Halmkedelcentral

:
april 2015

De store kedler er løftet på plads i bygningen inden tagkonstruktionen er etableret. Nogle af kedlerne vejer 180 tons.

Det fuldautomatiserede halmlager er 2.000 kvm og her er plads til 1.200 bigballer halm.

Facaderne er beklædt med sort og grå betonelementer med norsk granit. De store flader er kun brudt af en række porte og enkelte vinduer, hvorigennem man kan skimte kedlerne. Bygningen er placeret i et niveau, der sikrer optimal logistik i forbindelse med værkets daglige drift.

previous next

Nu med halm

Aabenraa-Rødekro Fjernvarme har, med opførelsen af en ny halmkedelcentral i Stubbæk, taget endnu et skridt hen mod en mere bæredygtig profil

Byggefakta

Halmkedelcentral
Lundsbjerg Industrivej
6200 Aabenraa
Danmark

Bygherre:
Aabenraa–Rødekro Fjernvarme A.m.b.a.
Bygherrerådgiver:
Priebe Rådgivende Ingeniørfirma
Arkitekt:
Arkikon Arkitekter & Ingeniører
Totalentreprenør:
Chr. Johannsen A/S, Weiss A/S
Areal:
5300 kvm.
Byggesum: 
134 mio. kr.
Byggeperiode:
juli 2013 - Februar 2015

20 gange i døgnet kører en lastbil lastet med halm stakket i gigantiske bigballer ind på det nyetablerede varmeværk i Stubbæk udenfor Aabenraa. Det svarer til 220 tons halm, der først fragtes ind i den fuldautomatiserede lagerhal, for derefter at blive ekspederet videre til forbrænding – en proces, der ender som varme ude i borgernes radiatorer.

Den nye halmkedelcentral, der i bogstaveligste forstand er opført midt ude på en pløjemark, er den første fase af et projekt, der også omhandler geotermisk varme og som sammen med et flisfyret anlæg i Egelund, skal producere varme til erstatning for det lukkede Enstedværk. Det nyetablerede værk rummer et anlæg med tre kedellinjer á 12 MW med en samlet ydelse på 36 MW og det har, helt efter planen, været i drift siden december 2014 – en deadline, som har udfordret totalentreprenøren, Chr. Johannsen A/S, Rødekro, der i høj grad har været bevidst om, at der var en fast bagkant på projektet.

- Vi har heldigvis haft masser af erfaring at trække på, så det blev ikke noget problem at blive færdig til tiden, fortæller entrepriseansvarlig Ruben Andresen fra entreprenørfirmaet Chr. Johannsen A/S. Virksomheden har bygget 10-12 varmeværker i det sønderjyske indenfor de seneste 4-5 år, og ved derfor at mange af løsningerne skal ‘opfindes’ undervejs. Et andet succeskriterium er en god kommunikation mellem bygherrer og ikke mindst de ansvarlige for installationen af selve kedelcentralen.

- Det er en logistisk krævende opgave at få koordineret byggeri og installation af selve værket. Normalt etablerer man jo en bygning, som så siden monteres med produktions- og driftsanlæg af forskellig slags, men når man bygger et fjernvarmeanlæg, så skal kedler med mere løftes ind i bygningen inden bygningen lukkes og tagkonstruktionen laves, forklarer Ruben Andresen, der understreger at koordinationen mellem de involverede håndværkere har været upåklagelig.

Ovenfra og ned

- Vi har etableret en kælderetage i in-situ-støbt beton. Derefter er der opstillet indervægge i betonelementer. Herefter har en kæmpekran løftet de store kedler på plads indvendig. Ikke nogen let opgave, da hver kedel vejer op til 180 tons, fortæller Ruben Andresen, der kan fortælle, at der har været enkeltløft på 40 tons.

- Først efter at de største kedler er blevet installeret i bygningen, er der blevet lavet tagkonstruktion, forklarer Ruben Andresen, der har været tovholder på projektet, og som derfor har arbejdet tæt sammen med Weiss A/S, der har været totalentreprenør på alt arbejde vedrørende kedler og anlæg.

Tagkonstruktionen er udført af Phønix Tag Sønderjylland A/S. Der er ifølge direktør Ove Hansen tale om en helt traditionel tagdækning med betondæk, isolering og tagpap.

- Det, der adskiller sig fra tage, som de er flest, er en række ekstra store tagvinduer, som netop skal sikre, at man også fremadrettet kan få større installationer ud og ind af bygningen, forklarer Ove Hansen, der også har rutinen idet han har arbejdet tæt sammen med Chr. Johannsen A/S omkring opførelsen af flere fjernvarmeværker.

Toner af gråt

Bygningen er opført i lysegrå og mørkegrå betonelementer i norsk hyperiteskærver med vandrette og lodrette spor i betonelementerne for at løse lidt op i forhold til elementinddelingen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 2

Bolig og butik

Ahlgade

Moderne komfort med traditionel charme

Bilhus

BCA Autoauktion

Bilauktionshus i Exxit 59 med logistisk udfordring

Bolig

Fasanstien

Genopbygning med inkluderende boligbyggeri

Produktionsanlæg

Jøni Foodline

Funktionelt byggeri med blik for detaljen

Kontorhus

Mærsk Drilling

Retrolook i møde med nutiden

Bolig

Nis Petersens Gård

Brandstation forvandlet til blandet by

Uddannelsescenter

SOSU-skole Køge

Plads til fordybelse såvel som fællesskab

Butik

Staderne

Markedsplads etableret på 63 raske dage

Skole

Store Magleby Skole

Skoleombygning som kompliceret puslespil

Bolig

Søbyen

Gårdhavehuse og lejligheder i landsbymiljø

Skole

Vibenshus Skole

Åbent skema

Sport

Water & Wellness Randers

Subtropisk hus for vandglade jyder