Store Magleby Skole

:
april 2015

De nye klasselokaler ud mod skolegården har direkte udgang til det fri og høje vinduespartier, der sikrer dagslys dybt ind i rummene.

Tilbygningerne er flettet ind i det eksisterende således, at der mere er tale om en transformation af hele skolen snarere end en traditionel tilbygning.

Den centrale nye rumdannelse ‘Studietorvet’ giver mulighed for både ophold og undervisning. De halvcirkelformede skærmvægge rummer bænke og hjælper med at regulere lyden i rummet.

Nogle af de ny klasseværelser er adskilt to og to med mobilvægge, således at der er mulighed for at undervise klasserne enkeltvis eller to ad gangen.

previous next

Skoleombygning som kompliceret puslespil

Sweco Architects A/S og Elindco Byggefirma A/S har gennem en tæt integration af gamle og nye elementer løst en kompleks opgave

Byggefakta

Store Magleby Skole
Kirkevej 8
2791 Dragør
Danmark

Bygherre:
Dragør Kommune
Bygherrerådgiver:
White Arkitekter A/S
Arkitekt:
Sweco Architects A/S
Totalentreprenør:
Elindco Byggefirma A/S
Ingeniør:
MOE A/S
Andre aktører:
Deko Loft + Væg P/S
Areal:
3450 kvm.
Byggesum: 
36 mio. kr.
Byggeperiode:
november 2014 - marts 2015

I forbindelse med nedlæggelsen af en anden skole i området er Store Magleby Skole på Sydamager udvidet fra to til tre spor. For at give plads til de ekstra elever og tilgodese kravene i skolereformen, har skolen været gennem en større energirenovering og om- og tilbygning.

Tilbygningen tilfører 16 nye klasselokaler og tilhørende fællesarealer på i alt 1.450 kvm, mens 2.000 eksisterende kvadratmeter er bygget om med blandt andet nye tage og facader og nye gang- og klasseforløb. Projektet omfatter også etablering af ny cykelparkering og legeplads samt en langsigtet helhedsplan for skolens udearealer med nyt ankomst- og parkeringsområde, ny sikker skolevej mellem SFO og skole og udvidelse af idrætsarealerne til forskellige nye aktiviteter.

De eksisterende skolebygninger fra henholdsvis 1927 og 1967 er spredt ud over skolens område, så de nye tilføjelser skulle flettes ind og sammenbygges med det eksisterende på ret kompliceret vis. Projektet er udført i et samarbejde mellem Sweco Architects A/S og Elindco Byggefirma A/S med Moe A/S på ingeniørsiden.

Transformation

Ved at inddrage dele af uderummene mellem de eksisterende bygninger og dele af skolegården til de nye tilføjelser, har det været muligt at skabe en ny helhed med nye klasselokaler, gange og fællesområder, der udover en masse ekstra plads har givet en mere hensigtsmæssig struktur, hvor lange, kedelige gangarealer har veget pladsen for nye rumlige oplevelser og fleksible fællesområder.

- Skolen har knopskudt gennem tiden, og derfor ser jeg måske ikke så meget vores projekt som en traditionel tilbygning, men snarere som en transformation af de eksisterende længer, hvor vi har inddraget noget af gården og bygget videre på de gamle facader, fortæller Mads Stenbæk Jakobsen, der er partner i Sweco Architects A/S.

- Vi har haft en god og lang proces sammen med brugerne omkring deres ønsker, og så har vi haft en tæt dialog med Elindco om, hvad man kunne få for pengene. Projektet lå overordnet i rimelig faste rammer og havde et fast budget, så vi skulle vælge, hvor vi ville bruge kræfterne. Så vi valgte to fokuspunkter: Studietorvet med store, runde ovenlys mellem den gamle og nye zone, hvor vi ville skabe en fornemmelse af et torv med mulighed for ophold og fælles undervisning og så på materialesiden, hvor vi lægger vægt på blank mur og egetræ, altså gedigne og holdbare materialer. På den måde har vi også i materialeholdningen valgt at bygge videre på det eksisterende med gule mursten og træ. Murstenene går igen både ude og inde, og er ligesom de andre materialer meget velegnede til skolebrug – de er robuste og samtidig skaber de en varme i de indvendige rum, forklarer Mads Stenbæk Jakobsen.

- Vi har med projektet ville vise, at man godt kan dreje på knapperne, også i en totalentreprise, så man får skabt nogle rammer med supergedigne og gode materialer og rumligheder, der passer til moderne undervisning, siger Mads Stenbæk Jakobsen.

Moderne formsprog

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 2

Bolig og butik

Ahlgade

Moderne komfort med traditionel charme

Bilhus

BCA Autoauktion

Bilauktionshus i Exxit 59 med logistisk udfordring

Bolig

Fasanstien

Genopbygning med inkluderende boligbyggeri

Produktionsanlæg

Jøni Foodline

Funktionelt byggeri med blik for detaljen

Kontorhus

Mærsk Drilling

Retrolook i møde med nutiden

Bolig

Nis Petersens Gård

Brandstation forvandlet til blandet by

Uddannelsescenter

SOSU-skole Køge

Plads til fordybelse såvel som fællesskab

Butik

Staderne

Markedsplads etableret på 63 raske dage

Skole

Store Magleby Skole

Skoleombygning som kompliceret puslespil

Bolig

Søbyen

Gårdhavehuse og lejligheder i landsbymiljø

Skole

Vibenshus Skole

Åbent skema

Sport

Water & Wellness Randers

Subtropisk hus for vandglade jyder