Skolen på Islands Brygge

:
maj 2012

Anker Hansen & Co. A/S har været hovedentreprenør. Facaderne er udført i cedertræ og zink. I den zinkbeklædte bygning ligger skolens kantine for de ældste elever.

Skolen på Islands Brygge har altid haft ry for at rumme særdeles gode kvaliteter i undervisningen. Efter til- og nybyggeri svarer det ydre nu til de indre værdier med lette, moderne bygninger med et meget fint facadeudtryk, der korresponderer harmonisk med den tilstødende fredskov på Amager Fælled

Facaderne har fået et venligt, åbent udtryk med store, velformede glasflader, indrammet af pudsede facader samt facader i brandimprægneret canadisk cederspån. Gavle i falset zink lukker begge bygninger elegant af

- Oprindelig var udbygningen af Skolen på Islands Brygge ét samlet projekt, men som følge af økonomiske begrænsninger i årsbudgetterne er skolens fornyelse delt op i flere etaper, fortæller sektionsleder Lars Schmidt fra hovedentreprenøren Enemærke & Petersen A/S, der udførte opgaven i hovedentreprise. Han fortsætter

- Den aktuelle udvidelse er sket med to store hovedbygninger, der dels rummer 24 klasseværelser med plads til 600 elever, dels en blok med administration, fælleslokaler, lærerværelse og mediatek. Der er tale om elementbyggeri med tagkassetter

- Arkitektonisk er undervisningsbygningen en nærmest genial løsning. Normalt vil en bygning med plads til så mange elever og klasseværelser kræve en enorm masse gangarealer og dermed flere kvadratmeter, og samlet set et dyrere byggeri. Men her er alt holdt samlet under ét tag og mellem fire vægge, hvor fællesarealer og nærhed mellem klasselokalerne erstatter en ellers kompliceret struktur af gange, fortæller Lars Schmidt

Elegante glasfacade

Og skolens udbygning fortsætter. Lige så snart skolens to store nye bygninger var taget i brug, blev opførelsen af tre nye bygninger planlagt. Skolen gør nu klar til fire spor, så næsten inden eleverne har vænnet sig til de nye omgivelser, kommer nye bygninger til

Og selv om de 513 elever er begyndt på hverdagen, bliver skolens grund stadig i et vist omfang anvendt som byggeplads. Den fuldt udbyggede skole vil med tre kommende bygninger sikre, at Skolen på Islands Brygge kan følge med befolkningseksplosionen i bydelen. Der skal bygges en multihal til idræt og kreative fag, og flere bygninger til klasselokaler.

De kommende byggerier indebærer nedrivning af den gamle oprindelige skolebygning og opførelse af yderligere tre nye bygninger.

Skolens store, lette og elegante vinduespartier skaber i sig selv en indbydende sammenhæng i facaden. Samtlige partier er leveret af Pro-Tec Vinduer A/S i virksomhedens Classic-udgave med dybe karme.

Inden døre er der med belysningen skabt en sammenhæng i alle skolens lokaler. Den er leveret som pendlere fra Thorn Lighting A/S, dels med runde former i modellen Clacier med Opal glas, dels med modellen Spine, der har nedhængende armaturer i et ekstruderet aluminiumsprofileret lamelgitter. Al belysning kan reguleres trinløst

Samtlige indvendige døre og karme er fra Swedoor-Jutlandia

Høj luftkvalitet

Både naturlig og mekanisk ventilation sørger for en god luftkvalitet i Skolen på Islands Brygge. DK Klima Teknik v/Hans Jørgen Clausen har udført det mekaniske klimasystem med varmeregulering og rotorvekslere i et anlæg, der sikrer en variabel luftmængde via automatisk CTS-styring.

- Anlægget vil til enhver tid sørge for, at luftskiftet svarer til det antal mennesker, der befinder sig i lokalerne. Opgaven var lidt af en udfordring, bl.a. fordi der ikke var levnet megen plads til at trække kabler i de nye bygninger. Til gengæld har skolen nu et system, der opfylder alle krav til et sundt indeklima, fortæller Hans Jørgen Clausen. DK Klima Teknik v/Hans Jørgen Clausen har siden 2004 virket på Sjælland alene med offentlige kunder som skoler, plejehjem, ældreboliger og større boligrenoveringer.

Facaderne i udbygningen af Skolen på Islands Brygge har fået et venligt, åbent udtryk med store, velformede glasflader rammet ind af zinkgavle, eternit og cedertræ. Alle vinduespartier er leveret af Pro-Tec Vinduer.

Facaderne i udbygningen af Skolen på Islands Brygge har fået et venligt, åbent udtryk med store, velformede glasflader rammet ind af zinkgavle, eternit og cedertræ. Alle vinduespartier er leveret af Pro-Tec Vinduer.

Spine-armaturer fra Thorn Lighting sørger for trinløs regulering af lyset i fællesområdet. Samtlige indvendige døre og karme er fra Swedoor-Jutlandia.

