Frederiksborg Gymnasium & Hf

:
Februar 2011

Frederiksborg Gymnasium & HF har fået en tilbygning, der er skalmuret af Murbo ApS.

På bagsiden kan man lettere danne sig et billede af, at den nye tilbygning, der rent faktisk består af tre elementer – en længe, en glasdel og musikhuset.

Tilbygningen har en separat musikafdeling, der har fået sin egen facadebeklædning, nemlig sortgrå skifer leveret af Kongebro Natursten og monteret af J&B Tagentreprise ApS.

Langs facaden og ved hovedindgangen er der skabt mulighed for et opholdsrum udenfor med glastag over hovedet. Hovedindgangens glas er rødt.

I auditoriet er der lagt 14 mm bambus på gulvet for at skabe et visuelt særudtryk. Gulvet er leveret af Asnæs Tæppecenter.

PolyVision A/S har leveret en fuld AV-løsning til tilbygningen, og Thorn Lighting A/S har stået for bl.a. tavlebelysningen.

Øverst forbinder en et gangareal længen med musikhuset. Gangarealet skal også benyttes som atelier.

previous next

Kunsten rykker i nye lokaler

Eleverne på Frederiksborg Gymnasium & Hf i Hillerød har fået mere plads at boltre sig på i forhold til de kunstneriske fag på skolen

Byggefakta

Frederiksborg Gymnasium & Hf
Carlsbergvej 15
3400 Hillerød
Danmark

Bygherre:
Universitets- og Bygningsstyrelsen, Frederiksborg Gymnasium & Hf
Arkitekt:
Sweco Architects A/S
Hovedentreprenør:
B. Nygaard Sørensen A/S
Ingeniør:
Bascon A/S
Areal:
1323 kvm.
Byggesum: 
35 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2009 - oktober 2010

Måske skulle man skifte job. Blive lærer på Frederiksborg Gymnasium & Hf som musiklærer eller billedkunstlærer – hvis man altså besad de kvalifikationer. For som lærer og ikke mindst elev, kan man da kun nyde at ‘arbejde’ i den nye tilbygning til uddannelsesstedet – et godt 1.300 kvm stort fritliggende hus i tre etager til de kunstneriske fag. Tilbygningen har været nødvendig grundet stor søgning af elever i en årrække.

Ny variation

Selve bygningen kan på ingen måde sammenlignes med det eksisterende gymnasium – en årgang 1955 iført en ‘klædedragt’ af røde teglsten. Tilbygningen stritter i en helt anden retning. Her er brugt sortgrå teglsten, glas og skifer som materialer til facaderne. Murbo ApS har skalmuret bygningen og stået for al flisearbejde, der bl.a. tæller klinkegulve og stift­mosaik på toiletterne. Selve skalmuringen har været en udfordring, da teglstenene samtidig danner et mønster i facaden, og vindues­partierne har forskellige størrelser.

Bygningen er en forholdsvis smal bygning, sammensat af tre forskellige elementer: Et længe-hus i tre etager, et et-etages musikhus med ensidig taghældning samlet omkring en høj glasskive. Tilbygningen støder op til en af de gamle røde bygninger, og her har man valgt at etablere en væg til væg-trappe mellem de to bygninger. Trappen kan benyttes som siddetrappe samt adgang til udearealerne på den anden side af de to bygninger.

En del af byrummet

Nybygningens gavl er placeret tæt på Carlsbergvej. Og det har sin grund.

- Kommunen har et ønske om, at området på sigt danner et byrum. Og det sker bl.a. ved at trække bygningerne tættere på vejen. Samtidig giver det et pladsrum som ankomst foran gymnasiet, som der ikke tidligere har været, forklarer arkitekt Curt Ølgod fra Skaarup & Jespersen, der er en del af Sweco Architects A/S

Og netop det rum har tidligere været blokeret af elevernes cykler. Men i følgeskab med tilbygning har man også valgt et nyt cykelparkeringsområde, der er flyttet længere tilbage på grunden.

Nutidens formsprog

Bygningernes kontraster – nyt og gammelt, rødt og sort – er som sagt ikke til at komme udenom, men der er da heller ikke gjort et forsøg på at få nybygningen som sådan til at smelte sammen rent arkitektonisk med den gamle, selv om begge bygninger er tre etager høje. Den nye bygning har sit eget liv.

- Vi har valgt et nutidigt formsprog med afsindigt flotte sten. Og det tror vi på netop kan være med til at binde byrummet sammen, lyder det fra Curt Ølgod.

I nybygningens stueplan er der f.eks. etableret en overdækning foran facadeindgangene, som giver ly for vejret og som kan fungere som et ekstra ‘opholdsrum’.

Musikhus bygget ind i skrænt

Umiddelbart lægger man ikke mærke til selve musikhuset, der er placeret i et hus for sig, bl.a. pga. lydmæssige årsager. Huset er placeret mod nord på toppen af en eksisterende skrænt, så den i forhold til længehuset ligger på 1. sal. Samtidig er der valgt skrå flader, der igen hjælper i forhold til lyd.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 5

Domicil

C. Reinhardt

Hjertet i centrum

Forskningscenter

Center for Protein Research

Proteinforskning i fleksible rammer

Domicil

Danva

Domicil i vandets tegn

Sport

Ejby Aktivtetscenter

Fra bedaget hal til moderne aktivitetscenter

Domicil

EnergiMidt

Klædt i dynamisk solcellearkitektur

Domicil

Eurowind Energy

Vinddomicil med vinger

Skole

Frederiksborg Gymnasium & Hf

Kunsten rykker i nye lokaler

Domicil

Gentofte Skøjtehaller

Arkitektur i minusgrader

Sport

Jyske Bank Boxen

En venue, der vil noget

Skole

Kirkebakkeskolen

Når folk og rum følges ad

Kulturcenter

Kulturværftet

Kulturværftet har lagt til kaj

Domicil

Lemvigh-Müller

Eminencen i Herlev

Sport

Lyseng Idrætscenter

Rustik multihal med orange skær

Transportcenter

MAN Last & Bus

Tysk grundighed med dansk effektivitet

Bolig og kontor

MunkePorten

Facadekunst i Hillerød

Sport

Nordkraft, DGI

Fra rå industri til moderne idrætsmekka

Pengeinstitut

Nykredit Roskilde

Finanshus med højt til loftet

Hospital

OUH Patienthotel

Plads til patienterne

Kulturcenter

Skuespilhuset

Teatrets hus. Version 5