Skademosen
Skademosen
4000
Roskilde
Danmark
Trekroner fortsætter med at vokse som bydel i den østlige udkant af Roskilde. Senest er 44 almene træboliger tilføjet til bydelen. Boliger, der ligger som sin egen lille bygd, og som afskiller sig markant fra områdets andre boliger.
Det er Adserballe & Knudsen, der har stået for totalentreprisen og opført de 44 almene træboliger for Boligselskabet Sjælland. Vilhelm Lauritzen A/S har været arkitekt, Thing Brandt Landskab ApS landskabsarkitekt og Holmsgaard A/S ingeniør.
Skademosen er opbygget som selvstændige længehuse i to etager. Facaderne er beklædt med ubehandlet lærketræ, som med tiden patinerer til en sølvgrå fremtoning. Det er en klassisk 1 på 2 beklædning – altså to lag brædder med mellemrum og så et lag mere ovenpå, som dækker mellemrummene. Det er Nordic-Byg ApS, der har leveret og monteret facaden samt vinduer og har stået for al indvendig aptering.
Husene er udlagt i to hesteskoformede haverum med henholdsvis seks og syv enkeltstående bygninger i hver. Boligerne er opført som tæt/lavt byggeri med seks små boliger og 38 boliger i to plan op til 115 kvm. Boligerne er såkaldte storrumsboliger, så beboerne for egen regning selv kan bestemme, om de vil have skillevægge – og på den måde opnå flere rum. Alle boliger har udgang til en flisebelagt terrasse.
Boligselskabet Sjælland har indgået en rammeaftale om at bygge mindst 300 bæredygtige, fleksible og almene boliger i CLT-elementer (cross laminated timber), og de første 44 boliger er altså klar – en slags pionerboliger.
– Vi er stadig i gang med at udvikle, og vi bliver hele tiden klogere – også efter dette byggeri. F.eks. vil vi nok benytte en anden træsort til facadebeklædningen end lærketræ, da det måske ikke er det mest klimavenlige. Men med CLT er vi et skridt i den rigtige retning, forklarer boligselskabets pressekonsulent Jonas B. Whitehorn.
CLT-elementer giver et fordelagtigt C02-regnskab i forhold til beton og stål. Samtidig bliver afgasning fra beton erstattet med en behagelig duft af træ og et rart indeklima. Elementerne er desuden fremstillet i FSC-mærket træ.
CLT-elementerne er produceret på en fabrik i Letland. Elementerne består af flere lag træ – i dette tilfælde fyrretræ, der er limet sammen, hvor længderetningerne går på kryds og tværs. Til Skademosen er der brugt CLT-elementer med fem lag træ.
Elementerne er lavet af resttræ. Det vil sige de træstykker, der bliver tilovers ved øvrige trækonstruktioner. På den måde bruges alt træ, i stedet for at resttræet bliver brændt eller lavet til træpiller.
Elementerne er også anvendt som underlag for tagkonstruktionen, der er beklædt med tagpap og solceller.
Til byggeriet Skademosen er der brugt CLT-elementer i op til 12 meter. 3D-tegninger af alle bygningsmodeller er sendt til fabrikken i Letland, hvor man her via et computerstyret robotprogram har samlet elementerne og dernæst fræset huller til døre, vinduer, samlinger og taghældninger. De færdige CLT-boligelementer er transporteret med lastbiler, og så er der bygget direkte fra lastbilerne. Det tager få dage at rejse et hus.
Nordic-Byg ApS, som har haft tømmerentreprisen har med dette byggeri tilegnet sig masser af erfaring med at montere på CLT-elementer.