MAN Last & Bus

:
marts 2011

MAN lægger stor vægt på en ensartet arkitektonisk identitet og funktionalitet for alle deres værksteder i Europa, at hensyn til genkendeligheden for chauffører af alle nationaliteter der kører på tværs af landegrænserne.m

En åben og lys reception er det første indtryk gæster får, når de ankommer til MAN Last & Bus A/S i Greve.

Anvendelsen af stålgitterbjælker har gjort det muligt at placere de mange ventilations- og udluftningsrør på en måde, så pladsen er udnyttet.

previous next

Tysk grundighed med dansk effektivitet

Pladsen er udnyttet godt og effektivt i MAN Last & Bus’ nye kombinerede værksted og administrationsbygning i Greve

Byggefakta

MAN Last & Bus A/S
Ventrupparken 6
2670 Greve
Danmark

Bygherre:
Property Team AG
Bygherrerådgiver:
Emcon a/s
Arkitekt:
Danielsen Architecture A/S
Totalentreprenør:
BB Byg A/S
Ingeniør:
Moe & Brødsgaard A/S
Areal:
4090 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
juli 2009 - juli 2010

Ventrupparken i Greve er et efterhånden veludbygget industiområde nord for Greve med en perfekt placering tæt ved Køge Bugt Motorvejen. Det har været helt naturligt for MAN Last & Bus A/S at etablere sit nye, store serviceværksted på dette sted. I juli blev byggeriet afsluttet, og de ca. 100 medarbejdere kunne rykke indenfor. Byggeriet er sammensat af to elementer, eller bygninger. En stor værkstedsbygning med grå facadebeklædning rummer ni spor med adgang fra i alt 17 porte. Administrationsbygningen med hvid facadebeklædning er i tre etager og placeret i direkte forbindelse med værkstedsbygningen. Således er der direkte adgang fra værkstedsbygningens serviceafsnit til administrationsbygningens første etage.

Fokus på funktion

Der er tale om et byggeri, hvor der er lagt stor vægt på funktionalitet og praktisk anvendelse af såvel værksted som administration. Som bygherre var det en enkelt sag, at sætte projektet i licitation. MAN Last & Bus A/S er en del af en international koncern, med hovedsæde i Tyskland. Virksomheden ønsker en ensartet arkitektonisk identitet og funktionalitet for alle deres værksteder i Europa. Hvis en italiensk chauffør har brug for service, skal han ikke bare kunne genkende værkstedet i Danmark. Han skal også vide, hvor han kan stille bilen, hvor han kan aflevere nøglen, og hvor der er indgang til det chaufførrum, hvor han kan hvile, mens hans lastbil bliver serviceret.

MAN har valgt at outsource opførelse og drift af servicecentrene. Centret i Greve er derfor opført med ejendomsudvikleren PropertyTeam AG fra Hamborg som bygherre. Opgaven for de danske arkitekter og ingeniører har været, at bearbejde MAN’s europæiske koncept i overensstemmelse med danske myndighedskrav og i tæt samarbejde med MAN Last & Bus A/S. BB Byg A/S fra Gadstrup fik overdraget opgaven med hovedprojektering og udførelse efter en indbudt licitation.

Stål frem for beton

Værkstedsafsnittet er opdelt i flere enheder. I den ene ende af bygningen er der indrettet værksteder for busser, mens værkstederne for lastbiler er placeret i den anden ende. I værkstedshallerne bemærker man, at der er anvendt stålsøjler og stålgitterbjælker som bærende elementer. I det oprindelige koncept er foreskrevet, at der skal anvendes søjler og bærende tagelementer i beton. Men erfaringen har vist – og det er kommet byggeriet i Greve til gode – at stålelementer er lige så solide og giver samtidig bedre mulighed for at udnytte pladsen.

Under lofterne i værkstederne ses en regulær labyrint af metalrør. Det er både ventilation, varme og ikke mindst udsugning. Disse mange rør kan anbringes direkte under loftet og passere mellem gitrene i de bærende tagelementer. På den måde er det lykkedes at få den optimale udnyttelse af rummets højde og samtidig undgå lavthængende ventilationsrør.

Krav til miljø og indeklima

Som autoværksted hører MAN Last & Bus A/S til den type af virksomheder, der er underlagt nogle af de allerskrappeste miljøkrav. Og med adresse i Greve Kommune bliver der ikke givet ved dørene. Greve Kommune lægger meget stor vægt på, at alle miljøkrav bliver fulgt til punkt og prikke.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 5

Domicil

C. Reinhardt

Hjertet i centrum

Forskningscenter

Center for Protein Research

Proteinforskning i fleksible rammer

Domicil

Danva

Domicil i vandets tegn

Sport

Ejby Aktivtetscenter

Fra bedaget hal til moderne aktivitetscenter

Domicil

EnergiMidt

Klædt i dynamisk solcellearkitektur

Domicil

Eurowind Energy

Vinddomicil med vinger

Skole

Frederiksborg Gymnasium & Hf

Kunsten rykker i nye lokaler

Domicil

Gentofte Skøjtehaller

Arkitektur i minusgrader

Sport

Jyske Bank Boxen

En venue, der vil noget

Skole

Kirkebakkeskolen

Når folk og rum følges ad

Kulturcenter

Kulturværftet

Kulturværftet har lagt til kaj

Domicil

Lemvigh-Müller

Eminencen i Herlev

Sport

Lyseng Idrætscenter

Rustik multihal med orange skær

Transportcenter

MAN Last & Bus

Tysk grundighed med dansk effektivitet

Bolig og kontor

MunkePorten

Facadekunst i Hillerød

Sport

Nordkraft, DGI

Fra rå industri til moderne idrætsmekka

Pengeinstitut

Nykredit Roskilde

Finanshus med højt til loftet

Hospital

OUH Patienthotel

Plads til patienterne

Kulturcenter

Skuespilhuset

Teatrets hus. Version 5