Gentofte Skøjtehaller

:
marts 2012

Skøjtehallen er tagdækket med trapezplader af stål fra ATL Montage på bærende spær fra Give Stålspær A/S. Belysningsløsningen Excis fra Fagerhult er specielt udviklet til sportshaller, herunder haller til ishockey og curling.

På en bærende konstruktion af betonelementer har ATL Montage leveret og monteret paneler fra Paroc: En højisolerende kerne beklædt med stål.

previous next

Arkitektur i minusgrader

Gentofte kommune er klar med to nye haller til vintersport som curling og ishockey. Det er arkitektur, der virker – udtænkt af Friis & Moltke

Byggefakta

Gentofte Skøjtehaller
Ved Stadion 6
2820 Gentofte
Danmark

Bygherre:
Gentofte Kommune
Bygherrerådgiver:
Hou + Partnere Arkitekter A/S
Arkitekt:
Friis & Moltke A/S
Totalentreprenør:
Hoffmann A/S
Ingeniør:
Grontmij A/S
Andre aktører:
Fagerhult A/S, A.T.L. Montage ApS
Areal:
3600 kvm.
Byggesum: 
45 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2010 - september 2011

Det hele begyndte med, at Gentoftes gamle skøjtehal fra 1965 var ved at blive væltet over ende af vintersportslige borgere med mod på ishockey, curling, isdisco eller bare lidt afslappende friløb på mederne. Det blev der ikke megen plads til, når isen døgnet rundt bød på myldretid.

Samtidig gjorde en aftale med Team Danmark i 2008 Gentofte til elitekommune med speciel satsning på bl.a. udvikling af ishockeysportens talenter! Det kaldte i den grad på nye faciliteter til den sportsgren. En efterfølgende konkurrence om en ny opdelt hal, der også tilbyder en curlingbane, blev vundet af tegnestuen Friis & Moltke A/S.

Udfordringen var ikke mindst at placere det store bygningsvolumen med respekt for de grønne omgivelser og eksisterende bygningsanlæg med kulturhistorisk værdi, tegnet af den unge arkitekt, senere professor ved Arkitekt­skolen, Arne Jacobsen i 1936, da han var 28 år.

Vinterassociation

Friis & Moltke angreb udfordringen i folkelig øjenhøjde: Farver og form spejler isen, kulden og kontaktsportens fart, når ishockeyens velpolstrede kæmper tørner sammen.

- Samtidig var vi hurtigt klar over, at vi ikke skulle ekspandere eller eftergøre Jacobsens stil, men i stedet dyrke kontraster og spejle vor tids byggeteknologi, forklarer en mastermind bag projektet, arkitekt MAA Martin Wienberg, Friis & Moltke A/S.

Resultatet er blevet to nye haller i et fælles formsprog i kontinuerlig bevægelse: Rundede organiske hjørner, industrielle, lydefri overflader af Parocs modulære elementer med højisolerende indlæg mellem to stålplader. Associationerne rækker ud til tog og fly med høje hastigheder, der også betjener sig af transparent stål og aerodynamisk geometri. Farveholdningen er præcis så kølig og distancerende som en isstorm i februar, når sneflokke kommer vrimlende.

- I relation til det eksisterende byggeri dannes en gade, som på en god dag gerne må emme af aktivitet. Udtrykket handler i høj grad om bevægelse og den hastighed, der karakteriserer ikke mindst hockeysporten, forklarer Martin Wienberg.

Balancen er at fortolke temaerne, uden at resultatet bliver banalt!

Paneler og beton

De to haller ligger som en randbebyggelse til et centralt område med omklædningsfaciliteter og adgangsveje; her dannes samtidig forbindelsen til den eksisterende halbebyggelse på Gentofte Stadion og grænsen til boldbanerne. Hallerne er dimensioneret efter internationale målspecifikationer, hvorefter hallen til curling skal rumme en smal bane på 45 × 4,5 m, helt anderledes end den robuste spillebane til ishockey med minimumsmålene 56 × 26 m.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 5

Domicil

C. Reinhardt

Hjertet i centrum

Forskningscenter

Center for Protein Research

Proteinforskning i fleksible rammer

Domicil

Danva

Domicil i vandets tegn

Sport

Ejby Aktivtetscenter

Fra bedaget hal til moderne aktivitetscenter

Domicil

EnergiMidt

Klædt i dynamisk solcellearkitektur

Domicil

Eurowind Energy

Vinddomicil med vinger

Skole

Frederiksborg Gymnasium & Hf

Kunsten rykker i nye lokaler

Domicil

Gentofte Skøjtehaller

Arkitektur i minusgrader

Sport

Jyske Bank Boxen

En venue, der vil noget

Skole

Kirkebakkeskolen

Når folk og rum følges ad

Kulturcenter

Kulturværftet

Kulturværftet har lagt til kaj

Domicil

Lemvigh-Müller

Eminencen i Herlev

Sport

Lyseng Idrætscenter

Rustik multihal med orange skær

Transportcenter

MAN Last & Bus

Tysk grundighed med dansk effektivitet

Bolig og kontor

MunkePorten

Facadekunst i Hillerød

Sport

Nordkraft, DGI

Fra rå industri til moderne idrætsmekka

Pengeinstitut

Nykredit Roskilde

Finanshus med højt til loftet

Hospital

OUH Patienthotel

Plads til patienterne

Kulturcenter

Skuespilhuset

Teatrets hus. Version 5