SOSU-skole Køge

:
april 2015

Med sine hvide facader falder den nye SOSU-skole i øjnene i det efterhånden vel udbyggede Campus-område i det nordlige Køge.

Set fra bagsiden giver skolen et helt andet indtryk. Med de mange terrasser får man associationer til byggetraditioner under langt sydligere himmelstrøg.

Trapperne og gangbroerne i husets store atrium er ophængt direkte i tagdækket. Det bidrager til at give rummet en lethed og et nærmest skulpturelt udtryk. Bemærk, hvordan den røde gulvbelægning kaster et rosarødt skær over huset.

Den markante trappe, der forbinder husets læsesal og bibliotek, er ikke kun en trappe men også et opholdssted for skolens elever. Bemærk de mange stikkontakter til elevernes bærbare computere og øvrige elektroniske udstyr. Med 1400 stikkontakter kan eleverne i princippet slå sig ned og arbejde overalt i huset.

Undervisningslokalerne i huset er af varierende størrelse og indretning. Undervejs finder man ligefrem et lokale, der er indrettet som et traditionelt klasseværelse.

En del af huset er indrettet til administration og lærerfaciliteter. Her er farvevalget mere afdæmpet, men det lyse og transparente indtryk er intakt. Ikke mindst på grunds af den flittige brug af glasvægge.

previous next

Plads til fordybelse såvel som fællesskab

På den nye SOSU-skole i Køge er trivslen sat i højsædet, uden at det går ud over det faglige indhold for fremtidens sundhedspersonel

Byggefakta

SOSU-skole Køge
Campus Køge
4000 Køge
Danmark

Bygherre:
SOSU Sjælland
Bygherrerådgiver:
PPS Consult Aps.
Arkitekt:
Mangor & Nagel A/S, Nøhr & Sigsgaard Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Dahl Entreprise A/S
Ingeniør:
Oluf Jørgensen A/S
Andre aktører:
Contiga Tinglev A/S
Areal:
3100 kvm.
Byggesum: 
46 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2014 - Februar 2015

Med sine hvide mure og sit enkle udtryk falder den i øjnene, den nye SOSU-skole i Køge, som den ligger lidt ensomt for sig selv i et område, hvor mange af byens uddannelsestilbud efterhånden er samlet.

For blot 15 år siden var området præget af kornmarker og åbent landskab. Kun den gamle Ølby Skole og Køge Handelsskole markerede, at her lå Køges nordligste del.

I mellemtiden er Skandinavisk Transport Center dukket op og samtidig har flere og flere uddannelsesinstitutioner fundet vej til denne del af Køge.

Derfor var det helt naturligt at placere den nye SOSU-skole i forbindelse med en omstrukturering af den populære uddannelse.

SOSU-skolen i Greve blev nedlagt og funktionerne flyttet til den nye skole i Køge, ligesom også andre SOSU-skoler på Sjælland har fået nye uddannelsesretninger og andre opgaver.

Solidt samarbejde

- Ved udformningen af SOSU-skolen har der været lagt stor vægt på at indarbejde de krav, ønsker og behov, som bygherren og brugerne har til den nye skole, udtaler Dahl A/S, der har været totalentreprenør på byggeriet.

- Det har været vores ønske at omsætte de projektmæssige værdier til et godt kvalitetsbyggeri gennem en løbende proces, baseret på et godt samarbejde mellem de involverede parter.

Dahl A/S fik overdraget opgaven som totalentreprenør efter et forprojekt udarbejdet af Arkitektfirmaet Mangor & Nagel, hvorefter færdigprojekteringen blev udført i samarbejde med arkitektfirmaet Nøhr & Sigsgaard A/S, til det projekt der skulle føres ud i virkeligheden.

PPS Consult A/S har været bygherrerådgiver, mens Oluf Jørgensen Roskilde A/S har været rådgivende ingeniør.

Byggeriet gik i gang i marts 2014 og blev overdraget til bygherren i februar 2015, og umiddelbart efter rykkede de første elever indenfor på den nye skole.

Udførelsen af et så stort byggeri på så relativt kort tid understreger, at samarbejde parterne imellem har fungeret upåklageligt. Alt er forløbet helt som det skulle.

Som fod i hose

Den stramme tidsplan for byggeriet betød også, at der ikke var plads til slinger i valsen. De enkelte underentreprenører skulle være klar, når deres bidrag til byggeriet skulle falde på plads. Det stillede krav til både planlægning og logistik.

- Et eksempel var de betonelementer råhuset er bygget op af, fortæller Dahl A/S.

- Produktionstiden på disse elementer betød, at ‘betongeometrien’ skulle fastlægges så tidligt i byggefasen, at elementfabrikken kunne udføre deres opgave sideløbende med hovedprojekteringen.

Det var virksomheden Contiga Tingslev A/S, der havde fået opgave at levere betonelementerne. Det være sig huldæk, vægge, bjælker og søjler, der alt sammen blev produceret på virksomhedens fabrik i Tinglev, hvorfra det blev sendt til Køge, hvor det blev samlet.

Efterfølgende var det virksomheden Fjelsø Alufacader A/S fra Esbjerg, der forestod udførelsen af husets glas og alufacader.

- Vi indgik aftale med Dahl A/S om alufacaderne, som er udført i facadesystem Trigon 50 fra Hueck. Farven på glasfacaden om de omgivende konstruktioner er afstemt til optimal æstetik, fortæller Bjarne Glargaard fra Fjelsø Alu Facader A/S.

- Døre og vinduer er fra Hueck System Lampda 77 og de højtsiddende ventilationsklapper er udført med røgventilation i tæt samarbejde med Windowmaster. Glasset blev tre-lagsglas solafskærmende glas fra Interpane, Ipasol Neutral 73/42 for overholdelse af ekstrem lav U-værdi.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 2

Bolig og butik

Ahlgade

Moderne komfort med traditionel charme

Bilhus

BCA Autoauktion

Bilauktionshus i Exxit 59 med logistisk udfordring

Bolig

Fasanstien

Genopbygning med inkluderende boligbyggeri

Produktionsanlæg

Jøni Foodline

Funktionelt byggeri med blik for detaljen

Kontorhus

Mærsk Drilling

Retrolook i møde med nutiden

Bolig

Nis Petersens Gård

Brandstation forvandlet til blandet by

Uddannelsescenter

SOSU-skole Køge

Plads til fordybelse såvel som fællesskab

Butik

Staderne

Markedsplads etableret på 63 raske dage

Skole

Store Magleby Skole

Skoleombygning som kompliceret puslespil

Bolig

Søbyen

Gårdhavehuse og lejligheder i landsbymiljø

Skole

Vibenshus Skole

Åbent skema

Sport

Water & Wellness Randers

Subtropisk hus for vandglade jyder