De nedhængende pendlere er af typen Glacier med Opal glas fra Thorn Lighting.

Fra dette teknikrum har DK Klima Teknik v/Hans Jørgen Clausen sørget for, at det mekaniske klimasystem med varmeregulering og rotorvekslere sikrer en variabel luftmængde via automatisk CTS-styring på den nye skole.

previous next

En skole bliver til

Skolen på Islands Brygge har været undervejs gennem 14 år. De seneste fem er det gået rigtig stærkt, og nu står den der – som en af Hovedstadens største

Byggefakta

Skolen på Islands Brygge
Artillerivej 57,2
3000 København S
Danmark

Bygherre:
Københavns Ejendomme
Totalrådgiver:
Nøhr & Sigsgaard Arkitekter A/S
Arkitekt:
Nøhr & Sigsgaard Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
Anker Hansen & Co. a/s
Ingeniør:
Moe & Brødsgaard A/S
Andre aktører:
Anker Hansen & Co. a/s
Areal:
2100 kvm.
Byggesum: 
46 mio. kr.
Byggeperiode:
december 2010 - januar 2012

Mange bygningsarbejdere har haft deres faste arbejdsplads på Artillerivej 57 de seneste 12 år. Så længe har der været vokseværk på grunden, hvor der engang lå et par beskedne pavilloner med umiskendelig karakter af midlertidighed.

- Pavillonerne var fra engang i de tidlige 70ere, hvor Københavns Kommune også havde travlt med at udbygge og modernisere skolevæsenet, forklarer arkitekten bag den seneste og foreløbigt sidste udvidelse af Skolen på Islands Brygge, Lars Clausen fra tegnestuen Nøhr & Sigsgaard A/S.

Det er tegnestuen Nøhr & Sigsgaard, der har slået stregerne til den idrætshal, der nu er åbnet på adressen, og sammen med to supplerende haller fra tidligere byggefaser er dimensioneret til at kunne være daglig ramme om 1.200 elever, når den firesporede skole om kort tid er fuldt udbygget.

Topmoderne idrætshal

Islands Brygge har i det seneste årti været udsat for en veritabel befolkningseksplosion i takt med, at utidssvarende industrigrunde er blevet udviklet til moderne og eftertragtede familieboliger. Samtidig er følgefaciliteterne spiret frem: Kulturhuse, butikker, servicefag – og skoler. Allerede i 1998 påbegyndtes udvidelserne af Skolen på Islands Brygge og fortsatte i de følgende 14 år i henhold til flere projekter og etaper. Seneste og afsluttende projekt af Nøhr & Sigsgaard med Anker Hansen & Co. A/S som hovedentreprenør omfatter en fuldt udstyret og topmoderne idrætshal med grundmål i henhold til de internationale dimensioner for håndboldbaner (40 × 20 m), et caféafsnit til Københavns kommunes EAT ordning (skolemad) og endelig – på en tilbygget overetage – en fire-stols tandklinik.

Nøhr & Sigsgaard har projekteret hallen, så den fleksibelt kan opdeles i tre mindre sale ved hjælp af hæve/sænke vægge, som er integreret i hallens usædvanlige loft. Arkitektprojektet adresserer den udfordring, det er, at forsyne en både dyb og bred hal med dagslys.

I samarbejde med folk fra Anker Hansen & Co’s hold er den nye idrætshal derfor udstyret med ikke færre end 24 generøse skylights, suppleret med gavlenes store glaspartier. Om inspirationen er hentet i Louis Kahns Kimbell Art Museum i Fort Worth Texas hører til i kategorien for det uvisse, men ovenlysene er efter lignende mønster indrammet og beskyttet af translucente skærme, udspændt på ophængte stålrammer.

Disse screens, der har form som det indvendige af en pyramide, danner dermed et ‘nedsænket’ loft delt i 24 rektangler. Hvor skærmene mødes, kantes skærmene af Glamox-armaturer i metermål hængt op som lysende rammer, som således tegner et lysende grid.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 1

Bolig

Askerød Greve

Askerød – bedre end sit rygte

Butikscenter

Føtex Holbæk

Et naturligt indslag i gadebilledet

Domicil

Haldor Topsøe

Modulbyggeri med facadetvist

Skole

Høng Skole

Fremtidens farverige folkeskole

Domicil

KPMG

Af Gaudíske dimensioner

Parkeringshus

Lego

Lego’s nye P-klods

Domicil

NNIT

Novo Nordisk med dobbelt H

Domicil

OJD Trading

En dyd af detaljen

Bolig

Sejlet

Storslået udsigt på havnefronten

Uddannelsescenter

Skagen Skipperskole

Skumbrust skipperskole

Skole

Skolen på Islands Brygge

En skole bliver til

Sundhedscenter

Thors Bakke

Thors Bakke – en by i byen