Jyske Bank Boxen

:
Februar 2011

Boxen på heden. MCH’s nationale multiarena blev rejst i løbet af mindre end to år.

Herning rykkede og har med Boxen sikret sig flere års forspring i disciplinen at tilbyde indendørs tilskuerfaciliteter for op til 15.000 publikummer.

ThyssenKrupp Byggesystemer har leveret og Pro Montage opsat de ikke-transparente facader med skiftende farver og overflader og skjult befæstigelse.

Gulvbelægninger i køkken, gange og selve arenaen i Jyske Bank Boxen er udført af JTI Gulventreprise.

Barcode tæppefliser fra XPRT Gulvløsninger A/S og foldevægge fra Bo-glas i restauranten.

Glasværn fra HB Trapper og Stål ved overgang mellem stationære og flytbare tribuneafsnit.

previous next

En venue, der vil noget

Jyske Bank Boxen i Herning er Danmarks nye nationalarena til de store internationale begivenheder inden for kultur og sport

Byggefakta

Jyske Bank Boxen
Kaj Zartows Vej 7
7400 Herning
Danmark

Bygherre:
Messecenter Herning Kongrescenter A/S
Bygherrerådgiver:
Henning Chr. Andersen Consult ApS
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
C.C. Contractor A/S
Ingeniør:
Midtconsult A/S, Sigma-Delta Aarhus ApS
Areal:
30000 kvm.
Byggesum:
Ønskes ikke oplyst
Byggeperiode:
august 2008 - oktober 2010

Man fristes til at tro den gamle joke om, at ude på heden tager de husene ind om natten. Der er i hvert fald plads til rigtig mange parcelhuse i den skæve pyramide­stub, som er skudt op mellem MCH Messecenter Hernings 15 messehaller og stadionkomplekset MCH Arena.

Jyske Bank Boxen blev kæmpebygningens fulde navn, der erstatter arbejdstitlen MCH Multiarena. Det blev afsløret så sent som 1. oktober, da de to administrerende direktører Georg Sørensen, MCH, og Anders Bang, Jyske Bank, trykkede hænder på en navnesponsoraftale, der formentlig rummer noget af svaret på det spørgsmål, som mange i og uden for Herning har stillet sig selv i løbet af den hektiske byggeperiode på knap to år: Hvordan finansierer og forrenter man en så massiv investering i den usikre underholdningsbranche under en finanskrise?

Den, der rykker først

Thue Jensen, som har været Messecenter Herning Kongrescenter A/S’  projektleder i hele byggefasen, påpeger, at investeringen var nødvendig af markedshensyn.

- Selvfølgelig er det en satsning set i lyset af den tid, vi er i, men vi var nødt til at agere for at beskytte den forretning, vi havde i forvejen. Mange aktører – i København, Århus, Trekantsområdet m.fl. – rumsterede for et par år siden med planer om at bygge nationale multiarenaer, og skulle vi have en plads på det marked, gjaldt det om at opnå en first mover-effekt, siger Thue Jensen.

MCH rykkede og synes definitivt at have slået alle andre provinsbyer af banen i dette game. København har meget længe haft skitser til en multiarena til 15.000 tilskuere i Ørestad Syd, men finansieringen af projektet til 1,2 mia. kr. er fortsat ikke på plads. I Herning har man mentaliteten og modet til at gøre ting, som andre anser for umulige. Og i MCH har man mere end 50 års erfaring og den organisation, bygningsmasse og infrastruktur, der skal til for at gennemføre de helt store publikumsarrangementer til punkt og prikke.

Vandt statsligt udbud

Thue Jensen og den øvrige del af MCH’s stab vil ikke ud med, hvad det nye projekt har kostet. Men den halve milliard, som er det beløb, der har været talt om, er skudt over målet, forsikrer han. Dermed er Boxen med en kapacitet på 15.000 tilskuere blevet en realitet for langt under det halve af de fortsat svævende københavnske arena-drømme.

Med til historien hører, at MCH med Boxen har vundet udbuddet om at blive den ene af to fremtidige danske multiarenaer. Det udløser et årligt driftstilskud på 3,5 mio. kr. fra den statslige organisation Sport Event Danmark. Sideløbende er der givet et engangsbeløb på 15 mio. kr. til bl.a. fleksibel tribuneopbygning.

Primært til musik og event

Jyske Bank Boxen blev åbnet med en udsolgt Lady Gaga-koncert 20. oktober, efterfulgt af Prince to dage efter og Linkin Park i slutningen af måneden. Inden jul afviklede man bl.a. EM i håndbold for kvinder, og i første halvår 2011 venter Kylie Minogue, Queen-musical og Roger Waters’ genopsætning af ’The Wall’.

- Boxen er bygget til musik, underholdning og sport – i den rækkefølge. Det er ikke muligt at optimere et så stort hus til alle formål, og vi har prioriteret en 100 procent optimering af musik og show – også fordi der er længere imellem de sportsbegivenheder, primært slutrunder og mesterskaber, som vi lægger billet ind på. Men huset er altså også med sin bygningshøjde og omstillingshastighed rigtigt godt til at præsentere 10-15 indendørs idrætsgrene, som vi primært satser på, siger Thue Jensen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 5

Domicil

C. Reinhardt

Hjertet i centrum

Forskningscenter

Center for Protein Research

Proteinforskning i fleksible rammer

Domicil

Danva

Domicil i vandets tegn

Sport

Ejby Aktivtetscenter

Fra bedaget hal til moderne aktivitetscenter

Domicil

EnergiMidt

Klædt i dynamisk solcellearkitektur

Domicil

Eurowind Energy

Vinddomicil med vinger

Skole

Frederiksborg Gymnasium & Hf

Kunsten rykker i nye lokaler

Domicil

Gentofte Skøjtehaller

Arkitektur i minusgrader

Sport

Jyske Bank Boxen

En venue, der vil noget

Skole

Kirkebakkeskolen

Når folk og rum følges ad

Kulturcenter

Kulturværftet

Kulturværftet har lagt til kaj

Domicil

Lemvigh-Müller

Eminencen i Herlev

Sport

Lyseng Idrætscenter

Rustik multihal med orange skær

Transportcenter

MAN Last & Bus

Tysk grundighed med dansk effektivitet

Bolig og kontor

MunkePorten

Facadekunst i Hillerød

Sport

Nordkraft, DGI

Fra rå industri til moderne idrætsmekka

Pengeinstitut

Nykredit Roskilde

Finanshus med højt til loftet

Hospital

OUH Patienthotel

Plads til patienterne

Kulturcenter

Skuespilhuset

Teatrets hus. Version 5