Thors Bakke

:
maj 2012

De åbne og indbydende trapper med glasafskærmede gelændere er forbindelsesled til alle etager. Trapperne er et helt naturligt og sundt valg, når man skal op og ned.

previous next

Thors Bakke – en by i byen

På en bakketop midt i Randers lå engang bryggeriet Thor, der nu lægger navn til ny bydel med 49 ældreboliger og sundhedscenter

Byggefakta

Thors Bakke
Vestervold
8900 Randers
Danmark

Bygherre:
Randers Kommune, Sundhed & Ældre
Bygherrerådgiver:
Bascon A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet Kjaer & Richter A/S
Totalentreprenør:
Hoffmann A/S
Ingeniør:
D.A.I. Arkitekter Ingeniører A/S
Andre aktører:
Deko Loft + Væg P/S, Spæncom A/S, Saint-Gobain Ecophon A/S
Areal:
6000 kvm.
Byggesum: 
155 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2007 - november 2011

Panoramaudsigt over Randers by og ikke mindst Gudenådalen, det er, hvad man får fra de oplagte tagterrasser som både ældreboliger og sundhedscenter er blevet beriget med. Udsigten gør det dog ikke alene, for ambitionerne har været høje hos projektets bygherre Randers Kommune.

- Visionen for sundhedscenteret er at samle en række tilbud på tværs af sektorer, der henvender sig bredt til alle byens borgere og styrker deres egenomsorg, fortæller Lene Jensen, der er sundhedschef i Randers Kommune.

- Sundhed skal tænkes ind i alle livets forhold, og borgeren skal selv tage initiativ til aktiviteter, der fremmer livskvalitet og sundhed i hverdagslivet. Så de undgår at blive patienter, fortsætter hun.

Det særlige ved huset er, at man her har flere sektorer repræsenteret - kommunale, regionale samt private aktører, som styrker den samlede palet af tilbud. Den brede vifte af ekspertviden gør, at borgerne får nogle rigtig gode tilbud samlet på ét sted.

- I praksis betyder det eksempelvis, at et regionalt tilbud som jordmoderbesøg ligger samme sted som sundhedsplejen, som er et kommunalt tilbud, siger Lene Jensen.

- Indadtil styrkes det faglige niveau, medarbejderne får opdateret viden og holdninger på sundhedsområdet, hvilket i sidste ende kommer borgerne til gavn.

Solidt ydre med let indre

Ved ankomsten til det 4-etager høje sundhedscenter mødes man arkitektonisk af et stort og solidt tegn på det nye sundhedsfaglige fællesskab, som bygningen skal rumme. Volumen til trods er bygningen imødekommende, og man bydes velkommen af stueplanets åbne hjørne med glaspartier.

Ved byggeriets start leverede Helge Frandsen A/S 10.000 kvm stillads som lidt efter lidt blev pillet ned, efterhånden som etagerne stod færdige. Spæncom A/S har sørget for de solide rammer, da de til byggeriet har leveret over 3.300 betonelementer, hvilket svarer til godt 12.000 tons, som er blevet til både etagedæk, vægge, søjler og bjælker.

Husets rum-enheder er efterhånden lejet ud, men endnu står stueplanet ledigt. Ønsket er, at et apotek vil indtage denne del, da man derved vil styrke bredden i det tværfaglige samarbejde. Derfor er det først fra første etage, man rigtig fornemmer husets potentiale.

Det centrale punkt på alle etager er en elegant trappe, som er åben og indbydende med glasafskærmet gelænder. Den fremstår let og bløder godt op på den bastante bygning. Glaselementet fortsættes som generel afskærmning i hele bygningen.

Op igennem bygningen bliver man mødt af alt fra almen lægepraksis, hørecenter, mammograficenter, tandpleje og donortapning.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 1

Bolig

Askerød Greve

Askerød – bedre end sit rygte

Butikscenter

Føtex Holbæk

Et naturligt indslag i gadebilledet

Domicil

Haldor Topsøe

Modulbyggeri med facadetvist

Skole

Høng Skole

Fremtidens farverige folkeskole

Domicil

KPMG

Af Gaudíske dimensioner

Parkeringshus

Lego

Lego’s nye P-klods

Domicil

NNIT

Novo Nordisk med dobbelt H

Domicil

OJD Trading

En dyd af detaljen

Bolig

Sejlet

Storslået udsigt på havnefronten

Uddannelsescenter

Skagen Skipperskole

Skumbrust skipperskole

Skole

Skolen på Islands Brygge

En skole bliver til

Sundhedscenter

Thors Bakke

Thors Bakke – en by i byen