutiden i skolebyggeri

Bolig

Skøjtehaven

Boliger bygger bro

Bolig

Østerlunden Byggefelt 1-4

Nyt liv til den gamle COOP-grund i Odense