Søbyen

:
april 2015

Søbyens markante længebygning med 28 lejligheder – råhuset i hvide sandwichelementer og karakteristiske altaner i en særlig volumen fra Confac.

Elementer til køkken, bad og garderobe er foretaget med frit tilvalg for beboerne – udgangspunktet har været den grebsløse Unik-serie med hvidmalet låge fra Svane Køkkenet i Aarhus. Foto: Kim Sejr.

Foto: Kim Sejr.

De otte gårdhavehusene er opført i gule mursten og designet ud fra et ønske om at lave byrum med landsbylignende karakter. Foto: Kim Sejr.

Længehusets tagfalder og facade er beklædt med kalzip-aluminumsbeklædning og 2 mm aluplader i RAL 9007 – alt sammen fra AE Stålmontage. Foto: Kim Sejr

previous next

Gårdhavehuse og lejligheder i landsbymiljø

Søbyen – et energioptimeret byggeri med 28 lejligheder og otte gårdhavehuse med naturromantisk adresse nær Lillesø i Skanderborg

Byggefakta

Søbyen
Vestergade
8660 Skanderborg
Danmark

Bygherre:
Ejendomsselskabet Søbyen A/S
Bygherrerådgiver:
Laban Arkitekter A/S
Arkitekt:
Laban Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Kaj Ove Madsen A/S
Ingeniør:
Grue og Kirkgaard A/S
Areal:
4800 kvm.
Byggesum: 
30 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2012 - juni 2017

Det er et stykke østjysk naturromantik, der udspiller sig for øjnene af beskueren ved besøg hos Søbyen i Skanderborg, bestående af otte gårdhavehuse og et længehus med 28 lejligheder. Det er etape 1, vel at mærke – etape to er en double up med endnu et længehus i forlængelse af det første og ekstra otte gårdhavehuse.

Langs grundens vestlige orientering ligger lejlighederne som et markant arkitektonisk element. Byggeriet bølger sig både i længden og i højden og giver dermed et oplevelsesrigt byggeri, hvor alle lejlighederne til fulde får glæde af den gode placering i byen. Alle sø- og penthouselejligheder fra første sal og op har store altaner på begge facader, således at man ikke alene fanger morgensolen over Lillesø, men også aftensolen over de grønne arealer mod vest. Dette giver lejligheder med fantastiske udeophold og storslåede udsigter – altanen vil blive et yndet opholdsområde.

Længehuset er opbygget i hvide sandwichelementer fra Confac, men har fået et særligt udtryk takket være en udvendig alu-beklædning af facaden og de karakteristiske pult-tage. Der er på tage og gavle anvendt kalzip-aluminumsbeklædning fra AE Stålmontage- i ubrudte længder på op til 12,80 meter, mens der på sternkanter og udvendige lofter er anvendt 2 mm aluplader – al alubeklædning i RAL 9007.

Inspireret af landsbymiljø

Havelejlighederne har private haver mod sydvest, som i højere grad minder om det man normalt forbinder med et rækkehus end med et traditionelt etagebyggeri. Man får naturen tæt på, med et meget anvendeligt privat uderum.

Lejlighederne er indrettet med optimal udnyttelse af kvadratmetrene, og alligevel rum for individuelle ønsker. Alle lejlighederne har lysindfald fra både øst og vest og let adgang til altanerne.

Der er elevator, og alle lejligheder har depotrum i kælderen med elevatoradgang.

- Gårdhavehusene har vi lagt omkring snoede veje, inspireret af gamle landsbyer. Bygningerne med lejligheder snor sig også, og de har en afvekslende og bølget taglinje, så der samlet set kommer en lethed i udtrykket. I de enkelte boliger har vi lagt vægt på, at der skal være flere terrasser og altaner, som udnytter den flotte udsigt, og som beboerne kan bruge store dele af året, siger arkitekt Henrik Kamp Ditlev fra Laban Arkitekter A/S.

Gårdhavehusene er en unik og hyggelig boligform, designet ud fra et ønske om at lave byrum med landsbylignende karakter – traditionelt med nytænkning. Den sekskantede form giver private uderum på begge sider af facaden og dermed en god privatsfære. I etape to findes der henholdsvis seks og tre gårdhavehuse i et og to plan.

- Sekskantformen gør at rummet i og mellem husene opleves dynamisk og uden lige linjer som ellers præger moderne byggeri. Dette gør byggeriet og ikke mindst gaderummet organisk med mere fokus på ophold end trafik. Husenes form og placering i forhold til hinanden sikrer, at uderummene forbliver private på trods af den lette adgang til de store fællesområder, og at hvert hus får optimal udnyttelse af lys og udsigt, forklarer Henrik Kamp Ditlev.

Lys kvalitet

Materialerne til både lejligheder og gårdhavehuse er valgt med udgangspunkt i den høje kvalitet, rene, klassiske linjer og et smukt samspil med naturen udenfor. Det har været målet at bruge lyse og gode materialer som sikrer et solidt og smukt resultat. Beboerne i såvel lejligheder som gårdhavehuse har haft muligheder for tilvalg omkring køkken, bad og garderobe i samarbejde med Svane Køkken.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 2

Bolig og butik

Ahlgade

Moderne komfort med traditionel charme

Bilhus

BCA Autoauktion

Bilauktionshus i Exxit 59 med logistisk udfordring

Bolig

Fasanstien

Genopbygning med inkluderende boligbyggeri

Produktionsanlæg

Jøni Foodline

Funktionelt byggeri med blik for detaljen

Kontorhus

Mærsk Drilling

Retrolook i møde med nutiden

Bolig

Nis Petersens Gård

Brandstation forvandlet til blandet by

Uddannelsescenter

SOSU-skole Køge

Plads til fordybelse såvel som fællesskab

Butik

Staderne

Markedsplads etableret på 63 raske dage

Skole

Store Magleby Skole

Skoleombygning som kompliceret puslespil

Bolig

Søbyen

Gårdhavehuse og lejligheder i landsbymiljø

Skole

Vibenshus Skole

Åbent skema

Sport

Water & Wellness Randers

Subtropisk hus for vandglade jyder