Nordkraft, DGI

:
marts 2011

Den omfattende renovering af Nordkraft er næsten færdig. Komplekset står som en helstøbt bygning, der med Musikhuset overfor kommer til at blive et betydeligt link mellem byen og havnen.

Ind mod byen står den tidligere kulbro som et markant element over de store vinduespartier. Her er et dramatisk møde mellem byens og industribyggeriets skala.

Intet er overflødigt eller tilfældigt på Nordkrafts østfacade, og således er det fortsat. Stålkonstruktionen er dog indklædt af hensyn til brand.

Den nedhængte boks lader de eksisterende rammer stå og giver et behageligt rum, hvor der er visuel kontakt på kryds og tværs. Fitnessområdet har udsigt over det østlige Ålborg.

Ved at samle nogle funktioner i en nedhængt boks, har det været muligt at friholde de indre facader, som de oprindeligt har gjort med de forskudte vinduer (mod nord) og kultragtene (mod øst).

Der mangler ikke udfordringer i det nye DGI. Landets højeste klatrevæg fortsætter op ad den indre facade mod syd.

Mødet mellem eksisterende og ny bygning giver en fin spænding, hvor materialer, lys og udførelsen træder tydeligt frem og spiller en rolle. Nordkraft er en bygning fuld af små og store arkitektoniske oplevelser.

Erik Toppenberg A/S har stået for opbygningen af de øverste etager med Paroc-elementer og strækmetal passende i skalaen til placeringen øverst på bygningen. Det indre gårdrum giver dagslys til de store, nye etager.

previous next

Fra rå industri til moderne idrætsmekka

DGI indtager den netop indviede anden del af Nordkraft i Ålborg sammen med idrætsforeninger, teater og musik

Byggefakta

Nordkraft
Østerbro 19
9000 Ålborg
Danmark

Bygherre:
Aalborg Kommune, Skole- og kulturforvaltningen, DGI
Bygherrerådgiver:
Niras A/S
Totalrådgiver:
Cubo Arkitekter A/S
Arkitekt:
Cubo Arkitekter A/S
Ingeniør:
Korsbæk & Partnere KS, Brix & Kamp A/S
Areal:
16500 kvm.
Byggesum: 
200 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2009 - oktober 2010

Et hus fuld af kultur fra det fine til det folkelige var svært at forestille sig for 10 år siden, da Nordkraft var et forladt kraftværk beboet af duer og isnende kulde. Nu hvor DGI også er flyttet ind i det kolossale byggeri, er det svært at forestille sig andet end et hus fuld af aktivitet og energi. Det stærke ved projektet er, at industriarkitekturen ikke er gemt væk, men træder frem og giver stedet en medfødt identitet og charme. Direktør for DGI, Troels Knudsen, fortæller begejstret:

- Nordkraft kan holde til meget mere end et idrætsbyggeri, og da vi samtidig går bevidst efter at bygge idrætsfaciliteter i åbne, lyse rum, hvor der er udkig til omverdenen, har Nordkrafts lokaler været meget inspirerende at bygge i.

Plads til musik og teater

Det er selvfølgelig ikke ukompliceret at kombinere så mange funktioner og interesser på én adresse, men det giver også en uvurderlig synergieffekt. Her er aktivitet for alle aldre fra morgen til aften. DGI åbner et nyt idrætshus, men en række lokale idrætsforeninger slår sig også ned i Nordkraft. Meget snart følger Teater Nordkraft, som er de tidligere lokale teatre Jomfru Ane Teatret og Jako-Bole Teatret. De bliver placeret under DGI, i niveau med forpladsen og biografen Biffen, som betyder, at logistikken er på plads i forhold til kulisser og udstyr. Over DGI rykker Aalborg Musikskole ind i den nedhængte sorte boks, der tydeligvis er et adderet element i den tidligere industribygning.

Et puslespil af funktioner

Mens første del af ombygningen omfattede rum og bygninger, der var mindre enheder og meget oplagte til at bruge til nye funktioner, er anden etape her noget anderledes. Den består af en mellembygning med 13 niveauer, hvor der i sin tid stod to ikoniske stålskorstene på, og en kolossal kedelhal mod øst, der har en meget industriel arkitektur. Alle dele af Nordkraft er bygget sammen og de er fortsat sammenhængende, hvor en fin logistik er opbygget omkring et indre gadeforløb.

Læs mere om 1. etape af Nordkraft.

Det er Cubo Arkitekter A/S, der fungerer som totalrådgivere, efter de vandt konkurrencen i 2006. At løse opgaven med at bringe en meget lang stribe kultur- og undervisningsinstitutioner ind i den store bygning er ikke blot et spørgsmål om arealer og flugtveje. For tegnestuen har det i høj grad også været opgaven at fastholde den røde tråd, der løfter Nordkraft til et arkitektonisk værk. Nordkraft bevarer hele vejen sit rå og usminkede udtryk, særligt indenfor. Alt der tilføjes, som installationer, trapper og flugtveje, er tydeligvis selvstændige elementer, der passer ind med deres egen æstetik.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 5

Domicil

C. Reinhardt

Hjertet i centrum

Forskningscenter

Center for Protein Research

Proteinforskning i fleksible rammer

Domicil

Danva

Domicil i vandets tegn

Sport

Ejby Aktivtetscenter

Fra bedaget hal til moderne aktivitetscenter

Domicil

EnergiMidt

Klædt i dynamisk solcellearkitektur

Domicil

Eurowind Energy

Vinddomicil med vinger

Skole

Frederiksborg Gymnasium & Hf

Kunsten rykker i nye lokaler

Domicil

Gentofte Skøjtehaller

Arkitektur i minusgrader

Sport

Jyske Bank Boxen

En venue, der vil noget

Skole

Kirkebakkeskolen

Når folk og rum følges ad

Kulturcenter

Kulturværftet

Kulturværftet har lagt til kaj

Domicil

Lemvigh-Müller

Eminencen i Herlev

Sport

Lyseng Idrætscenter

Rustik multihal med orange skær

Transportcenter

MAN Last & Bus

Tysk grundighed med dansk effektivitet

Bolig og kontor

MunkePorten

Facadekunst i Hillerød

Sport

Nordkraft, DGI

Fra rå industri til moderne idrætsmekka

Pengeinstitut

Nykredit Roskilde

Finanshus med højt til loftet

Hospital

OUH Patienthotel

Plads til patienterne

Kulturcenter

Skuespilhuset

Teatrets hus. Version 5